Η πολύ φτηνή τροφή δεν είναι πάντοτε καλής ποιότητας αλλά και η πιο ακριβή δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη για τον σκύλο σου. Μπερδεύτηκες; Είναι πολύ φυσικό. Κατά την άποψη μας δεν υπάρχει μια απάντηση στο ερώτημα "Ποια είναι η καλύτερη τροφή για το σκύλο μου;". Υπάρχουν δεκάδες τροφές στα ράφια των pet shop.

Σε διάφορα πακέτα, χρώματα, με χαρούμενα σκυλάκια. Όλες διαφημίζουν πως περιέχουν τα καλύτερα συστατικά. Καλό είναι να ξέρεις να διαβάζεις τα συστατικά της κάθε τροφής. Να γνωρίζεις τι πρέπει να αποφύγεις και τι όχι. Ο εκτροφέας και ο κτηνίατρος πρέπει πάντα να ερωτώνται. Η διατροφική ανάγκη κάθε φυλής είναι διαφορετική. Δεν είμαι ειδικός πάνω στη διατροφή του σκύλου. Τα παρακάτω που θα διαβάσετε είναι αποτέλεσμα έρευνας και γνώσεις απο τις μέχρι τώρα σπουδές μου.

Άσχετα με τη φυλή, μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει κρέας (άσπρο, κόκκινο) σε συνδυασμό με λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι (καρπός), δημητριακά (καρπός) και ότι άλλο είναι απαραίτητο για να παίρνει ο σκύλος σου την σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Τι θα πρέπει κυρίως να αποφεύγεις

Μην αγοράζεις τροφή που δεν γράφει αναλυτικά από τι ζώο προέρχονται τα συστατικά  που περιέχει. Όταν διαβάζεις γενικότητες τύπου "κρέας", "συκώτι", "ζωικό λίπος" βάλε την τροφή πίσω στο ράφι. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο όπως π.χ. "κρέας κοτόπουλου", "βοδινό κρέας", "αρνί" κ.τ.λ.

Τροφές που αναγράφουν στα συστατικά τους "meat-by-products" πρέπει να αποφεύγονται. Τι μπορεί να είναι τα "meat-by-products"; Εντόσθια, κόκαλα, δέρμα από ζώα (όλων των ειδών) που πετούν τα σφαγεία. Ζώα που πεθαίνουν σε ζωολογικούς κήπους (όλων των ειδών). Το 1990 η FDA (American Veterinary Association) επιβεβαίωσε πως κάποιες τροφές περιέχουν σκύλους και γάτες που τους γίνεται ευθανασία στα καταφύγια αδέσποτων(!).

Απόφυγε τις τροφές που περιέχουν προϊόντα και παράγωγα γλουτένης (gluten products, corn gluten meal, wheat gluten meal). Συνήθως πρόκειται για ό,τι απέμεινε από την επεξεργασία ανθρώπινων τροφών. Τα παράγωγα ρυζιού (brewers rice) δεν είναι καλή τροφή για τον σκύλο σου αφού απουσιάζουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που έχει ο σπόρος του ρυζιού. Επίσης το κέλυφος και τα φλούδια ξηρών καρπών, ό,τι απέμεινε δηλαδή από την επεξεργασία ανθρώπινων τροφών και πρέπει να αποφεύγονται (peanut hulls, oat hulls, rice hulls, soybean hulls).

Τα παράγωγα σόγιας μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργίες και πεπτικές διαταραχές (soybean meal). Όπως και τα παράγωγα γλουτένης έτσι και τα παράγωγα σόγιας χρησιμοποιούνται στις φτηνές τροφές ως πρωτεΐνη. Από την άλλη, η σόγια δεν είναι πάντα "κακό" συστατικό. Υπάρχουν στο εμπόριο τροφές που χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητα σόγια.

Η ζάχαρη και οι γλυκαντικές ουσίες δεν έχουν καμία δουλειά στις τροφές σκύλων. Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την δημιουργία τερηδόνας και την επιδείνωση του διαβήτη. Να αποφεύγεις τα προϊόντα που αναγράφουν στην συσκευασία τα συστατικά: sugar, corn syrup, cane molasses, sucrose, fructose, sorbitol,  glucose.

Οι χρωστικές ουσίες red 40, blue 2, yellow 5, caramel color, titanium dioxide και άλλες χρωστικές ουσίες είναι ακατάλληλες. Ο σκύλος σου αδιαφορεί εάν το φαΐ του είναι άσπρο, κόκκινο ή πολύχρωμο. Οι χρωστικές ουσίες χρησιμοποιούνται στις τροφές για λόγους marketing. Πολλές από τις χρωστικές ουσίες είναι υπεύθυνες για αλλεργίες και είναι καρκινογόνες.

Τα συνθετικά συντηρητικά butylate d hydroxysanisol (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT), propyl gallate και ethoxyquin είναι μέσα στη λίστα των συστατικών που πρέπει να αποφεύγεις. Είναι υπεύθυνα για αλλεργίες, διαταραχές στην αναπνοή, το στομάχι και το συκώτι. Πολλά από τα παραπάνω συντηρητικά (BHA) είναι καρκινογόνα ακόμη και για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα το χημικό συντηρητικό ethoxyquin έχει απαγορευτεί στις ανθρώπινες τροφές αλλά χρησιμοποιείται στις σκυλίσιες. Είναι χημικό υπεύθυνο για καρκίνο στα νεφρά, στομάχι. Επίσης υπάρχουν αναφορές πως επηρεάζει ακόμη και την συμπεριφορά του ζώου.

Μη δίνεις στον σκύλο σου παραπάνω από τις ημερήσιες ποσότητες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η γνώμη του κτηνίατρου ή του εκτροφέα της φυλής που έχουμε αποκτήσει, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Καλό θα είναι να υπολογίζεις την ποσότητα τροφής που τρώει ο σκύλος σου όχι με το βάρος της αλλά με τις θερμίδες που περιέχει. Κατά μέσο όρο ο σκύλος χρειάζεται 30 θερμίδες για κάθε 450 γραμμάρια βάρους του.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ημερήσια ποσότητα τροφής. Για έναν σκύλο που τρώει και ασκείται μπορεί μία συγκεκριμένη ποσότητα τροφής να είναι η σωστή αλλά λάθος για κάποιο άλλο που τρώει και δεν ασκείται. Οι ορμόνες επίσης επηρεάζουν κατά πολύ το μεταβολισμό του ζώου. Όταν οι ορμόνες μειώνονται, μετά τη στείρωση, πολλοί σκύλοι παίρνουν βάρος. Έρευνες υποστηρίζουν πως αφού ο σκύλος στεριωθεί, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής μέχρι και 20%. Ζώα που ζουν σε ψυχρά κλίματα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουν το βάρος του σώματος τους σε σωστό επίπεδο από αυτά που ζουν σε θερμά κλίματα. Τέλος η εγκυμοσύνη και η ηλικία είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή.

Επίσης...

Τελευταίες έρευνες έδειξαν πως η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την συμπεριφορά του σκύλου. Π.χ Διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα Τρυπτοφάνης (Αμινοξύ), υπεύθυνη για την παραγωγή Σεροτονίνης μίας ορμόνης που επηρεάζει πολύ την διάθεση και συμπεριφορά του (Επιθετικότητα). Από την άλλη, μία διατροφή με χαμηλή πρωτεΐνη μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Η λύση λοιπόν είναι μία ισορροπημένη διατροφή.

Θα ήταν υπέροχο να μπορούσες να φτιάχνεις εσύ την τροφή του σκύλου σου. Δεν είναι όμως καθόλου απλό. Υπάρχουν βιβλία που μπορείς να συμβουλευτείς αλλά προϋποθέτει πολλές γνώσεις και χρόνο.

 • Μην δίνεις συμπληρώματα τροφής στον σκύλο σου εάν δεν έχεις συμβουλευτεί τον κτηνίατρο σου ή κάποιον ζωοτέχνη.
 • Μην δίνεις στο κουτάβι σου τροφή που προορίζεται για ενήλικους σκύλους.
 • Μην αλλάζεις τροφή από τη μία ήμερα στην άλλη. Η αλλαγή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Εάν η νέα τροφή προκαλέσει στο σκύλο σου διάρροια, άλλαξε την αμέσως.
 • Να πλένεις τα μπολ του φαγητού συχνά, ιδίως εάν είναι πλαστικά.
 • Η ξηρή τροφή είναι καλύτερη γιατί κρατάει τα δόντια του σκύλου σου καθαρά.
 • Μη δίνεις λιχουδιές συχνά στον σκύλο σου. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης καλό θα είναι να δίνεις μέρος από το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα.
 • Μην δίνεις στον σκύλο σου να φάει υπολείμματα δικών σου τροφών ή μέρος της δικής σου τροφής την ώρα που τρως.
 • Αποθήκευσε την τροφή σε κλειστά δοχεία και φύλαξε τα σε ξηρά και σκιερά μέρη.
 • Να ελέγχεις συχνά τις ημερομηνίες λήξης.
 • Να έχεις διαθέσιμο πάντα καθαρό και άφθονο νερό.
 • Μην αφήνεις τροφή στο μπολάκι του σκύλου σου όλη μέρα. 20–30 λεπτά αφού του βάλεις τη τροφή πρέπει να την απομακρύνεις. Μην προσθέσεις την ποσότητα που δεν έφαγε στο επόμενο γεύμα.

Επιμέλεια άρθρου: Αντιγόνη Χαλβατζή
Με αναφορές από:
Petmd.com
aspca.org
United States Department of Agriculture
health.harvard.edu
medicalnewstoday.com
livescience.com
ars.usda.gov
thehonestkitchen.com
akc.org
fao.org

Σχετικα αρθρα...

ΥΓΕΙΑ

Όταν πρόκειται για την υγεία του σκύλου και της γάτας μας δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα. Την...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τις ζεστές ημέρες είναι εξαιρετικό δροσιστικό μιας και αποτελείται 92% από νερό. Το καρπούζι...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποθηκεύουν την τροφή του σκύλου σας πληρούν...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το να γνωρίζουμε την σωστή θερμοκρασία του σκύλου μας είναι πολύ σημαντικό. Η φυσιολογική...

Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η στιγμή να απολαύσουμε με με τους σκύλους μας την καλοκαιρία, τη...

Ως ωμή δίαιτα σκύλου (B.A.R.F*) ορίζεται η χορήγηση ωμού κρέατος, οστών, εντοσθίων, φρούτων και...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Boxer ανήκουν στις φυλές μεσαίας κατηγορίας και αναπτύχθηκαν στην Γερμανία. Η φυλή δημιουργήθηκε από την διασταύρωση του Old English Bulldog και του Bullenbeisser, μιας φυλής που έχει εκλείψει....

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...