Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα με τη στιγμή που γαβγίζουν. Οι σκύλοι μπορούν και αλλάζουν τον ήχο του γαβγίσματος για να "μιλήσουν" μεταξύ τους. Κάθε γάβγισμα μπορεί να έχει διαφορετική χρονική διάρκεια, ένταση και τονισμό, ακόμα και όταν στα δικά μας αυτιά ακούγετε το ίδιο.

Οι άνθρωποι και τα σκυλιά επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Με την γλώσσα του σώματος, οπτικά και φωνητικά σινιάλα. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το γάβγισμα ώστε να μπορούμε και να καταλάβουμε -κάθε στιγμή- τι θέλει να μας πει ο σκύλος μας.

Οι υψηλής συχνότητας ήχοι είναι οι πρώτοι ήχοι που κάνει το κουτάβι τις πρώτες εβδομάδες της ζωή του. Αποσκοπούν στο να τραβήξουν την προσοχή, της μητέρας του ή κάποιου μέλους της ανθρώπινης (αργότερα) οικογένειας. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ξαφνικού πόνου. 

Μία μεγάλη έρευνα για το γάβγισμα έχει κάνει ο καθηγητής Stanley Coren του πανεπιστημίου British Columbia. Υποστηρίζει πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε αρκετές περιπτώσεις γαβγίσματος παρατηρώντας την συχνότητα, τη διάρκεια και τη συχνότητα του.

Oι σκύλοι όμως, αναγνωρίζουν ο ένας το μήνυμα του γαβγίσματος ενός άλλου; Και γι αυτό το θέμα γίνονται έρευνες και υπάρχουν πολλές διαφωνίες. 

Σε πείραμα που διεξήχθη, από τους ερευνητές Brian Hare και Vanessa Woods, ηχογραφήθηκε γάβγισμα σκύλου που ήταν μόνος, χωρίς παρουσία άλλου σκύλου και ανθρώπου τριγύρω και ενός σκύλου που γάβγιζε σε κάποιον άγνωστο περαστικό. Οι ήχοι αυτοί παίχτηκαν σε άλλους σκύλους. Το γάβγισμα του σκύλου που ήταν μόνος, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην συμπεριφορά τους. Ο ήχος όμως του γαβγίσματος προς τον άγνωστο περαστικό, έκανε τους σκύλους να σηκωθούν και να κοιτάξουν διερευνητικά. Έγιναν και άλλα παρόμοια πειράματα που αποδεικνύουν πως οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα μηνύματα του γαβγίσματος.

Οι σκύλοι γαβγίζουν συνήθως:

 • Όταν ένας άλλος σκύλος ή άνθρωπος "καταπατά" την περιοχή τους. Όσο πλησιάζει ο εισβολέας τόσο πιο δυνατό γίνεται το γάβγισμα.
 • Όταν ένας ήχος τους τραβήξει την προσοχή.
 • Οι σκύλοι μπορούν να γαβγίζουν και από χαρά προς άλλα ζώα και τον άνθρωπο. 
 • Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και τους αρέσει η συντροφιά. Όταν μένουν μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στο σπίτι ή την αυλή, γαβγίζουν γιατί δεν είναι χαρούμενα. Εκφράζουν δυσαρέσκεια.
 • Οι σκύλοι μπορεί να γαβγίσουν για να σας τραβήξουν την προσοχή ή όταν θέλουν κάτι από εσάς.
 • Οι σκύλοι γαβγίζουν όταν πάσχουν από "άγχος αποχωρισμού".
 • Οι σκύλοι γαβγίζουν όταν είναι στρεσαρισμένοι ή βαριούνται.
 • Όταν είναι ενθουσιασμένοι.
 • Πολλές φορές όταν παίζουν με άλλα σκυλιά.
 • Όταν θέλουν να πλησιάσουν έναν σκύλο και δεν μπορούν (είναι στο λουρί)

Το συνεχόμενο και ανεξέλεγκτο γάβγισμα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει. Υπάρχουν στην αγορά πολλά "αξεσουάρ" που υπόσχονται να σταματήσουν το γάβγισμα. Το πιο πιθανό είναι όχι μόνο να μη διορθώσουν το πρόβλημα αλλά να προσθέσουν και επιπλέον άσχημες συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα.

 • Μην χρησιμοποιείς κολάρα που προκαλούν σοκ στο σκύλο σου.
 • Μην βάζεις φίμωτρο στο σκύλο σου για να τον κρατήσεις σιωπηλό.

Εξελικτικά τα ζώα ανέπτυξαν την ικανότητα να παράγουν ήχους που σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους και την επιβίωση των "συγγενών" τους 


Με αναφορές από:

 • Stanley Coren, Born to Bark: My Adventures with an Irrepressible and Unforgettable Dog. Winner of the Maxwell Medal of Excellence from the Dog Writers Association of America
 • McConnell P.B. 1990 A Acoustic structure and receiver in domestic dogs
 • Molnar, Pongracz, Doka and Miklosi 2006. Can humans discriminate between dogs on the base of the acoustic parameters of barks?
 • Yin and MC Cowan 2004. Barking in domestic dogs: Context specificity and individual identification

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάζοντας ξανά το άρθρο του φίλου Δημήτρη ‘’Υπάρχει λόγος να κάνεις τατουάζ στον σκύλο σου;’’...

Ο Τιτανικός βυθίστηκε πριν 100 χρόνια περίπου παίρνοντας μαζί του πάνω από 1500 ανθρώπους. Αυτό...

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε στις 13 Ιανουαρίου 2014 την με υπ‘αριθμ. πρωτ. 2328185 εγκύκλιο με την οποία...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο σκύλος εξημερώθηκε από τον θεό Απόλλωνα για να συντροφεύει τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι – τη σχέση του σκύλου με το κυνήγι μαρτυρά και η ετοιμολογία της λέξης...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.