Pin It

Οι σκύλοι με μεγαλύτερο εγκέφαλο είναι πιο «έξυπνοι» από εκείνους με μικρότερο; Είναι κάτι που με έχουν ρωτήσει πολλές φορές και η απάντηση μου ήταν πάντα η ίδια. Δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν είχα διαβάσει έρευνες που αφορούσαν πρωτεύοντα θηλαστικά αλλά δεν είχε πέσει ποτέ στην αντίληψη μου κάποια έρευνα σχετικά με τους σκύλους.

Με την εξέλιξη της επιστήμης την τελευταία δεκαετία ανακαλύψαμε για τους σκύλους πράγματα που πριν 10 ή 15 χρόνια έμοιαζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Arizona, με επικεφαλής τον καθηγητής Daniel Horschler, υποστηρίζει πως το μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να συνδέεται με την Νοητική και εκτελεστική λειτουργία αλλά όχι με άλλους τύπους νοημοσύνης. «Είτε πρόκειται για τον αριθμό των νευρώνων που έχουν σημασία είτε για τις διαφορές στη συνδεσιμότητα μεταξύ των νευρώνων. Κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμα» δήλωσε ο καθηγητής.

Νοητική λειτουργία ονομάζουμε την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε και να κάνουμε χρήση των πληροφοριών που έχουμε συλλέξει και αποθηκεύσει μέσω των διαφορετικών μας αισθήσεων. Μέσω της διαδικασία της μάθησης ή εμπειριών. Με την επεξεργασία και τη χρήση τους, αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες. Αν και υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της εκτελεστικής λειτουργίας, σχεδόν όλες κάνουν αναφορά στον έλεγχο της γνωστικής λειτουργίας και της ρύθμισης των σκέψεων και της συμπεριφοράς μέσω διαφόρων αλληλένδετων διαδικασιών. Περιλαμβάνει μια σειρά από σύνθετες δεξιότητες, όπως η διεύθυνση της προσοχής, ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η ρύθμιση και ο έλεγχος της εκούσιας συμπεριφοράς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 7.000 σκύλοι από 74 φυλές. Τα κυριότερα ευρήματα ήταν ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά, με μεγαλύτερους εγκεφάλους, έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο από τις μικρότερες φυλές. Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν πως οι σκύλοι με μεγαλύτερο εγκέφαλο διαθέτουν μεγαλύτερη "κοινωνική νοημοσύνη". Αυτό εξετάστηκε από την ικανότητα κάθε σκύλου να ακολουθεί ανθρώπινες χειρονομίες.

Βραχυπρόθεσμη μνήμη. Οι κηδεμόνες των σκύλων έκρυψαν κάτω από 2 πλαστικά κυπελλάκια μία λιχουδιά και περίμεναν 60, 90, 120 ή 150 δευτερόλεπτα πριν δώσουν στον σκύλο την ελευθερία να πάει να την φάει. Τα μικρότερα σκυλιά αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες να θυμηθούν που ήταν κρυμμένη.

Αυτοέλεγχος. Οι κηδεμόνες των σκύλων έβαλαν μπροστά από τον σκύλο μία λιχουδιά και στη συνέχεια του "απαγόρευσαν" να την φάει. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά συνήθως περίμεναν περισσότερο πριν χάσουν τον αυτοέλεγχο τους και φάνε τη λιχουδιά.

Πολύ λογικά θα μου πείτε πως μεγαλύτερος αυτοέλεγχος επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης του σκύλου. Οι ερευνητές το έλαβαν υπόψιν τους. Οι μεγαλόσωμες φυλές είχαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο από τα μικρότερα σκυλιά, ανεξάρτητα από την εκπαίδευσης τους.

Δώστε στον σκύλο σας τον χρόνο που του αξίζει. Καθημερινή σωματική και πνευματική άσκηση. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν αποδέχτηκα τον όρο «έξυπνος» σε ότι αφορά τους σκύλους. Προσωπικά θεωρώ πως υπάρχουν σκύλοι που το μυαλό τους έχει τεμπελιάσει ως αποτέλεσμα της ζωής που κάνουν ή του περιβάλλοντος που ζουν και άλλοι που το μυαλό τους βρίσκεται σε εγρήγορση. Θα προτιμούσα δηλαδή τον όρο «εύστροφος».

Πηγές:

  • University of Arizona. "Do bigger brains equal smarter dogs?. Daniel J. Horschler, Brian Hare, Josep Call, Juliane Kaminski, Ádám Miklósi, Evan L. MacLean. Absolute brain size predicts dog breed differences in executive function. 2019
  • https://uanews.arizona.edu/
  • www.cognifit.com

Αρθρογράφος:

  Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv  
- Διδάσκει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς www.petsproacademy.gr
- Εκπαιδευτής σκύλων στο Ελληνικού Ινστιτούτου Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας www.dogtrainingschool.gr
- Επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας Sam's Field Dog Trainers Team www.cosmospet.gr
Website
www.dimitriskotakos.gr

Photo: Craig Philbrick / unsplash.com/@craigcudi

Σχετικα αρθρα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Ο Τιτανικός βυθίστηκε πριν 100 χρόνια περίπου παίρνοντας μαζί του πάνω από 1500 ανθρώπους. Αυτό...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Έχει γίνει μόδα να βάφουμε τα σκυλιά μας ροζ, να τους βάζουμε σκουλαρίκια ή ακόμη και να τους...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου ένα εκατομμύριο περίπου ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά...

Pin It

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα με ρωτήσετε, ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου. Μα γιατί απλώς συμβαίνει. Πολύ συχνά οι...

Δυστυχώς έτσι όπως είναι φτιαγμένες οι πόλεις δεν μας δίνουν πάντα την δυνατότητα να αφήσουμε τον...

Πολλά είναι τα φυτά που συναντάμε στο σπίτι, στο κήπο ή τη φύση τα οποία είναι τοξικά. Εάν ο...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο σκύλος εξημερώθηκε από τον θεό Απόλλωνα για να συντροφεύει τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι – τη σχέση του σκύλου με το κυνήγι μαρτυρά και η ετοιμολογία της λέξης...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...