Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περπατάς με τον σκύλο σου στην παραλία. Είναι κάτι που μπορεί να σε χαλαρώσει απίστευτα, μια πολύ καλή ευκαιρία να παίξετε και καλή άσκηση και για τους δύο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να μην εξελιχθεί η βόλτα σε άσχημη εμπειρία.

Βάση νόμου (3170/2003) μπορείς να περπατάς με τον σκύλο σου σε όλους τους υπαίθριους δημόσιους χώρους. Βασική προϋπόθεση να είναι δεμένος με λουρί και να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες.

Η μοναδική περίπτωση που απαγορεύεται η παρουσία σκύλου είναι εάν η παραλία είναι ιδιωτική ή επίσημα να αναγνωρισμένη από τον Ε.Ο.Τ. (Άρθρο 230, παραγρ. Ζ Γενικού Κανονισμού Λιμένων, ΦΕΚ 912/11-10-99). Μιλάμε φυσικά για τις παραλίες που υπάρχουν ξαπλώστρες, ναυαγοσώστη κ.τ.λ. Ο νόμος το λέει ρητά "απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων".

Ο παραπάνω κανονισμός δεν ισχύει για τις απομακρυσμένες παραλίες, ακόμη και αν εκεί κολυμπούν άνθρωποι. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να περπατήσετε άνετα με το σκύλο σου (Εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας ΥΠΕΝ). Για να κολυμπήσεις με τον σκύλο σου θα πρέπει να έχεις απόσταση από τους υπόλοιπους της παραλίας.

Το καλοκαίρι του 2013 η ΠΦΠΟ με επιστολή της ζήτησε  την άρση των αναχρονιστικών εγκυκλίων που αφορούν στην απαγόρευση των κατοικιδίων στις παραλίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής,με επιστολή της,στην οποία αιτιολογεί την αναγκαιότητα τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας. Διαβάστε την επιστολή πατώντας εδώ

Δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια γιατί πρέπει να έχουμε απόσταση από τους υπόλοιπους της παραλίας. Ο σκύλος δεν κάνει ποτέ την ανάγκη του μέσα στο νερό σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Ο σκύλος δε πετάει αποτσίγαρα, πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια από αναψυκτικά στην άμμο.

Βρες λοιπόν μια απομακρυσμένη παραλία και απόλαυσε το μπάνιο σου παρέα με τον αγαπημένο σου φίλο. Μακριά από τις ρακέτες και τις φωνές είναι σίγουρο πως θα χαλαρώσεις καλύτερα. Να έχεις μαζί σου το βιβλιάριο υγείας του σκύλου σου και σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του.

Φρόντισε επίσης και για την προστασία του σκύλου σου από την ζέστη. Καλό είναι να αποφεύγεις τις πολύ ζεστές μεσημεριανές ώρες.

  • Να έχεις πάντα μαζί σου νερό στο οποίο ο σκύλος σου θα έχει άμεση πρόσβαση.
  • Φρόντισε να έχει ο σκύλος σου ένα σκιερό μέρος που θα μπορεί να καθίσει ή να ξαπλώσει.

Διάβασε το άρθρο:

Σχετικα αρθρα...

ΑΣΚΗΣΗ

Όλα τα σκυλιά, όποια ηλικία και αν έχουν, απολαμβάνουν μία όμορφη βόλτα με πολλές μυρωδιές....

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Υπάρχουν σκυλιά που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αγαπούν το νερό και δεν χάνουν ευκαιρία να παίζουν...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Προσοχή στο ράδιο αρβύλα! Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι διαβάζουμε το ίδιο παραπλανητικό άρθρο σε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από την αναφορά στα εξωτερικά παράσιτα του σκύλου, σε προηγούμενο άρθρο, θα περιγραφούν...

Το παιχνίδι στην ζωή του σκύλου σας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Βοηθάει στην ανάπτυξη του σώματος...

Συχνά αναρωτιόμαστε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρώσουμε τον σκύλο μας. Έχουμε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Νονός τους θεωρείται ο King Charles ο 2ος που υπήρξε ηγέτης της Αγγλίας τον 17ο αιώνα. Μάλιστα η ιστορία λέει πως με νόμο είχε επιτρέψει στα King Charles να έχουν πρόσβαση οπουδήποτε! Ήταν παράνομο...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...