Εάν ο σκύλος σου τραυματιστεί είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι θα κάνεις μέχρι να τον μεταφέρεις στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Σε πολλές περιπτώσεις οι πρώτες βοήθειες που θα του προσφέρεις ίσως του σώσουν την ζωή.

Είναι καλό να έχεις ένα κουτί πρώτων βοηθειών με υλικά που θα έχεις αγοράσει από φαρμακείο ή pet shop. Θα πρέπει να το έχεις στο σπίτι ή στην τσάντα του σκύλου όταν φεύγετε διακοπές. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με ό,τι χρειάζεσαι.

1. Κολλητική ταινία 1 και 2 ίντσες
2. Ρολό κολλητικής ταινίας γάζας 2 ίντσες
3. Θερμόμετρο
4. χλωρεξιδίνη και ποβιδόνη-ιωδίο (αντισηπτικά)
5. Καθαριστικό ματιών
6. Ειδικό σιρόπι που προκαλεί εμετό.
7. Γάζες ρολό 2 και 4 ίντσες
8. Τετράγωνες γάζες 3x3 και 4x4 ίντσες
9. Νήμα από λινό για δέσιμο και προστασία της πληγής
10. Ψαλίδι
11. Μία κουβέρτα
12. Βαζελίνη
13. Ενεργό άνθρακα
14. Λαβίδες
15. Σύριγγα βολβός
16. Μία απλή σύριγγα
17. Χειρουργικά γάντια
18. Ένα μεγεθυντικό φακό
19. Ιnstant cold pack.
20. Φίμωτρο
21. Μαγειρική σόδα
22. Αντισταμινική κρέμα
23. Κορτιζονούχα κρέμα με αντιβιοτικά
24. Φάρμακα που προκαλούν εμετό στα ζώα.

Θα πρέπει επίσης να έχετε στο αυτοκίνητο και στο σπίτι (Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία):

ΣΥΡΙΓΓΕΣ 2,5 ml και 5 ml

ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ). Πωλειται στο φαρμακειο σε μορφη καψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.

ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ Ή ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΑΜΠΟΥΛΕΣ.
Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.

ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ : SOLU CORTEF 500 mg . Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνετε μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.ΑΤΡΟΠΙΝΗ : Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες.

Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών Ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με τη Κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών Ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΣΑΛΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ, ΚΩΜΑ.

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.

Μαζί θα πρέπει να έχεις το τηλέφωνο του κτηνίατρου σου όπως επίσης και μιας κλινικής μικρών ζώων που λειτουργεί 24/7. Επικοινώνησε μαζί τους και περιέγραψε όσο πιο αναλυτικά και με σαφήνεια την κατάσταση και τα συμπτώματα του σκύλου σου. Ζήτα να σου δώσουν κατευθύνσεις.

  • Ο πληγωμένος σκύλος μπορεί να είναι τρομαγμένος και επιθετικός, ακόμα και αν σε γνωρίζει. Για να αποφύγεις την πιθανότητα να σε δαγκώσει καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα φίμωτρο. Εάν δεν έχεις, χρησιμοποιείσαι την ζώνη σου. Προσοχή! μην σφίξεις την ζώνη πολύ κοντά στη μύτη στου σκύλου αλλά στο κομμάτι του ρύγχους που έχει κόκαλο. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να αναπνεύσει. Σε φυλές όπως τα Chinese Pug, Pekingese, Bulldog (σκύλοι με κοντό ρύγχος) προχώρα σε πρώτες βοήθειες χωρίς να τους φορέσεις φίμωτρο. Όπως επίσης σε σκύλο που δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή έχει τραυματισμούς στο στόμα. Να παρατηρείς πάντα τον σκύλο. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις τάση για εμετό απομάκρυνε το φίμωτρο αμέσως.
  • Για να του παράσχεις πρώτες βοήθειες θα πρέπει να τον μεταφέρεις κάπου που μπορείς να δουλέψεις με ασφάλεια.
  • Εάν πιστεύεις πως ο σκύλος έχει κακώσεις στο κεφάλι, σπασμένα κόκαλα ή σπονδυλική στήλη, πριν τον μεταφέρεις, τοποθέτησε τον όσο πιο προσεχτικά γίνεται πάνω σε μια σκληρή επίπεδη επιφάνεια. Προσπάθησε να μην τον σηκώσεις.
  • Τοποθέτησε τον σκύλο ξαπλωμένο στο πλάι. Εάν φαίνεται πως δυσκολεύεται να αναπνεύσει υπάρχει πιθανότητα να έχει τραυματιστεί στα πλευρά ή στους πνεύμονες. Δώσε στον σκύλο την ελευθερία να πάρει όποια θέση τον διευκολύνει στην αναπνοή.
  • Σκέπασε τον σκύλο με μια κουβέρτα. Είναι σημαντικό να μείνει ο σκύλος ζεστός.
  • Εάν ο σκύλος είναι αναίσθητος τοποθέτησε το κεφάλι του σε ευθεία θέση με το σώμα του. Δεν πρέπει να είναι τεντωμένο μπροστά ή πίσω. Το υπερβολικά τεντωμένο κεφάλι μπορεί να περιορίσει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν έχει κάνει εμετό ή έχει τάση για εμετό, τοποθετήστε το κεφάλι του πιο χαμηλά από το ύψος της καρδιάς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το "παίξουμε" κτηνίατροι! Πρέπει να βοηθήσουμε τον σκύλο μας, μέχρι να τον μεταφέρουμε στον κτηνίατρο.

Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Christine Zink (DVM, PhD, DACVP, DACVSMR) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και...

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους σκύλους να τρώνε κόπρανα γάτας. Η αλήθεια είναι ότι τους αρέσει...

Ο σκύλος χρειάζεται περιποίηση όχι μόνο για να δείχνει όμορφος αλλά και για να είναι υγιής. Πρέπει...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Boxer ανήκουν στις φυλές μεσαίας κατηγορίας και αναπτύχθηκαν στην Γερμανία. Η φυλή δημιουργήθηκε από την διασταύρωση του Old English Bulldog και του Bullenbeisser, μιας φυλής που έχει εκλείψει....

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...