Το γαϊδουρομούλαρο και το μουλάρι δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως πολλοί πιστεύουν. Το μουλάρι προέρχεται από γονιμοποίηση θηλυκού αλόγου από γάιδαρο ενώ το γαϊδουρομούλαρο προκύπτει μετά από γονιμοποίηση θηλυκού γαϊδουριού από άλογο.

Το μουλάρι και το γαϊδουρομούλαρο είναι υβρίδια. Προκύπτουν δηλαδή από την διασταύρωση δύο διαφορετικών αλλά συγγενών ειδών.

Οι διαφορές των δύο ζώων είναι:

  1. Το μουλάρι μοιάζει στο σώμα με γάιδαρο αλλά στο κεφάλι και το λαιμό με άλογο.
  2. Το γαϊδουρομούλαρο έχει σώμα γαϊδουριού και τα πόδια του μοιάζουν περισσότερο με του αλόγου.
  3. Το άλογο έχει 64 χρωμοσώματα, το γαϊδούρι 62 και το μουλάρι έχει 63. Το μουλάρι δεν μπορεί να αναπαραχθεί γιατί είναι στείρο.
  4. Τα μουλάρια (όπως και τα γαϊδούρια) είναι ζώα επίμονα και έχουν μεγάλη υπομονή και αντοχή. Είναι πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες.
  5. Η μείωση του πληθυσμού των γαϊδουριών (508.000 το 1950 σε 16.000 το 2008) μείωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον πληθυσμό των μουλαριών.

Αν και το μουλάρι είναι στείρο, υπάρχουν στιγμές που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Από το 1527 έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις που μουλάρια κατάφεραν να αναπαραχθούν. Οι πιο πρόσφατες στο Μαρόκο το 1984 και την Κίνα το 1988.

Επιμέλεια: Ζέτα Κυπριανού

Σχετικα αρθρα...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η σχέση ανθρώπου και γάτας είναι μοναδική και ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω. Σύμφωνα με νέα...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Ο Cryptococcus neoformans είναι ένας μύκητας που βρίσκεται στα περιττώματα των πουλιών και...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Μπορεί να μην είμαστε και οι καλύτεροι φίλοι, αλλά τα ποντίκια ζουν μαζί μας εδώ και τουλάχιστον...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σκύλος μας έχει δικαιώματα, όχι μόνο υποχρεώσεις. Ένα πιάτο φαΐ και νερό δεν είναι αρκετό για να...

Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία leishmania που μεταδίδεται στο σκύλο...

Όσο μελετάμε τους σκύλους τόσο ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα για την φύση, την συμπεριφορά ή το...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...