Σας φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος; Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Συχνά πολλοί πελάτες μου με ρωτάνε γιατί αποφεύγω να πηγαίνω σε πάρκα σκύλων. Είναι πολύ απλό. Δεν θεωρώ κανένα ασφαλές, μέχρι αυτή τη στιγμή. 

Πηγαίνω σε πάρκα σκύλων υπό προϋποθέσεις, που δεν είναι ώρα να τις αναφέρω μιας και δεν εξυπηρετούν το κείμενο. Έχω δεκάδες μαρτυρίες κηδεμόνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε πάρκα και για να είμαι ειλικρινής, κάποια από αυτά δεν είναι κοινόχρηστα.

Παρακάτω θα σας αναπτύξω κάποιους από τους βασικούς λόγους. Κάποιοι μπορεί να αφορούν το δικό σας σκυλί ή πάρκο, μπορεί και όχι. Κάποιοι μπορεί να αφορούν κι εσάς προσωπικά. Συχνά γίνομαι αυστηρός στα κείμενα μου. Εσείς που διαβάζεται χρόνια τα άρθρα μου, γνωρίζετε καλά πως το κάνω για το καλό όλων. Ανθρώπων και σκύλων. Δεν έχω πρόθεση να "την πω" σε κανέναν. 

1. ΔΕΝ υπάρχει προθάλαμος γνωριμίας. Ένας χώρος δηλαδή που θα αφήνουμε το σκυλί ελεύθερο να μυριστεί με τα άλλα, πριν μπει στο πάρκο. Όταν ένας σκύλος μπει μέσα στον κυρίως χώρο, συνήθως όλα τα σκυλιά σχηματίζουν ομάδα και τρέχουν κατά πάνω του για να τον μυρίσουν. Είναι πολύ επικίνδυνο να ξεκινήσει τσακωμός και επίσης είναι μία πολύ αρνητική εμπειρία για τα σκυλιά που είναι στο στάδιο της κοινωνικοποίησης.

2. Δεν υπάρχει πουθενά διαχωρισμός μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων. Εκτός αν το επιθυμεί ο κηδεμόνας του σκύλου, δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο σκυλιά 30-35 κιλών με σκυλιά 5 κιλών. Οι τραυματισμοί είναι κάτι το αναπόφευκτο.

3. Δυστυχώς δεν υπάρχει παιδεία. Ελάχιστοι κηδεμόνες γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας των πάρκων. Όταν έχετε σκύλο είστε υποχρεωμένοι να τους γνωρίζετε. 

α. Δεν είναι δυνατόν σκυλιά με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς να επισκέπτονται πάρκα σκύλων. Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα επιθετικότητας με τα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους φρόντισε να τα λύσετε πριν επισκεφτείτε το πάρκο. 

β. Μόλις μπούμε στο πάρκο βγάζουμε αμέσως το λουρί! Η όλη κατάσταση που δημιουργείται με τα σκυλιά που είναι ελεύθερα και τον σκύλο στο λουρί είναι χαοτική και από τις βασικότερες αιτίες άσχημων τσακωμών.

γ. Όταν ο σκύλος μας είναι σε οίστρο δεν τον πάμε στο πάρκο. Το ίδιο εάν ο σκύλος μας είναι άρρωστος ή τραυματισμένος. Δεν πιστεύω πως χρειάζεται να το αναπτύξω παραπάνω.

δ. Δεν κουβαλάμε ποτέ φαΐ σε πάρκο σκύλων. Το πάρκο είναι χώρος που τα σκυλιά έρχονται για να παίξουν και όχι για να φάνε. Εάν έχετε μαζί σας λιχουδιές για εκπαιδευτικούς λόγους, φροντίστε να μην τις έχετε σε σημείο που μπορεί τις φτάσει ο σκύλος και προσέξτε μην σας πέσουν κάτω. Φαΐ στο έδαφος ίσον φασαρία... 

4. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα σε πάρκα σκύλων έχουν βρεθεί φόλες. Θα έπρεπε ο υπεύθυνος που ανοίγει το πάρκο να κάνει έναν μικρό έλεγχο. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος και δεν είναι τόσο δύσκολο. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί ο υπάλληλος του δήμου δεν έχει την υποχρέωση να το κάνει. Δεν φταίει αυτός, δεν είναι η δουλειά που έχει προσληφθεί να κάνει. 

5. Δεν υπάρχουν πουθενά τεμπέλες με κανόνες λειτουργίας του πάρκου. Δηλαδή με τα περισσότερα από τα παραπάνω. 

Ίσως πολλά από αυτά που διαβάσετε σας φαίνονται υπερβολικά. Όχι, είναι η λυπηρή πραγματικότητα. Αφού φτιάχνετε πάρκα σκύλων ας τα φτιάχνετε σωστά. Ένα χωράφι με περίφραξη, ΔΕΝ είναι πάρκο σκύλων. Στα περισσότερα δεν υπάρχει μία βρύση και φυσικά ούτε ένα καλάθι για τα απορρίμματα. 

Δυστυχώς όλα αυτά που διαβάσατε είναι καθημερινά προβλήματα στα κοινόχρηστα πάρκα. Ας φροντίσουμε να κάνουμε τους χώρους ψυχαγωγίας των σκύλων μας καλύτερους. Είναι στο χέρι μας. Θα με ρωτήσετε "Στο εξωτερικό είναι καλύτερα τα πράγματα;". Ένα μόνο θα σας πω, το πιο απλό. Στα περισσότερα δημοτικά πάρκα σκύλων είναι παρών ειδικά καταρτισμένος άνθρωπος που φροντίζει για όλα τα παραπάνω.

Καταλαβαίνω πως στις μέρες μας οι δημοτικές αρχές θεωρούν κάποια πράγματα "πολυτέλειες". Η ασφάλεια ανθρώπων και σκύλων δεν είναι πολυτέλεια.   

Επειδή ο χρόνος που περνάω με τον σκύλο μου είναι πολύτιμος και διασκεδαστικός, αποφεύγω να πηγαίνω σε πάρκο σκύλων που τις περισσότερες φορές μου χαλάει η διάθεση και εκνευρίζομαι. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να στειρώσεις τον σκύλο σου ίσως να πάρεις τόσες θετικές όσες και...

Τι είναι η ουρολοίμωξη; Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, προκύπτει όταν εισδύσουν σε αυτό...

Δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω, για να σε "πείσουμε" να...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.