Pin It

Πολύς λόγος γίνεται για τα "βοηθήματα" εκπαίδευσης σκύλων εδώ και χρόνια. Αν και αρκετοί και σοβαροί οργανισμοί όπως ο Αμερικανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο Σουηδικός, ο Σύλλογος της Αυστραλίας κλπ έχουν καταδείξει την χρήση "βοηθημάτων" κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ως επιβλαβή, παρόλα αυτά, αρκετός κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί σωστό να χρησιμοποιεί τέτοια στον σκύλο του.

Τα "βοηθήματα" αυτά, έχουν απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κύρωση της Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα του άρθρου 7 που λέει ότι: "Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι επιζήμιος για την υγεία και την ευημερία του, ειδικά με τον καταναγκασμό του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση τεχνητών βοηθημάτων που προκαλούν τραυματισμό ή περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή αγωνία."

Επίσημα στην χώρα μας, η χρήση τεχνιτών βοηθημάτων κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης απαγορεύεται από το 1992.

Ο πρόεδρος της FCI F.Jansen, με Δ.Τ. που εξέδωσε στις 10 Απριλίου 2013 δηλώνει ότι έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένοι χειριστές σε εκθέσεις που χρησιμοποιούν τέτοια βοηθήματα, και διαχωρίζει την θέση της Ομοσπονδίας αφού όπως δηλώνει τα μέσα αυτά είναι παράνομα και αποτελούν κακοποίηση. Μάλιστα όπως ο ίδιος γράφει, ο κώδικας των κριτών της FCI δίνει την δυνατότητα στον κριτή να απορρίψει αμέσως τον χειριστή - παραβάτη. Αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται:

"Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία έλαβε γνώση σχετικά με μεμονωμένες υποθέσεις χειριστών και εκπαιδευτών που, κατά την διάρκεια εκπαίδευσης των σκύλων τους, κάνουν χρήση, απαγορευμένων από τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, βοηθημάτων.

Το σύνολο των μελών της Ομοσπονδίας διαχωρίζει ρητά τη θέση του και καταδικάζει όλες τις μορφές κακομεταχείρισης ζώων και τη χρήση απαγορευμένων εκπαιδευτικών βοηθημάτων. Η διαδικασία της εκπαίδευσης σκύλου δεν πρέπει ποτέ να προκαλεί τραυματισμό ή πόνο λόγω κακομεταχείρισης.

Εδώ και χρόνια, οι μέθοδοι εκπαίδευσης βασίζονται σε μοντέρνες έρευνες συμπεριφοράς, με έμφαση στην θετική ενίσχυση."

Διαβάστε επίσης το άρθρο:

Βόλτα | Περιλαίμιο ή σαμαράκι για το σκύλο μου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνό πρόβλημα και ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο...

Πρόσφατα οι New York Times έκαναν μια εκτενή έρευνα στους υπολογισμούς του Facebook και στην...

Πολλά έχουν ειπωθεί για την κυριαρχικότητα του σκύλου. Σκύλος, κυριαρχία και επιθετικότητα. Ποια...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...