Η βόλτα με τον σκύλο πρέπει να είναι μία ευχάριστη καθημερινή διαδικασία. Βασικό σκοπό έχει την πνευματική αλλά και σωματική άσκηση του σκύλου. Σε δεύτερη φάση βοηθάει τους περισσότερους από εμάς να περπατήσουμε λίγο και να ξεφύγουμε από τον καναπέ. Με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής, ακόμα και αυτή η βόλτα μερικές φορές μας φαίνεται βουνό. Να θυμάστε όμως πως ο αγαπημένος σας φίλος έχει μόνο εσάς.
Εάν ζείτε σε αστικό περιβάλλον, τις περισσότερες φορές ακόμα και τα πεζοδρόμια δεν έχουν χώρο να περπατήσεις. Οι περισσότερες πόλεις δεν είναι φιλικές όχι μόνο για σκύλους αλλά και για ανθρώπους. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια της βόλτας ώστε να μην εξελιχθεί σε κάτι δυσάρεστο.
1. Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο νου μας. Όχι μόνο για του σκύλου αλλά και την δική μας. Είναι ασφαλέστερο να περπατάμε με τον σκύλο στη μέσα μεριά του πεζοδρομίου και όχι αυτή του δρόμου. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκυλιά έχουν βγει στο δρόμο ξαφνικά και έχουν τραυματιστεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Μία μυρωδιά που θα "ανακαλύψουν" ή μία γάτα είναι δυνατό κίνητρο για ένα σκύλο να φύγει από δίπλα μας, ξαφνικά.
2. Οι περισσότεροι σκύλοι τρώνε από κάτω. Έχετε την προσοχή σας ώστε να του πείτε την εντολή "άστο" (εάν έχει εκπαιδευτεί να την ακούει) εάν δείτε πως πάει να φάει κάτι. Θα σας συμβούλευα στις βραδινές βόλτες να δείχνετε περισσότερη προσοχή και να μην αφήνετε τον σκύλο σας να χώνει την μουσούδα του σε χόρτα ή σημεία που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
3. Μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να πίνει νερό από το δρόμο! Είναι πολλά τα βακτήρια που παραμονεύουν: Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli και Leptospira. Μεγάλος κίνδυνος αποτελεί και το παράσιτο Giardia. Ο σκύλος σας μπορεί να αρρωστήσει.
4. Η επαφή με άλλα σκυλιά είναι σημαντική για τον σκύλο μας αλλά θέλει προσοχή. Ρωτήστε τον κηδεμόνα του άλλου σκύλου μήπως έχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς ή εκείνη την χρονική στιγμή δεν επιθυμεί επαφή (είναι σε εκπαίδευση, είναι άρρωστο).
Τα σκυλιά είναι καλό να έχουν περισσότερη επαφή μεταξύ τους, χωρίς λουριά και σε κάποιο περιφραγμένο χώρο, μόνο. Παραδείγματος χάρη σε κάποιο πάρκο σκύλων. Όταν τα σκυλιά βρίσκονται σε λουρί, η επαφή πρέπει να είναι σύντομη. Αφήστε τα να μυρίσουν το ένα το άλλο, να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και συνεχίστε την βόλτα. Μην τραβήξετε απότομα τον σκύλο σας! Απλά πείτε του την εντολή "πάμε" (ή οποιαδήποτε εσείς του έχετε μάθει) και συνεχίστε.
5. Αφήστε τον να μυρίσει! Είναι σημαντική πνευματική εκτόνωση για τον σκύλο σας. Τι ωφελεί να έχετε τον σκύλο "ρομποτάκι" δίπλα σας, χωρίς να του επιτρέπετε να απολαύσει την βόλτα. Εάν αυτό επιθυμείτε, αγοράστε ένα διάδρομο γυμναστικής για σκύλους. Το ίδιο του είναι.
6. Τους ζεστούς μήνες επιλέξτε ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας λίγο νερό όποια ώρα και αν επιλέξετε. Αποφύγετε την άσφαλτο εάν είναι πολύ ζεστή γιατί μπορεί να πληγώσει τις πατούσες του.
7. Εάν ο σκύλος σας βρίσκεται σε οίστρο καλό είναι να διαλέξετε ώρες και διαδρομές που δεν κυκλοφορούν πολλοί σκύλοι. Μην επαναπαύεστε στην σκέψη πως όλα τα σκυλιά είναι ελεγχόμενα (στο λουρί). Δυστυχώς έχει γίνει μόδα να έχουμε τον σκύλο μας χωρίς λουρί. Κάτι που σε αστικό περιβάλλον δεν είναι μόνο επικίνδυνο αλλά διώκεται και από τον νόμο. Σε μία τέτοια ατυχή περίπτωση μπορεί να ξεσπάσει τσακωμός με δυσάρεστα αποτελέσματα. Αποφύγετε οπωσδήποτε περιοχές που περιφέρονται ομάδες από αδέσποτα σκυλιά.
Μην ξεχνάτε να μαζεύετε τις ακαθαρσίες των σκύλων σας!