Αν έπαιρνα τώρα κουτάβι, το πρώτο πράγμα που θα του μάθαινα είναι οτι είμαι διασκεδαστική. Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, το να σε θεωρεί ο σκύλος σου διασκεδαστικό επιτυγχάνει πολλά περισσότερα πράγματα από όσα φαντάζεσαι ή από τα προφανή που σου έρχονται στο μυαλό.

Αν η πρώτη σου σκέψη παίρνοντας σκύλο είναι να του μάθεις το 'κάτσε' και το 'μείνε', σκέψου λίγο τι εφόδια ζωής θα προσφέρεις στη σχέση σας με το να είσαι διασκεσαστικός!
  • Για αρχή θέτεις τις βάσεις για ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ σας. Η σχέση που αποκτάμε με τους σκύλους μας δεν εξαρτάται μόνο από την παροχή στέγης ή τροφής και το χτίσιμο υπακοής.
  • Σε συνδέει με εξαιρετικά πράγματα στο αξιακό σύστημα των σκύλων. Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θετικούς συσχετισμούς μέσω του φαγητού. Αυτό συμβαίνει σχεδόν αυτόματα αν εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας με φαγητό και είμαστε προσεκτικοί με το πως και το πότε. Αλλά σε συνέχεια του να είσαι ο πάροχος του φαγητού, εδώ βάζεις τον εαυτό σου στο κέντρο της διασκέδασης στη ζωή του σκύλου σου. Μέσω της κλασσικής εξαρτημένης μάθησης, χτίζεις ένα συσχετισμό με εσένα και τη χαρά.
  • Το παιχνίδι και τη διασκέδαση μπορείς να τα 'πάρεις' παντού μαζί σου. Έτσι μπορείς να γενικεύσεις πολλές από τις συμπεριφορές του σκύλου σου σε διαφορετικό περιβάλλον.
  • Συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να χτίσεις αξιόπιστες συμπεριφορές αργότερα.
  • Η χαρά και το άγχος αλληλοαποκλείονται! 
Μια βασική σημείωση σε όλα τα παραπάνω είναι οτι το τι θα μάθουμε πρώτα στον σκύλο μας, εξαρτάται από το ποιον σκύλο έχουμε απέναντί μας. Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι απόλυτα ταιριαστά σε ένα κουτάβι με αυτοπεποίθηση, υγιές και κοινωνικοποιημένο. Αν έχουμε πάρει έναν σκύλο που δεν γνωρίζουμε πολλά για το ιστορικό του, το πρώτο πράγμα που ίσως χρειαστεί να διδάξουμε είναι οτι 'είσαι ασφαλής' ή 'θα πάμε με τον ρυθμό σου'. Αλλά ακόμα και με ένα κουτάβι επιφυλακτικό, όσο το συντομότερο εντάξουμε διασκεδαστικές στιγμές στη ζωή του τόσο το καλύτερο. Είτε προσφέρεις σε ένα σκύλο ένα διασκεδαστικό session παιχνιδιού είτε του προσφέρεις ένα χώρο που νιώθει ασφαλής, δίνεις προτεραιότητα στην κάλυψη των συναισθηματικών του αναγκών και όχι στην 'τυφλή' υπακοή. 

Χτίσε τη σχέση. Μετά όλα τα υπόλοιπα θα είναι πολύ πιο εύκολα.

Σοφία Παπαπάνου, CPDT - KA, ACDBC
Dog Training - Dog Behavior Consulting

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πανεπιστήμιο του Lincoln της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που...

Αφού έχεις σκεφτεί τα ερωτήματα της ενότητας "Θέλεις σκύλο;" και είσαι σίγουρος, ήρθε η στιγμή να...

Ζεις καθημερινά τη βόλτα του σκύλου σου σαν κούραση αντί για χαρά; Είναι καιρός που η βόλτα σας...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.