Ο Mario Messi, o πατέρας του Ιταλικού Λύκου – Lupo Italiano (Canis lupus familiaris x Canis lupus italicus) δημιούργησε τον Ιταλικό Λύκο το 1966 από μια "τυχαία" διασταύρωση ενός αρσενικού Γερμανικού Ποιμενικού με ένα θηλυκό άγριο λύκο (Lupo Grigio Appenninico – Canis Lupus Italicus) των Απέννινων Ορέων, που ο ίδιος είχε διασώσει ως κουτάβι δυο χρόνια πριν…

"Έζησα φτωχός στην προσπάθεια να δημιουργήσω μια νέα φυλή σκύλου" ήταν τα λόγια του Mario Messi το 2002 σε μια από τις τελευταίες του και σπάνιες συνεντεύξεις του.

Έτσι γεννήθηκε ο Zorro!

Ο Zorro αποδείχθηκε ότι είχε κληρονομήσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του άγριου λύκου, όπως την τόλμη, την ευρωστία, την αντοχή και την αυξημένη οξύτητα όλων των αισθήσεων – ιδιαίτερα της οσμής και της όρασης, μαζί με τις καλύτερες ιδιότητες του Γερμανικού Ποιμενικού όπως η σταθερότητα του χαρακτήρα, η ευφυΐα, οι άπειρες δυνατότητες μάθησης, η υπακοή.

Με τον Zorro, ο Mario Messi ξεκίνησε τις πρώτες διασταυρώσεις "Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια φυλή που θα προοριζόταν για εργασία κοινής ωφέλειας και όχι για εμπόριο" δηλώνει ο γιος του Maurizio – "ξόδεψε την περιουσία του και εν μέρει την τύχη του και τη ζωή του για αυτό το όνειρο."

"Μπορείτε να υιοθετήσετε – δεν μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε", δήλωνε ο Mario Messi.

Ο θρύλος του στην Ιταλία, έφτασε να συγκρίνεται με τον Αυστριακό ζωολόγο και Νομπελίστα, Κόνραντ Λόρεντς (Konrad Zacharias Lorenz, 1903 –1989) για τη σχέση του με τα ζώα.

Ο Dr. Mario Messi πέθανε 88 ετών στο σπίτι του στο Τορίνο στις 15 Αυγούστου 2011.

Η φυλή του Ιταλικού Λύκου (Lupo Italiano - Canis Lupus Italicus Familiaris) αναγνωρίστηκε επίσημα από το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών το 1988 και τέθηκε άμεσα υπό τον άμεσο έλεγχο ενός οργανισμού που συστάθηκε ειδικά για αυτό το λόγο.

Ο ETLI (Ente per la Tutela del Lupo Italiano), ανέλαβε τη διαχείριση του επίσημου κρατικού μητρώου για τη διαφύλαξη και προστασία των διαδεδομένων ιθαγενών φυλών σκύλων και ανέλαβε το καθήκον της διατήρησης της πολύτιμης γενετικής κληρονομιάς.

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, το επίσημο μητρώο έχει καταγράψει περισσότερα από 2000 δείγματα Lupo Italiano μέσω ενός συστήματος ελεγχόμενης αναπαραγωγής και διάθεσης – όχι εμπορικής! Από το 2008 έως το 2010 η προβληματική λειτουργία του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μόνο 35 γεννήσεις, κρούοντας ένα πρώτο συναγερμό για τον κίνδυνο σταδιακής εξαφάνισης της φυλής.



Για την αντιμετώπιση αυτού του επικείμενου κινδύνου, το 2007 στην Piacenza, μια ομάδα αποτελούμενη από λάτρεις και γνώστες της φυλής δημιουργήσανε τον AALI-ONLUS (Associazione degli Affidatari del Lupo Italiano), Εθελοντικό Οργανισμό για τη Διάσωση του Ιταλικού Λύκου. Μια από τις πρώτες συνεργασίες ήταν η υπογραφή συμφωνίας με το Τμήμα Παθολογίας των Ζώων του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Dipartimento di Patologia Αnimale dell’Università degli Studi di Torino), με σκοπό να προωθηθεί η μελέτη των μορφολογικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών της φυλής προκειμένου να βελτιωθεί η αναπαραγωγική του δραστηριότητα και να ενισχυθούν τα εγγενή του χαρακτηριστικά ειδικά ως σκύλος Έρευνας Αγνοουμένων (τόσο για αστική έρευνα αγνοουμένων – ερείπια και περιορισμένους χώρους, όσο και για το φυσικό περιβάλλον – ανοιχτό πεδίο και χιονοστιβάδες)

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά από ένα διάστημα παύσης λειτουργίας του AALI, το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών, ανέθεσε επισήμως και οριστικά τη διαχείριση του Επίσημου Μητρώου του Ιταλικού Λύκου στο AAALI-APS, ώστε να συνεχιστεί το όραμα του Mario Messi.

Σήμερα παραμένει μια φυλή αυστηρά Μη Εμπορεύσιμη, με τον AALI (Associazione degli Affidatari del Lupo Italiano) να ελέγχει όλες τις γέννες σε συνεργασία και μετά από άδεια από τους ειδικούς του Κτηνιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Τορίνο (μέχρι πριν δυο χρόνια), ενώ τώρα υπεύθυνοι είναι το τμήμα Γενετικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Οι κηδεμόνες επιλέγονται πολύ προσεχτικά και προτιμώνται επαγγελματίες ή εξειδικευμένοι εθελοντές οργανώσεων πολιτικής προστασίας, ώστε οι σκύλοι να εκπαιδευτούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το κοινό όφελος!

Ο Lupo Italiano δεν μπορεί να αγοραστεί όπως οποιαδήποτε άλλη φυλή σκύλου. Για την προστασία της φυλής απαιτείται η υπογραφή συμφωνητικού ανάληψης συγκεκριμένων υποχρεώσεων από τον κηδεμόνα και όσοι επιλέγουν (και επιλέγονται) να αποκτήσουν έναν Lupo Italiano αναλαμβάνουν τη δέσμευση όχι μόνο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάσωσης συντονισμένο από τον AAAL.I., αλλά και να τηρεί μια σειρά χαρακτηριστικών δραστηριοτήτων, όπως η εκπαίδευση και η συμμετοχή του σκύλου σε δράσεις του τομέα πολιτικής προστασίας υπέρ της δημόσιας ωφέλειας, καθώς και η συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις γενικότερα για την προώθηση και τη διάσωση της φυλής.

Οι γέννες είναι περιορισμένες και ο υποψήφιος κηδεμόνας μπορεί να χρειαστεί να περιμένει χρόνια από τη στιγμή που θα υποβάλει αίτηση και θα εγκριθεί!

Δυστυχώς όμως αναφέρονται και αρκετές μη ελεγχόμενες γέννες και αγοροπωλησίες κουταβιών…

Σήμερα, 50 χρόνια μετά από την αρχή του πειράματος, μπορεί να ειπωθεί ότι ο Lupo Italiano είναι ένας σκύλος προικισμένος με έναν ανεξάρτητο και περήφανο χαρακτήρα, που εκπαιδεύεται εύκολα ακόμα και για πολύ απαιτητικές εργασίες, κοινωνικοποιείται εύκολα, είναι στοργικός με τον άνθρωπο και αναπτύσσει ιδιαίτερα στοργική και προστατευτική σχέση με τα παιδιά.

Με το περίπου 35% του DNA να "ανήκει" στον Canis Lupus Italicus, ο Ιταλός θεωρείται από τους καταλληλότερους σκύλους για έρευνα αγνοουμένων σε άγριες, δύσβατες και ορεινές περιοχές – ένας σκύλος παντός καιρού με μεγάλη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες, στην πείνα και τη δίψα, ενώ ταυτόχρονα ο ισορροπημένος χαρακτήρας του, καθιστά δυνατή τη χρήση του και ως Σκύλος Θεραπείας ή Σκύλος Βοηθός.

(αντί επίλογου)

Η πρώτη μου επαφή με αυτή την ιδιαίτερη φυλή ήταν το 2007 στο Τορίνο κατά τη διάρκεια άσκησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην οποία συμμετείχα. Τα πανέμορφα αυτά πλάσματα μου έκαναν τρομερή εντύπωση με την πρώτη στενή γνωριμία να έρχεται ένα χρόνο μετά, το 2008, όταν γνώρισα τη Syria και την Terry, εδώ στην Ελλάδα!

Ο καλός μου φίλος Andrea Α. – Εκπαιδευτής Σκύλων Έρευνας Αγνοουμένων , ο κηδεμόνας της Syria και της Terry, μαζί με τον Matteo d A., τον Enrico A. και άλλους καλούς φίλους και συναδέλφους είχαν έρθει στη χώρα μας για εκπαίδευση και πιστοποίηση κυνοφιλικών ομάδων στην Ελλάδα και μαζί με αυτούς είχαν έρθει και οι τετράποδοι πιστοποιημένοι σκύλοι έρευνας αγνοουμένων. Ένα Boxer, η αξέχαστη Lyra (Γερμανικό Ποιμενικό), η αλησμόνητη Syria και η μόλις ενός έτους τότε Terry.

Ξαναβρεθήκαμε το 2010 και το 2012 και πάλι όλοι μαζί!

Δυστυχώς τη Syria δεν πρόλαβα να τη δω στο ταξίδι μου στο Τορίνο το 2016, είχε ήδη φύγει στα 15 της χρόνια, αφήνοντας πίσω της ανθρώπους που ζούσαν χάρη στις ικανότητές της!

Στο σπίτι του Andrea και της Ana μας περίμενε όμως η Terry, μεγάλη κυριά πλέον, τρυφερή, αυστηρή και παιχνιδιάρα ταυτόχρονα, που μου έκλεβε το φαγητό σε κάθε ευκαιρία!

Σε εκείνο το ταξίδι αποχαιρετίσαμε και την υπέροχη Lyra η οποία γριούλα, τυφλή αλλά περήφανη απολάμβανε τα αρώματα των Άλπεων!

Μορφολογικά, ο Lupo Italiano έχει διαστάσεις:
ύψος: αρσενικό 60 – 70 εκατοστά / θηλυκό 58 – 65 60 εκατοστά (στο ακρώμιο, κοντά στον αυχένα) και βάρος: αρσενικό 25 – 35 κιλά / θηλυκό 22 – 32 κιλά.
Ο κορμός του είναι ανθεκτικός, όχι μακρύς, καλά χτισμένος, σχηματίζοντας ένα κυρτό και ιδιαίτερα αρμονικό προφίλ μεταξύ των γραμμών του λαιμού, του θώρακα, του στέρνου και της κοιλιάς, με ευθεία οπίσθια-οσφυϊκή γραμμή. Τυπικό πρόσωπο του λύκου, ελαφρώς εξευγενισμένο με πολύ ισχυρούς σιαγόνες, ανθεκτικά και πολύ λευκά δόντια!.
Τα αυτιά του είναι πάντα όρθια με αισθητά έντονη κίνηση σύμφωνα με τη διάθεση του σκύλου.
Τα μάτια του μάτια του είναι μεσαίου μεγέθους – μέγεθος που δένει αρμονικά με μέγεθος του κρανίου και έντονα πιστή έκφραση.
Τα άκρα του είναι πολύ δυνατά παρότι οπτικά δεν δίνουν αυτή την εντύπωση…
Η ουρά του θεωρείται αρκετά μακρά και ανυψώνεται αρμονικά χωρίς μεγάλη καμπύλη όταν το ζώο είναι σε εγρήγορση.
Ο Ιταλικός Λύκος έχει κρατήσει το βάδισμα του άγριου λύκου με τον κορμό και τα άκρα να τονίζουν την ευελιξία και τη δύναμη των αρθρώσεων.
Το τρίχωμα του Ιταλικού Λύκου είναι μεσαίου μήκους και αναφέρεται ως τραχύ στην αίσθηση – εγώ όμως θα το χαρακτηρίσω μεταξένιο μιας και όλοι οι Ιταλοί που έχω γνωρίζει, χαϊδέψει και αγκαλιάσει μου άφηναν αυτή την αίσθηση. Το χρώμα φέρει έντονα τις αποχρώσεις του γκρι του λύκου στη ράχη και κατά μήκος με σταχτί και μπεζ στα άκρα, το λαιμό, την κοιλιά και τα αυτιά, με επιτρεπτό το λευκό στο στήθος. Η περιποίησή του πολύ εύκολη μιας και ο Ιταλικός Λύκος σχεδόν δεν μαδάει, ενώ λείπει και η χαρακτηριστική μυρωδιά του βρεγμένου σκύλου!
O Ιταλικός Λύκος (Lupo Italiano - Canis lupus familiaris x Canis lupus italicus) δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από την ENCI - Ente Nazionale della Cinofilia Italiana δηλ τον αντίστοιχο ΚΟΕ της γειτονικής χώρας…

Πηγή φωτογραφιών:
A.A.AL.I. Associazione degli Affidatari Allevatori del Lupo Italiano
Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνος Καλφούντζος

Του Κωνσταντίνου Καλφούντζου

Κωνσταντίνος Καλφούντζος - Εκπαιδευτής Σκύλων Έρευνας Αγνοουμένων
Pet Partners International Team Evaluator
Scent Work Instructor

Επικοινωνία: twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περισσότεροι, μεταξύ των γευμάτων, δίνουμε στο σκύλο μας λιχουδιές. Τα ανθρώπινα σνακ πολλές...

Ο σκύλος δεν ιδρώνει όπως ο άνθρωπος παρά μόνο σε μικρό βαθμό στις πατούσες του. Δεν αντέχει...

Ο «κανόνας» λέει πως, για να κάνει ένα κουτάβι μπάνιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μηνών....

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την ύπαρξη των Jack Russell ήταν ο αιδεσιμότατος Reverend John Russell, ο οποίος άρχισε την δημιουργία της φυλής το 1819. Τα χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι της αλεπούς γιατί...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...