Είναι με μία ελαφριά κλίση του κεφαλιού τους, με μάτια καρφωμένα πάνω μας ή απλά με μια ενθουσιώδη κίνηση της ουράς τους. Πολλές φορές οι σκύλοι μας δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να καταλάβουν αυτό ακριβώς που αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή. Πόσο ισχύει αυτό στην πραγματικότητα όμως;
Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ενσυναισθητική κατανόηση των σκύλων μας, ωστόσο συνεχώς νέα δεδομένα δείχνουν να υποστηρίζουν την ικανότητα αυτή των τετράποδων συντρόφων μας.
Μια μελέτη (Dogs can discriminate emotional expressions of human faces) διαπίστωσε ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ευτυχισμένων και θυμωμένων εκφράσεων του ανθρώπινου προσώπου.
Ο βιολόγος Corsin Müller και οι συνεργάτες του στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δοκίμασαν 11 σκύλους χρησιμοποιώντας μια οθόνη αφής και τους εκπαίδευσαν να αγγίζουν είτε ένα χαρούμενο είτε ένα θυμωμένο πρόσωπο.
Παρουσίασαν στους σκύλους το πάνω, το κάτω ή το αριστερό μισό μέρος των προσώπων (έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι προτιμούν να κοιτάζουν την αριστερή πλευρά ενός προσώπου) για να διασφαλίσουν ότι οι σκύλοι δεν ανταποκρίνονταν μόνο στο χαμόγελο ή στη θέα των δοντιών. "Τα συναισθήματα των ανθρώπων εκδηλώνονται σε όλο το πρόσωπο, όχι μόνο στο στόμα".
Αν είσαι θυμωμένος, εμφανίζονται ρυτίδες ανάμεσα στα μάτια και το σχήμα των ματιών αλλάζει’’, δηλώνει χαρακτηριστικά ο dr. Corsin Müller. Αν λοιπόν οι σκύλοι είναι σε θέση να εντοπίζουν την αλλαγή στα ανθρώπινα συναισθήματα, θα μπορούν να το κάνουν ανεξάρτητα με ποιο σημείο του προσώπου παρατηρούν.
Οι σκύλοι που είχαν εκπαιδευτεί να επιλέγουν χαρούμενες εκφράσεις, μπόρεσαν να επιλέξουν σωστά ακόμα και στις εναλλαγές των μισών του προσώπου όπως και σε πρόσωπα που δεν είχαν ξαναδεί. Το ίδιο συνέβη και με τους σκύλους που είχαν εκπαιδευτεί να επιλέγουν θυμωμένες εκφράσεις, με τη διαφορά ότι τους πήρε περισσότερο χρόνο.
Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η διαφορά ίσως συνίσταται στον αρνητικό συσχετισμό των σκύλων με τις θυμωμένες εκφράσεις προσώπου. Ωστόσο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν η ικανότητα διάκρισης οφείλεται σε εμπειρίες του παρελθόντος ή σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας εξημέρωσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξημέρωσης (Εδώ και χιλιάδες χρόνια), οι σκύλοι εξέλιξαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ένα από αυτά είναι να μας παρατηρούν.
Σοφία Παπαπάνου. Website: www.sofiapapapanou.gr
Με αναφορές: www.cell.com