Τα πάντα γύρω, μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι οφείλουμε να έχουμε τα τέλεια σπίτια, τα τέλεια σώματα, τα τέλεια παιδιά, τους τέλειους σκύλους. Σκύλοι που περπατούν χωρίς λουρί στο πλάι των κηδεμόνων τους, σκύλοι που κάθονται με τις ώρες σε μπαρ χωρίς να ακουστούν, σκύλοι σε προχωρημένη υπακοή που τους μπερδεύεις με ρομπότ. Σκύλοι που σε κάνουν να νομίζεις ότι μπορούν χειριστούν τέλεια την οποιαδήποτε κατάσταση.

Ως εκπαιδεύτρια σκύλων και αρκετές φορές μου έχουν πει ότι θα ήθελαν ένα σκύλο σαν τον δικό μου.. Μαντέψτε, δεν θα ήθελαν!

Ναι, ο σκύλος μου είναι φανταστικός στο να κάνει dog tricks, είναι εξαιρετικός στο να μαθαίνει γρήγορα καινούργια πράγματα αλλά πιστέψτε με, απέχει πολύ από τον τέλειο σκύλο.

Δεν τα πάει καλά με όλους τους σκύλους και μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ επίμονος.. Μου πήρε αρκετό καιρό να συμβιβαστώ με το ότι δεν έχω τον τέλειο σκύλο. Ο χρόνος που αφιέρωνα στο να τον κάνω τέλειο σκύλο αντικαταστάθηκε με το να τον παρατηρώ περισσότερο για να τον καταλάβω. Και από εκείνη τη στιγμή, νομίζω είμαστε καλύτερα από ποτέ. Και για μένα είναι ο πιο τέλειος τύπος που υπάρχει.



Ακολουθεί μια συνηθισμένη ιστορία:

“Το κουτάβι μου γρύλισε όταν πήγα να του πάρω το κόκκαλο που του είχα δώσει και δεν πρέπει να μου γρυλίζει’’.

Σε μια άλλη μετάφραση: Τo κουτάβι δεν νιώθει άνετα και προσπαθεί να πει “μην πλησιάζεις άλλο”. Ο άνθρωπος όμως νιώθει προσβολή, αρπάζει το κόκκαλο και αρχίζει να φωνάζει στο κουτάβι.

Το κουτάβι την επόμενη φορά μπορεί να μην γρυλίσει γιατί όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει δεν έγινε κατανοητό. Την επόμενη φορά μπορεί να δαγκώσει. Ο ίδιος άνθρωπος αν αισθανόταν απειλή μπορεί να γινόταν επιθετικός. Φυσιολογικό δεν είναι;Για τον σκύλο γιατί δεν είναι;

Οι σκύλοι δεν μιλούν τη γλώσσα μας, αυτός είναι ο τρόπος τους να επικοινωνήσουν. Μάθε στον σκύλο σου ότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθει έτσι, μην του ζητάς κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζει.


Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Επαναλάβετε : ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ! Κατάλαβε ότι ο σκύλος σου είναι.. σκύλος.

Είναι άδικο για αυτούς να πρέπει να εκπληρώνουν συνεχώς τις προσδοκίες μας, πόσο μάλλον όταν δεν αφιερώσαμε ποτέ χρόνο να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους ζητάμε. Αν δεν σου αρέσει κάτι, προσπάθησε να βρεις έναν τρόπο να το αλλάξεις : παρατήρησε τον σκύλο σου, κάνε αλλαγές στο περιβάλλον και στην καθημερινότητά του, ανέπτυξε ένα κώδικα επικοινωνίας μαζί του.

Έχεις κάνει μία επιλογή ζωής, μην το ξεχνάς. Οι σκύλοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Βοήθησε τον, μην περιμένεις μαγικά να αλλάξει.

Σοφία Παπαπάνου

Σοφία Παπαπάνου, CPDT - KA, ACDBC
Dog Training - Dog Behavior Consulting



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν 15 χρόνια όταν κάποιος έβλεπε σκύλο να κυνηγάει την ουρά του με μανία ξανά και ξανά, χωρίς να...

Ο πρώτος οίστρος, η ενήβωση δηλαδή στον θηλυκό σκύλο, ξεκινά στην ηλικία των 6 μηνών συνήθως. Στις...

Οι άνθρωποι που μεταναστεύουν, κουβαλούν μαζί με τις αποσκευές τους τα ήθη, έθιμα και συνήθειες...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Yorkshire Terrier (αλλιώς και Yorkie) κατατάσσονται στις μικρές φυλές σκύλων. Η φυλή αναπτύχθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας τα μέσα του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή η δουλειά τους ήταν να κυνηγούν...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...