Το παιχνίδι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός σκύλου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παιχνιδιών για σκύλους στην αγορά και είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια παιχνίδια είναι καλύτερα για τον σκύλο σας. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας για να διασκεδάσετε με τον σκύλο σας με ασφάλεια και να τον κρατήσετε απασχολημένο για ώρα.

Όπως οι σκύλοι χρειάζονται σωματική άσκηση από τις βόλτες, χρειάζονται επίσης ψυχική διέγερση για να παραμείνουν υγιείς και χαρούμενοι. Είτε κυνηγούν μια μπάλα, είτε πιάνουν ένα φρίσμπι είτε προσπαθούν να βγάλουν το φαγητό τους από ένα παιχνίδι, η πνευματική συγκέντρωση που δαπανάται έχει ως αποτέλεσμα έναν κουρασμένο και χαρούμενο σκύλο.

Ένας σκύλος χωρίς διέγερση (είτε σωματική είτε πνευματική) συχνά καταλήγει να απελευθερώνει την ενέργειά του με ανεπιθύμητο τρόπο, όπως με το να μασήσει τις κάλτσες του κηδεμόνα του ή να καταστρέψει ένα έπιπλο. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τη σωστή εκτόνωση.

Ποια παιχνίδια είναι καλύτερα για τον σκύλο μου;

Το είδος των παιχνιδιών που ταιριάζουν καλύτερα στον σκύλο σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φυλή, την ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειές του. Αυτό που είναι διασκεδαστικό για έναν σκύλο μπορεί να μην ενδιαφέρει έναν άλλον σκύλο. 

Το σημαντικότερο που πρέπει να σκεφτείτε είναι η ασφάλεια. Ορισμένοι τύποι παιχνιδιών μπορεί να μην είναι ασφαλείς για μερικούς σκύλους (όπως οι «επιθετικοί μασητές» που τείνουν να σκίζουν τα παιχνίδια τους σε κομμάτια και να τα μασούν). Μην υποτιμάς την δύναμη που ασκεί ένας σκύλος σε ένα αντικείμενο με τα δόντια του. Ας έχουμε πάντα κατά νου πως μασάνε κόκαλα. π.χ παιχνίδια από ελαφρύ πλαστικό που σχίζονται εύκολα μπορούν να πνίξουν τον σκύλο μας. 

Συνιστούμε να μην αγοράζετε πάρα πολλά παιχνίδια μέχρι να μάθετε τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του σκύλου σας, για να αποφύγετε τη σπατάλη χρημάτων σε παιχνίδια που θα μαζέψουν σκόνη ή θα σκιστούν σε δευτερόλεπτα.Τύποι παιχνιδιών

Μασητικά παιχνίδια: Τα σκυλιά έχουν έντονο φυσικό ένστικτο να μασούν και δίνοντάς τους κατάλληλα παιχνίδια για μάσημα, μειώνετε την πιθανότητα να καταστραφούν τα δικά σας αντικείμενα.Aν ο σκύλος σας μασάει επιθετικά, τότε καλύτερα να αποφύγετε τα μαλακά με γέμιση παιχνίδια, καθώς η γέμιση μπορεί να αποτελέσει δυνητικά κίνδυνο  αν το καταπιούν και κολλήσει στο έντερό τους. Παιχνίδια από σκληρό καουτσούκ, σκληρά νάιλον/υφασμάτινα παιχνίδια είναι καλύτερα για αυτούς τους σκύλους. Σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουμε τα Κong. 

Παιχνίδια που γεμίζουν με τροφή είναι κατάλληλα για σκύλους που βαριούνται εύκολα και όχι μόνο. Αποτελούν επίσης καλή πνευματική άσκηση. Δώστε ένα Kong γεμάτο ξηρή τροφή όταν πρόκειται να λείψεις για λίγες ώρες από το σπίτι ή όταν έχετε περιορίσει τον σκύλο σου στο κλουβί του. Θα τον απασχολήσει για αρκετή ώρα.

Διαλέξτε παιχνίδια από "βαρύ" πλαστικό, χωρίς αιχμηρές άκρες και κυρίως να μην σπάνε σε κομμάτια που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος σας. Τα στρογγυλά παιχνίδια έχουν μερικά παραπάνω πλεονεκτήματα, εκτός από το να κυλάνε ή χοροπηδούν. Εάν έχουν το σωστό μέγεθος ο σκύλος αδυνατεί να τα τοποθετήσει στα πίσω δόντια, εκεί που σπάει τα κόκαλα, με αποτέλεσμα να αντέχουν πιο πολύ στο χρόνο. Τα παιχνίδια από "βαρύ" πλαστικό είναι καταλληλότερα για δραστήριους σκύλους.

Παιχνίδια αλληλεπίδρασης: Μερικοί σκύλοι λατρεύουν να κυνηγούν πράγματα, έτσι οι μπάλες και τα φρίσμπι είναι μια καλή επιλογή εδώ. (Αν ο σκύλος σας είναι «επιθετικός μασητής» βεβαιωθείτε ότι εμφανίζετε αυτά τα παιχνίδια μόνο κατά τη διάρκεια του ενεργού παιχνιδιού από εσάς.) Τα σκυλιά που τους αρέσει να κυνηγούν, θα λατρέψουν επίσης τα παιχνίδια χωρίς γέμιση που είναι ιδανικά για να καλύψουν το ένστικτο «θηράματος». Να αποφεύγετε τα μπαλάκια του τένις, εκτός από αυτά που έχουν κατασκευαστεί για σκύλους, γιατί με το συνεχόμενο δάγκωμα σκάνε και στη συνέχεια είναι πιο εύκολο να σχιστούν σε κομμάτια που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος.

Παιχνίδια tug: Aν ο σκύλος σας λατρεύει να παίζει tug (στα ελληνικά γνωστό ως διελκυστίνδα), σκεφτείτε τα παιχνίδια με σχοινί. Αν παίζετε με σωστό τρόπο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκτόνωσης και ποιοτικού χρόνου με τον σκύλο σας. Αν ο σκύλος δεν μασάει έντονα, τα παιχνίδια με σχοινί μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικά και ορισμένοι τύποι πλένονται και στο πλυντήριο.
 
Διαδραστικά παιχνίδια:Τα παιχνίδια παζλ και δραστηριοτήτων μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική άσκηση και πνευματικό εμπλουτισμό στους σκύλους.

Και κάποια γενικά tips:

 • Αφαιρέστε τα κατεστραμμένα παιχνίδια το συντομότερο δυνατό. Μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά στα παιχνίδια του σκύλου σας, όπως ένα κομμάτι καουτσούκ που σπάει, θα πρέπει να αφαιρέσετε το παιχνίδι από το σκυλί σας και να το πετάξετε. Οποιοδήποτε μέγεθος  μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πνιγμού, ενώ αιχμηρά στοιχεία και κομμάτια σχοινιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
 • Μην έχεις διαθέσιμα όλα τα παιχνίδια. Οι σκύλοι αγαπούν τα νέα πράγματα! Κρύψτε μερικά από τα παιχνίδια του σκύλου σας σε ένα ντουλάπι για λίγες μέρες και μετά βγάλτε τα έξω για να δώσετε στον σκύλο σας κάτι νέο για να παίξει.

Τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά στα οποία συμμετέχεις και εσύ. Ο σκύλος σου έχει ανάγκη να περνάει χρόνο μαζί σου.

Photo by Markus Spiske

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Η λύσσα είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλει τον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό των θηλαστικών....

  Ο σκύλος μπορεί να τρέμει για πολλούς λόγους. Σημασία έχει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να...

  Το νερό είναι πηγή ζωής και φυσικά απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής του πλανήτη. Έχοντας πάντα...

  Newsletter!
  Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

  ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

  Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

  ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

  Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

  PET MARKET

  Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...