Πριν πάρεις το κουτάβι στο σπίτι θα πρέπει να κάνεις κάποιες ετοιμασίες και αγορές. Οι πρώτες ημέρες του σκύλου στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές. Ασφάλισε καλώδια, κρύψε παπούτσια αλλά και αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν τον σκύλο. Επίσης θα πρέπει να έχεις ετοιμάσει το χώρο που θα κοιμάται και θα ξεκουράζεται ο σκύλος.

Από την στιγμή που υιοθετείς ένα κουτάβι, είσαι άμεσα υπεύθυνος για την σωστή ανάπτυξη του. Σωματική και πνευματική. Πρέπει να μάθουμε πως να συμβιώνουμε με το σκύλο μας χωρίς τη χρήση βίας. Κανένας σκύλος δεν γεννήθηκε με την ικανότητα να καταλαβαίνει την γλώσσα μας. Πρέπει με την σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά, να δώσεις στο νέο σου φίλο να καταλάβει τι ζητάς από αυτόν ώστε να ζήσετε αρμονικά.

Μεταφορά του κουταβιού στο σπίτι

Είναι καλό να μεταφέρεις το κουτάβι στο σπίτι με κάποιο κλουβάκι. Για να μην στρεσαριστεί, μιας και είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αυτοκίνητο, μπορείς επίσης να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια του σκύλου και η δική σου. 

Μόλις φτάσετε σπίτι

Ακούμπησε το κλουβί κάτω και άφησε το κουτάβι να βγει μόνο του. Μην το τραβήξεις έξω με το ζόρι. Πιθανόν να βγει αμέσως μιας και θα θέλει να κατουρήσει. Άφησε το λίγο να μυρίσει. Μπορεί να είναι αγχωμένο από τους θορύβους και τη μεταφορά και να θέλει λίγο χρόνο. Να έχετε υπομονή. Στη συνέχεια φόρεσε του το λουράκι και οδήγησε το κουτάβι στην είσοδο του σπιτιού. Αν μεσολαβούν σκαλοπάτια σήκωσε το. Άνοιξε την πόρτα και περίμενε. Δώσε του χρόνο να αποφασίσει μόνο του πότε θα μπει. Να θυμάσαι πάντα πως είναι ένα καινούριο περιβάλλον για τον σκύλο, μακριά από τη μητέρα και τα αδέρφια του για πρώτη φορά. Πιθανόν να νιώθει ανασφάλεια. Δώσε του να πιει λίγο νερό. Εάν η απόσταση μέχρι το σπίτι ήταν μεγάλη μπορεί να διψάει.

Σίγουρα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα περιμένουν με χαρά. Συμβούλεψε τους να μην αρχίσουν να φωνάζουν και να χοροπηδούν γύρω ή πάνω του. Το πιθανότερο είναι να φοβηθεί και να αγχωθεί. Μπορούν να κάτσουν ήσυχα κάτω, απέναντι του και να αφήσουν το κουτάβι να αποφασίσει μόνο του εάν θέλει να πάει κοντά τους. Εάν έχουν περάσει 15 με 20 λεπτά από τη στιγμή που ήπιε νερό, πιθανόν να θέλει να ξανακάνει την ανάγκη του. Σήκωσε το και οδήγησε το στο σημείο που είχε κατουρήσει πριν. Μετά  άφησε το να μυρίσει και να εξερευνήσει το νέο του περιβάλλον με επίβλεψη. Σιγά-σιγά, όσο αποκτά εμπιστοσύνη και εξοικειώνεται με το περιβάλλον θα "ξεθαρέψει".

Το κουτάβι ελεύθερο στο σπίτι; Δεν το προτείνουμε.

Το να αφήσεις το κουτάβι ελεύθερο μέσα στο σπίτι τις πρώτες εβδομάδες, πριν ολοκληρώσει την "εκπαίδευση τουαλέτας", δεν είναι κάτι που προτείνουμε. Εάν τώρα το έχεις αποφασίσει, να έχεις υπόψιν σου πως σε αυτήν την ηλικία (2-3 μηνών) χρειάζεται να πηγαίνουν τουαλέτα συχνά. Όσο και να προσέχεις το πρώτο καιρό δεν είναι δυνατόν να μην έχεις ατυχήματα. Επίσης χωρίς επίβλεψη μπορεί να κάνει καταστροφές. Δώσε του παιχνίδια που μπορεί να μασήσει.

Διαβάστε το άρθρο: Το κουτάβι μου δεν μπορεί να κρατηθεί. Τι να κάνω;

Το πιο βασικό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι το κουτάβι σου πρέπει να νιώσει ασφάλεια στο νέο περιβάλλον. Πρώτα είναι σημαντικό να γνωρίσει όλη την οικογένεια και να αισθανθεί "ζεστασιά" και ασφάλεια στο χώρο που θα περνάει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας. Η γνωριμία με το υπόλοιπο σπίτι μπορεί να γίνει σιγά-σιγά.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ. Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ "ΑΝΕΠΙΘΥΜHΤΕΣ"

Μην χτυπήσεις ποτέ το κουτάβι και μην του φωνάζεις. Να έχεις κατά νου πως είναι ακόμα μωρό και δεν μπορεί να κρατηθεί.

Μην τρίψεις ποτέ τη μούρη του κουταβιού στο σημείο που έχει κάνει την ανάγκη του.

Φόρεσε το περιλαίμιο στο κουτάβι σου και άφησε το να κυκλοφορεί με αυτό μέσα στο σπίτι, για να αρχίσει σιγά σιγά να το συνηθίζει.
 

Η πρώτη νύχτα

Η πρώτη νύχτα είναι συνήθως δύσκολη. Πριν το φέρεις στο στο σπίτι θα πρέπει να έχεις αποφασίσει που θα κοιμάται. Σου προτείνουμε δύο περιπτώσεις:

  • Να μάθει να κοιμάται στο κλουβάκι του (crate training). Μη βάλεις ποτέ το κουτάβι στο κλουβί με το ζόρι. Μη βάλεις ποτέ το κουτάβι στο κλουβί για να το τιμωρήσεις. Άφησε το να εξερευνήσει το κλουβί μόνο του και να νιώσει πως "το κλουβί δεν είναι κάτι κακό". Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυάσει τον περιορισμό του στο κλουβί με άσχημη εμπειρία γιατί δεν θα θέλει να μπει μέσα. Το κλουβί θα πρέπει να γίνει ο χώρος που ο σκύλος σας ηρεμεί.
  • Να μάθει να κοιμάται σε κάποιο χώρο που έχετε διαμορφώσει κατάλληλα μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο ειδικό πορτάκι (baby gate) που προσαρμόζεται στην πόρτα και να το περιορίσετε σε κάποιο δωμάτιο. Φυσικά μαζί με τις πάνες, το κρεβάτι, τα παιχνίδια και το νερό του. 

Όποιον και από τους δύο παραπάνω τρόπους επιλέξεις είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα αποφύγεις τα κλάματα. Είναι πολύ πιθανό το πρώτο βράδυ να μην κοιμηθείς καθόλου (Υπάρχουν και εξαιρέσεις). Είναι το πρώτο βράδυ μακριά από τα αδέρφια και τη μητέρα του είτε απλά σε διαφορετικό περιβάλλον και κοιμάται μόνο του. Φρόντισε το δωμάτιο να είναι ζεστό/δροσερό και να έχεις στο κλουβάκι κάτι για να κοιμηθεί επάνω. Εάν έχεις αγοράσει κρεβάτι για σκύλους φρόντισε να είναι μαλακό και άνετο.

Μη φύγεις αμέσως. Κάθισε δίπλα του μέχρι να ηρεμήσει και ύστερα απομακρύνσου.

Τα κλάματα δεν αρέσουν σε κανέναν και λίγοι είναι αυτοί που αντιστέκονται. Κάνε υπομονή όλα θα γίνουν καλύτερα με το καιρό. Εάν κάθε φορά που κλαίει το κουτάβι εσύ τρέχεις, θα το συνδυάσει και θα το κάνει συνέχεια.


Ψώνια που πρέπει να κάνεις πριν το κουτάβι έρθει στο σπίτι

  • Λουρί και περιλαίμιο. 
  • Ταυτότητα. Μεταλλική ταυτότητα την οποία θα προσαρμόσεις στο περιλαίμιο του σκύλου σου και θα αναγράφεται το όνομα του και ένα τηλέφωνο.
  • Παιχνίδια. Όλοι οι σκύλοι οποιασδήποτε ηλικίας λατρεύουν τα παιχνίδια. Διάλεξε αυτά που είναι κατάλληλα για το δικό σου κουτάβι. Τα πολύ μαλακά παιχνίδια είναι καλά για κάποια κουτάβια αλλά για κάποια άλλα όχι. Θα τα διαλύσουν μέσα σε λίγα λεπτά. Παιχνίδια που το κουτάβι μπορεί να μασήσει με ασφάλεια θα το κρατήσουν απασχολημένο. Καλύτερα να μασάει το παιχνίδι του από τα πόδια της καρέκλας σου...
  • Κλουβί (crate). Ένα κλουβί, μεταλλικό ή πλαστικό θα σου χρειαστεί για να περιορίζεις το κουτάβι για μικρά χρονικά διαστήματα και να κοιμάται, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση τουαλέτας. Επίσης θα σου χρησιμεύσει για να τον μεταφέρεις με ασφάλεια στα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Ανάλογα τον χώρο, προτείνεται έξτρα ενα πάρκο περιορισμού για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όπου μέσα στο χώρο μπορεί να μπει και το crate.
  • Τροφή. Επέλεξε μία καλή τροφή κατάλληλη για το κουτάβι σου. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την σωστή του ανάπτυξη. 
  • Μπολάκια φαγητού. Αγόρασε ανοξείδωτα ή κεραμικά μπολάκια. Τα πλαστικά μετά από λίγο καιρό θα μυρίζουν και μαζεύουν βακτήρια.
  • Ό,τι χρειάζεται για την περιποίηση του. Βούρτσα, κόφτη νυχιών, υγρό και ειδικές μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών, οδοντόβουρτσα. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις!

Το κουτάβι θα θέλει να κάνει την ανάγκη του:

  • Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
  • Μετά από κάθε γεύμα
  • Αφού έχει πιει νερό
  • Μετά από κάθε φορά που κοιμάται
  • Μετά από παιχνίδι ή άσκηση.
  • Μετά από βόλτα με το αμάξι.

Οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες. Ζήτησε τις υπηρεσίες ενός καταρτισμένου επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί που δηλώνουν εκπαιδευτές σκύλων χωρίς καμία γνώση. Το Livingwithdogs μπορεί να σας προτείνει εκπαιδευτή. Απλά ρωτήστε μας!

Σχετικα αρθρα...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΚΥΛΟΥ

Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Θέλεις ο σκύλος σου να τα πάει καλά με άλλους σκύλους, ζώα και ανθρώπους; Θέλεις να μοιράζεσαι...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω, για να σε "πείσουμε" να...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους που είναι ξύπνιοι τις περισσότερες ώρες και στη...

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο νέος νόμος επιτρέπει να έχουμε όσα...

Μεταξύ των γευμάτων ή κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, για επιβράβευση δίνουμε στον σκύλο μας...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...