Κουτάβι - Puppy

Επιλογή φυλής & αγορά / υιοθεσία κουταβιού

Αφού έχεις σκεφτεί τα ερωτήματα της ενότητας "Θέλεις σκύλο;;" και είσαι σίγουρος, ήρθε η στιγμή να διαλέξεις τη φυλή του σκύλου που σου ταιριάζει. Οι σκύλοι για να είναι ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι πρέπει να έχουν τέσσερα βασικά πράγματα: άσκηση – εκπαίδευση - σωστή διατροφή - πολύ αγάπη.

Ποια φυλή ταιριάζει στον τρόπο ζωής μου;;

Η σωστή φυλή για εμένα μπορεί να είναι η λάθος για εσένα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα πρέπει η ράτσα του σκύλου που θα αποκτήσει – αφού ο σκύλος θα μεγάλο κομμάτι της ζωής του - να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του.

Εάν υιοθετήσεις κουτάβι από καταφύγιο αδέσποτων, ρώτησε τους ανθρώπους του καταφυγίου για το χαρακτήρα του σκύλου που ενδιαφέρεσαι. Σίγουρα θα έχουν περάσει πολλές ώρες μαζί του και θα μπορέσουν να σε ενημερώσουν.

Για να σε βοηθήσουμε, αρχικά, θα κάνουμε ένα διαχωρισμό των φυλών σε δύο κατηγορίες. Εάν είσαι δραστήριος άνθρωπος θα πρέπει να έχεις δίπλα σου ένα δραστήριο σκύλο, High Energy Dog. Εάν είσαι πιο πολύ "του καναπέ" καλό θα είναι να έχεις ένα Low Energy Dog.

High Energy Dog. Εάν ο σκύλος που θέλεις να αποκτήσεις ανήκει σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να του προσφέρεις πολύ άσκηση σωματική και πνευματική. Θέλει τουλάχιστον δύο βόλτες 30+ λεπτών περίπου την ημέρα (πρωί/βράδυ) και πειθαρχία μέσω θετικής εκπαίδευσης. Το μέγεθος του σκύλου δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Υπάρχουν μικρόσωμες ράτσες που θέλουν πολύ άσκηση (π.χ. Jack Russell Terrier) και μεγαλόσωμες που χρειάζονται λιγότερη (π.χ. Saint Bernard). Ακόμα και εάν έχεις μεγάλη αυλή, οι βόλτες αυτές είναι απαραίτητες. Η έλλειψη άσκησης σε ένα High Energy Dog μπορεί έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Ο σκύλος πιθανόν θα διοχετεύει την ενέργεια του προς λάθος κατεύθυνση. Μπορεί να καταστρέφει έπιπλα, να μασάει τα παπούτσια και τα ρούχα σου, να πηδάει ανεξέλεγκτα σε εσένα και τους καλεσμένους σου, να γαβγίζει συνέχεια, να είναι επιθετικός προς άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα.

Low Energy Dog. Ονομάζουμε τα σκυλιά που δεν χρειάζονται πολύ άσκηση. Αυτό  δεν σημαίνει καθόλου άσκηση. Εάν είσαι άνθρωπος "του καναπέ" ένας τέτοιος σκύλος σου ταιριάζει περισσότερο. Μπορεί και δύο χαλαρές βόλτες την ημέρα γύρω το τετράγωνο να είναι μία χαρά.

Επίσης πολύ σημαντικό:

Μην αποφασίσεις ποτέ με τη λογική "Αχ τι γλυκό σκυλάκι!". Περισσότερα από αυτά που οι ιδιοκτήτες  χαρακτηρίζουν "προβλήματα συμπεριφοράς" δεν είναι τίποτε άλλο από χαρακτηριστικά της φυλής που επέλεξαν. Κάνε έρευνα για χαρακτηριστικά της φυλής που σε ενδιαφέρει. Όσο και αν κάποια από αυτά χαρακτηριστικά αυτά έχουν "εξασθενίσει" με την επιλεκτική εκτροφή είναι πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε τα χαρακτηριστικά για τα οποία έχει εκτραφεί ο σκύλος μας. Συμβουλευτείτε τον εκτροφέα του σκύλου. Μιλήστε του για το στυλ της ζωή σου. Ένας σωστός εκτροφέας, που ενδιαφέρεται για τους σκύλους του, δεν θα σου δώσει ποτέ ένα κουτάβι εάν διαπιστώσει πως δεν σου ταιριάζει.

Διάβασε το άρθρο:

Έχεις αρκετό χώρο για ένα μεγαλόσωμο σκύλο ή σου ταιριάζει ένα μικρόσωμο;

Όταν κάνεις στον εαυτό σου την παραπάνω ερώτηση θα πρέπει να σκεφτείς μόνο τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σου. Εάν είναι ο σκύλος να κοιμάται και να περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας μόνος του σε κάποιο μπαλκόνι, ξανασκέψου το. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και έχουν ανάγκη την συντροφιά των ανθρώπων.

Είναι κάποιος στο σπίτι αλλεργικός;;

Υποαλλεργικοί σκύλοι. Μύθος ή πραγματικότητα; Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως η αλλεργία δεν προέρχεται από τις τρίχες του σκύλου αλλά από αλλεργιογόνα που βρίσκονται κυρίως στο δέρμα του και στους σιαλογόνους αδένες του ζώου. Υποαλλεργικοί σκύλοι ονομάζονται αυτά που όταν βρεθούν σε επαφή με έναν "αλλεργικό στους σκύλους" υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να του προκαλέσουν αλλεργία. Υπάρχουν πολλοί "εκεί έξω" που ισχυρίζονται πως εκτρέφουν σκύλους που δεν δημιουργούν αλλεργίες και θέλει προσοχή. Καλό είναι να βρεις και να περάσεις αρκετή ώρα με έναν από τα λεγόμενα "υποαλλεργικοί σκύλοι" ώστε να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως αν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε σκύλο στα πρώτα στάδια της ζωής του, από βρέφος, έχει προστασία έναντι της ανάπτυξης αλλεργίας στους σκύλους.

"Υποαλλεργικοί" σκύλοι:

Basenji Bedlington Terrier Bichon Frise Border Terrier
Poodle Schnauzer Shih Tzu Yorkshire

Εκπαίδευση.
Μπορείς μόνος σου; Έχεις τα χρήματα να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία;

Για να ζήσει ο σκύλος αρμονικά με τον άνθρωπο θα πρέπει να έχει νόμους, να γνωρίζει όρια και να έχει σεβασμό (και όχι φόβο) προς τον αρχηγό της "ανθρώπινης αγέλης". Υπάρχουν ράτσες που εκπαιδεύονται "εύκολα" και άλλες "πιο δύσκολα", θέλουν δηλαδή περισσότερο χρόνο και υπομονή. Δεν υπάρχει σκύλος που να μην εκπαιδεύεται. Αν και ο σκύλος εκπαιδεύεται σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι σημαντικό να αρχίσει η εκπαίδευση του από πολύ νωρίς, από τριών μηνών περίπου. Εάν σκέφτεσαι να αποκτήσεις έναν σκύλο, καλό θα είναι θα ζητήσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία. Έχεις τα χρήματα; Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που υιοθετήσεις έναν ενήλικο σκύλο. Εάν αυτό έχει αποκτήσει κακές συνήθειες και συμπεριφορές, που θέλουν περισσότερη δουλειά, υπάρχει η πιθανότητα να μην τα καταφέρεις μόνος σου.

Είναι αλήθεια πως κάποιες φυλές είναι καλύτερες με τα παιδιά;

Υπάρχει η άποψη πως κάποιες φυλές είναι φιλικότερες με τα παιδιά. Σε αυτές ανήκουνε οι σκύλοι που εκπαιδεύονται πιο εύκολα και δεν έχουν την τάση να δένονται με ένα μόνο μέλος της αλλά με όλη την οικογένεια. Τα Golden Retrievers, Labrador Retrievers, German Shepherds και Collies είναι κάποια από αυτά. Η άποψη μας είναι πως όλες οι φυλές τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά αρκεί να κοινωνικοποιηθούν και να εκπαιδευτούν σωστά από μικρή ηλικία.

Διαβάστε το άρθρο:

Πόσων εβδομάδων είναι καλό να πάρω το κουτάβι στο σπίτι;

Όχι πριν κλείσει το δεύτερο μήνα. Τις εβδομάδες 3-8 ο σκύλος είναι καλό να βρίσκεται με τα αδέρφια, τη μαμά του και τους άλλους σκύλους του εκτροφείου. Αυτό το διάστημα ο σκύλος μαθαίνει "σκυλίσια συμπεριφορά". Πειθαρχία και σεβασμό προς τους άλλους σκύλους, τον έλεγχο δαγκώματος. Μαθαίνει πράγματα που ένας άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να του τα μάθει.

Εάν έχεις εμπιστοσύνη στον εκτροφέα και γνωρίζεις καλά τις συνθήκες που αναπτύσσετε το κουτάβι σου, μπορείς να το αφήσεις ακόμη ένα μήνα. Οι εβδομάδες 8-11 ονομάζονται "η πρώτη περίοδο αποτύπωσης φόβου". Όπως αναφέρει και ο Γιώργος Μπίμπας* στο βιβλίο του:

"...Εάν κάτι προκαλέσει φόβο κατά αυτήν την περίοδο της ζωής του, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να το ξεπεράσει. Για ένα μη κοινωνικοποιημένο κουτάβι οτιδήποτε του προκαλέσει φόβο θα προκαλεί φόβο για ολόκληρη τη ζωή του. Εκτός εάν δεχθεί εντατική απευαισθητοποίηση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η περίοδο δεν είναι κατάλληλη για τραυματικές εμπειρίες στον κτηνίατρο, ταξίδια, σκληρή πειθαρχία,  και ίσως για μετάβαση σε καινούριο περιβάλλον/σπίτι, ιδιαίτερα εάν η καινούρια οικογένεια του δεν έχει εμπειρία από κουτάβια..."

Τέλος κάτι πολύ σημαντικό!

Από πού να αγοράσω / υιοθετήσω το κουτάβι;

  • Από υπεύθυνο εκτροφέα
  • Από καταφύγιο αδέσποτων σκύλων

Μην αγοράσεις σκύλο από pet shop! Τα περισσότερα προέρχονται από puppy mills και ανεύθυνους εκτροφείς που δεν έχουν γνώσεις και εμπειρία. Τα λίγα χρήματα που θα γλιτώσεις εάν δεν αγοράσεις από ένα υπεύθυνο και αναγνωρισμένο εκτροφέα, είναι 90% σίγουρο πως θα τα δώσεις αργότερα σε γιατρούς. Κάνε έρευνα για το αν υπάρχουν εκτροφείς της ράτσας που σε ενδιαφέρει στην χώρα μας. Μερικοί εκτροφείς έχουν λίστα αναμονής. Αξίζει να περιμένεις λίγο παραπάνω και να αποκτήσεις ένα υγιές κουτάβι που πληροί τις προϋποθέσεις της φυλής του.

  • Ο σωστός εκτροφέας θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σου σχετικά με τη φυλή που εκτρέφει.
  • Ο σωστός εκτροφέας δεν θα σου πάρει προκαταβολή για ένα κουτάβι που δεν έχει και το "περιμένει" από προγραμματισμένη γέννα.
  • Ο σωστός εκτροφέας δεν θα σου δώσει το κουτάβι εάν δεν είναι δύο με δυόμισι μηνών τουλάχιστον.
  • Ο σωστός εκτροφέας θα θέλει και θα επιμείνει να γνωρίσεις τους γονείς του κουταβιού.
  • Ο σωστός εκτροφέας δεν θα σου δώσει το κουτάβι εάν δεν σε γνωρίσει προσωπικά, κάνει ερωτήσεις και διαπιστώσει πως "κάνει για εσένα" και για τον τρόπο ζωής σου.
  • Ο σωστός εκτροφέας θα σου δώσει το κουτάβι με τα πρώτα εμβόλια, αποπαρασιτομένo, με microchip, ελεγμένα από κτηνίατρο, βιβλιάριο υγείας, φωτοτυπίες των pedigree των γονέων, την δήλωση γέννας στον ΚΟΕ και έντυπο υλικό για την ανατροφή του κουταβιού.
  • Ο σωστός εκτροφεάς δεν ζευγαρώνει ποτέ σκύλους που έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ή ασθένειες (Π.χ  δυσπλασίες).

Εάν αποκτήσεις κουτάβι ή ενήλικο σκύλο από καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα πρέπει να το έχει ελέγξει γιατρός, να έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, να έχει microcip και να είναι στειρωμένο. Ρώτησε για το παρελθόν του και τι έχει "περάσει" στη ζωή του. Αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις κάποιες από τις μελλοντικές συμπεριφορές του.

 

*Ο Γιώργος Μπίμπας είναι συγγραφέας του βιβλίου "Λαμπραντόρ, ανατροφή και εκπάιδευση" και έχει μεγάλη πείρα στην ανάπτυξη και εκτροφή της φυλής (www.labradors.gr).

Σχόλια   

 
#27 Livingwithdogs 11-10-2014 14:44
Παραθέτοντας Κατερίνα:
Καλησπέρα! Μήπως ξέρετε ενα υπάρχει εκτροφείο κουταβιών Shih Tzu στην Αθήνα;

Σας έχουμε απαντήσει στο email σας. καλημέρα
Παράθεση
 
 
#26 Κατερίνα 11-10-2014 10:26
Καλησπέρα! Μήπως ξέρετε ενα υπάρχει εκτροφείο κουταβιών Shih Tzu στην Αθήνα;
Παράθεση
 
 
#25 Livingwithdogs 03-09-2014 13:23
Παραθέτοντας Niki:
Για σας.μενω Κυπρο και προσπαθω να πεισω τους γονεις μου για ενα golden retriever.λενε θα το σηζητησουν.τι επιχειριμα να τους πο?? :o ε

Εάν τους πείσετε πως θα είστε υπεύθυνος για όλες τις ανάγκες του σκύλου δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα. Βόλτες, κτηνίατρο, άσκηση, έξοδα... κ.τ.λ
Παράθεση
 
 
#24 Livingwithdogs 03-09-2014 13:17
Παραθέτοντας ΣΟΦΗ ΚΩΣΤΗ:
ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙ YORKIE.ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ INTERNET ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ PET SHOP.ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ?!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΟΦΗ
Θα σας προτείναμε να κοιτάξετε να αγοράσετε από κάποιο εκτροφείο ή μήπως βρείτε από κάποιο καταφύγιο.
Παράθεση
 
 
#23 ΣΟΦΗ ΚΩΣΤΗ 31-08-2014 23:19
ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙ YORKIE.ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ INTERNET ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ PET SHOP.ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ?!ΜΠΟΡ ΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ?ΕΥΧΑΡΙΣ ΤΩ ΣΟΦΗ
Παράθεση
 
 
#22 Niki 29-08-2014 13:47
Για σας.μενω Κυπρο και προσπαθω να πεισω τους γονεις μου για ενα golden retriever.λενε θα το σηζητησουν.τι επιχειριμα να τους πο?? :o ε
Παράθεση
 
 
#21 ΣΙΛΒΙΑ 10-06-2014 18:27
Γεια σας ψσαχνω κουτάβι του Τζακ Ράσελ'? Μένω στην Κρήτη...ξέρετε που μπορώ να το βρω????
Παράθεση
 
 
#20 Ελενη Φλεβα 05-05-2014 22:57
Καλησπέρα σας έχω προβληματιστεί πολύ με τις αγορές σκυλιών απο pet shop από αυτά που διάβασα εδώ αλλά και από άλλες σελίδες. Μπορείτε σας παρακαλώ να με συμβουλεύσετε αν γνωρίζετε κάποιον εκτροφέα για να πάρω είτε Μαλτέζικο είτε Shih Tzu? Παρακαλώ αν γίνετε να είναι Θεσσαλονίκη ή Αθήνα α΄ν πάλι όχι θα ταξ΄΄ιδευα με μεγάλη μου χαρά και σε άλλη πόλη για να το αποκτήσω

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Παράθεση
 
 
#19 Νικη 02-04-2014 08:57
Γεια σας,
Ενδιαφερομαι να αγορασω ενα γιορκσαιρ τεριε. Ξερετε που μπορω να απευθυνθω; εχετε μα μου προτεινετε καποιον εκτροφεα;

Ευχαριστω
Παράθεση
 
 
#18 Σπύρος 29-03-2014 16:58
Γεια σας,
Μηπως ξερετε αν υπαρχει καποιος εκτροφεας akita inu στην Αθηνα;
Σας ευχαριστω πολυ!!! :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το livingwithdogs.gr σέβεται την άποψη σου αλλά έχει το δικαίωμα να μη δημοσιεύσει σχόλια υβριστικού περιεχομένου, σχόλια που περιέχουν άμεση ή έμμεση διαφήμιση. Επίσης, συμβουλές για την υγεία, συμπεριφορά και εκπαίδευση που δεν έχουν επιστημονική βάση ή προτείνουν τη χρήση βίας θα διαγράφονται.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


“Dogs are better than human beings because they know but do not tell”
Emily Dickinson