Ο πρώτος οίστρος, η ενήβωση δηλαδή στον θηλυκό σκύλο, ξεκινά στην ηλικία των 6 μηνών συνήθως. Στις μικρόσωμες φυλές μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα (4-5 μηνών) ενώ στις γιγαντόσωμες μέχρι και σε ηλικία 12-24 μηνών. Η σκύλα παρουσιάζει 2 οιστρικούς κύκλους τον χρόνο, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς ενδέχεται να εκδηλώσει τρεις μέσα στο έτος ή μόνο έναν, όταν πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή.

Τα στάδια του οιστρικού κύκλου είναι τα ακόλουθα :

1. Πρόοιστρος: Πρόκειται για το στάδιο πριν τον οίστρο, όπου το ζώο εμφανίζει την περίοδό του. Το θηλυκό προσελκύει αρσενικά, αρνείται όμως την επίβαση. Τα χείλη του αιδοίου εμφανίζονται σκληρά και εξοιδημένα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται τριπλάσιο του φυσιολογικού μεγέθους του, καθιστώντας τον ιδιοκτήτη ικανό να διαπιστώσει ότι η σκυλίτσα βρίσκεται στην πρώτη φάση του αναπαραγωγικού της κύκλου. Στην φάση αυτή, είναι πιθανόν να προβάλλει μια υπερευαισθησία ή και ιδιομορφία στην συμπεριφορά της, κάτι το οποίο θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου της αύξησης των οιστρογόνων στον οργανισμό της.

Ο πρόοιστρος είναι το στάδιο που γίνεται φανερά αντιληπτό από τους περισσότερους ιδιοκτήτες θηλυκών σκύλων, καθ’ ότι το ζώο εμφανίζει οροαιματηρό έκκριμα απαλού κόκκινου χρώματος (περίοδος). Η διάρκεια του πρόοιστρου είναι συνήθως 9 ημέρες (7-21 ημέρες). Η περίοδος δεν γίνεται αντιληπτή από όλους τους ιδιοκτήτες, λόγω αυξημένης αυτοπεριποίησης ορισμένων σκύλων, οι οποίες γλείφουν και καθαρίζουν στο αιδοίο πριν δει το αίμα ο ιδιοκτήτης.

Για την καλύτερη υγεία και υγιεινή, μπορούν να φορεθούν ειδικές σερβιέτες-πάνες, ώστε να μην έρχεται σε επαφή η ευαίσθητη περιοχή με μικρόβια του περιβάλλοντος, καθώς στην φάση αυτή, η είσοδος τους στην γεννητική οδό είναι πολύ πιο εύκολη. Το ίδιο ισχύει και με το μπάνιο -καλό είναι δηλαδή να μην λούζουμε την σκύλα μας κατά την διάρκεια της περιόδου της, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις της περιοχής από μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο νερό. Η βόλτα στο διάστημα αυτό, ενδείκνυται και είναι μάλιστα ευεργετική, αρκεί να μην καταπονείται το ζώο με εκπαίδευση ή προσπάθειες αποφυγής των αρσενικών που προσπαθούν να την προσεγγίσουν.

2. Οίστρος: Κατά την διάρκεια του σταδίου αυτού που ακολουθεί τον πρόοιστρο, η σκύλα δέχεται την επίβαση και το υποδεικνύει στο αρσενικό με την στάση του σώματός της. Τα χείλη του αιδοίου είναι εξοιδημένα αλλά χαλαρά ενώ είναι πιθανό να συνεχίζεται η αιμορραγία, όπου τώρα το αίμα έχει έναν πιο βαθύ κόκκινο-καφέ χρωματισμό. Η διάρκεια του οίστρου (της περιόδου δηλαδή που το ζώο «σέρνει») κυμαίνεται από 3-21 μέρες, με συνήθη διάρκεια τις 9 μέρες. Κατάλληλη φάση σύζευξης είναι τις τελευταίες 7 μέρες του οίστρου και συγκεκριμένα το επιτυχέστερο ζευγάρωμα γίνεται την 9η-11η και 13η ημέρα από την εμφάνιση του πρόοιστρου, από την πρώτη ημέρα δηλαδή που παρουσιάζεται στο ζώο η περίοδός του.

3. Δίοιστρος: Αρχίζει όταν η σκύλα αρνείται πλέον την επίβαση ενώ το αιδοίο παύει να είναι εξοιδημένο και αιμορραγικό. Η διάρκειά του είναι 45-60 ημέρες.

4. Άνοιστρος: Ξεκινά με το τέλος του δίοιστρου και τελειώνει με την αρχή του πρόοιστρου. Το γεννητικό σύστημα βρίσκεται σε αδράνεια για 4 μήνες (1 μήνα-2 έτη). Η διακύμανση της διάρκειας του άνοιστρου οφείλεται στην επίδραση των φερορμονών και στην εποχή του έτους.

Ανεξάρτητα από το αν ενδιαφερόμαστε να ζευγαρώσουμε το ζώο μας, είναι καλό να γνωρίζουμε τα παραπάνω βασικά πράγματα για τον οιστρικό της κύκλο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές που θα παρουσιάσει.

Επιπλέον, την πρώτη φορά που η σκυλίτσα θα εμφανίσει αίμα στο αιδοίο, ιδίως για κάποιον ιδιοκτήτη που είναι το πρώτο του κατοικίδιο, η επίσκεψη στον κτηνίατρο συστήνεται, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για περίοδο και όχι για τραυματισμό της περιοχής, μικρόβια, ξένο σώμα ή οποιοδήποτε άλλο παθολογικό αίτιο αιμορραγίας της γεννητικής οδού.

Σοφία Σαββίδου, Κτηνίατρος
Απόφοιτη του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την στιγμή που πήραμε την συνειδητή απόφαση να βάλουμε έναν σκύλο στη ζωή μας, πρέπει να του...

Ο σημερινός τρόπος ζωής δεν επιτρέπει πολύ χρόνο για τον εαυτό μας. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές...

Τα άγανα είναι αγκάθια που εμφανίζονται στις κορυφές αγριόχορτων. Το σχήμα τους έχει αιχμηρή άκρη...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.