O μη κερδοσκοπικός οργανισμός  PET PARTNERS OF HELLAS (πρώην Athens Therapy Dogs), δημιουργήθηκε με σκοπό  να προωθήσει αποτελεσματικά στην Ελλάδα την μέθοδο της ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ, ως εναλλακτική προσέγγιση υποστηρικτικής θεραπείας  σε  ευπαθείς  ομάδες παιδιών & ενηλίκων, όπως  Α.ΜΕ.Α., άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα ή ανίατες ασθένειες,  παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα προστασίας και σωφρονιστικά καταστήματα, ανθρώπους τρίτης ηλικίας που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενήλικες που βρίσκονται σε καταστήματα κράτησης, καθώς και σε άτομα που βρίσκονται σε κέντρα απεξάρτησης.


Μία συζήτηση του συνεργάτη μας Κωνσταντίνου Καλφούντζου με τον ιδρυτή του Pet Partners of Hellas, Βασίλη Σούκο.

ΚΚ
Βασίλη μίλησέ μας για την ιστορία της Pet Partners of Hellas. H αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ορισμοί όπως "pet therapy", "σκύλος θεραπείας", "θεραπεία με τη διαμεσολάβηση των ζώων" κ.α., ακούγονται πολύ συχνά και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες για πάνω από 40 χρόνια.

ΒΣ
O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Pet Partners of Hellas ξεκίνησε αρχικά ως Athens Therapy Dogs το 2016 και από το 2020 αποτελεί το ελληνικό παράρτημα του διεθνή οργανισμού Pet Partners. H ομάδα μας δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει αποτελεσματικά στην Ελλάδα την μέθοδο της Θεραπευτικής Επαφής με σκύλους ως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εναλλακτική προσέγγιση υποστηρικτικής θεραπείας ειδικά σε ευπαθείς ομάδες (παιδιών και ενηλίκων) όπως ΑΜΕΑ, άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα ή ακόμα και από σοβαρές ή και ανίατες ασθένειες, παιδιών που μεγαλώνουν εκτός οικογενειακής εστίας ή και φιλοξενούνται σε δομές, τρόφιμους σωφρονιστικών καταστημάτων, ανθρώπους τρίτης ηλικίας που βρίσκονται σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και σε άτομα που βρίσκονται σε στάδιο απεξάρτησης.

KK
Βασίλη, αν δεν κάνω λάθος ο διεθνής οργανισμός Pet Partners, ήταν αυτός που από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’70, έθεσε τις βάσεις για αυτό που σήμερα τελικά ονομάζουμε και εφαρμόζουμε ως "Θεραπεία με τη διαμεσολάβηση (βοήθεια) των ζώων".

ΒΣ
Ναι είναι αλήθεια! Η ιστορία του Pet Partners ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως το πνευματικό παιδί μιας ομάδας πρωτοπόρων και οραματιστών, όπως ο διακεκριμένος κτηνίατρος Dr Leo K. Bustad, οι ψυχολόγοι Dr. Michael J. McCulloch και Dr. William «Bill» McCulloch και οι κτηνίατροι RK Anderson, Stanley L. Diesch, Joe Quigley και Alton Hopkins.

Πολύ πριν τεκμηριωθούν οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια ζώων για τη βελτίωση της υγείας, αυτοί οι επαγγελματίες ευθυγραμμίστηκαν μέσω μιας κοινής παρατήρησης. Είδαν ότι τα κατοικίδια ζώα είχαν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων και ο καθένας από αυτούς είχε παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο τόσο στον κοινωνικό του κύκλο όσο και στην προσωπική ζωή. Αυτή η πρώτη ομάδα κατέληξε ότι δεν αρκούσαν απλές ερμηνείες ανέκδοτων ιστοριών για να τραβήξουν την προσοχή της ιατρικής κοινότητας και ότι απαιτείται επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση.

Έχοντας υπόψη αυτόν τον στόχο, ιδρύθηκε το 1977 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, το Ίδρυμα Delta με πρόεδρο τον Michael J. McCulloch και το 1981, το όνομα του οργανισμού άλλαξε σε Delta Society, συμβολίζοντας την ταχεία επέκταση μιας ομάδας ενδιαφερόμενων ερευνητών και ιατρών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα με πρόεδρο τον Leo K. Bustad (DVM PhD) όπου επίσημα εισήχθει και ο όρος ΄΄δεσμός ανθρώπου-ζώου΄΄ (Human-Animal Bond - HUB).

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Delta Society άνοιξε το δρόμο στην αναγνώριση της σημασίας του Human-Animal Bond και κατάφεραν έως και τη έγκριση σχετικού νόμου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναγνώριση της θεραπευτικής αξίας των κατοικίδιων ζώων στη ζωή των Αμερικανών.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια έρευνας και πολύτιμων συμπερασμάτων με τα μέλη της Delta Society να αναγνώρισαν ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθούν αυτές τις γνώσεις και σε καθημερινές εφαρμογές.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Delta Society συνέχισε να ενισχύει την παρουσία της αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες και προγράμματα επικεντρωμένοι στην παροχή άμεσων υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών ήταν το πρόγραμμα Pet Partners, η πρώτη ολοκληρωμένη και τυποποιημένη εκπαίδευση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων θεραπείας με ζώα για χρήση από εθελοντές και επαγγελματίες υγείας.
Το 2012, η ​​Delta Society άλλαξε επίσημα το όνομά της σε Pet Partners®, ενώ σήμερα μέσω των παρεμβάσεων και των προγραμμάτων Θεραπευτικής Επαφής με Ζώα πραγματοποιώντας περίπου τρία εκατομμύρια επισκέψεις κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ.

Ο Pet Partners of Hellas, ως επίσημο παράρτημα πλέον της Pet Partners® υλοποιεί αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα και παρεμβάσεις (επισκέψεις) και στην Ελλάδα με τη διαρκή καθοδήγηση της Pet Partners®.



ΚΚ
Πολύ αναλυτικά και ενδιαφέροντα, γιατί για να κατανοήσεις κάτι είναι απαραίτητο να γνωρίζεις και την ιστορία του! Ας μιλήσουμε όμως λίγο και για το ελληνικό παράρτημα και την ομάδα του Pet Partners of Hellas.

ΒΣ
Ο οργανισμός αποτελείται από διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτές) και βέβαια από τους Χειριστές Σκύλων με τους σκύλους τους οι οποίοι αναφέρονται ως Animal Assisted Therapy Team ή Therapy Animal Team.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι φίλοι μας από την νέα μας ιστοσελίδα https://petpartnersofhellas.gr/, όπως βέβαια και από την ιστοσελίδα https://petpartners.org/

ΚΚ
Με απλά λόγια όμως, τι σημαίνει Θεραπεία με τη βοήθεια – διαμεσολάβηση των ζώων και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Pet Partners of Hellas, με τη βοήθεια σκύλων;

ΒΣ
Στις παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από ζώα (Animal Assisted Interventions-ΑΑΙ), οι τετράποδοι φίλοι μας χρησιμοποιούνται ως πρόσθετοι στη θεραπεία με σκοπό να επηρεάσουν θετικά την ανθρώπινη υγεία.
Η πρακτική της εφαρμογής κυρίως των σκύλων σε θεραπευτικά περιβάλλοντα αναδύεται πλέον όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τα αποτελέσματα της ανθρώπινης υγείας τις τελευταίες δεκαετίες.
Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων είναι πλέον ευρέως αποδεκτή και από την ιατρική κοινότητα με αναγνωρισμένα τα πολλαπλά οφέλη της, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Στις περιπτώσεις αυτισμού για παράδειγμα, η επαφή με τους σκύλους θεραπευτές προκαλεί θετικές συμπεριφορές, καταπολεμά το άγχος και τη θλίψη και βέβαια η παρουσία του σκύλου και η επαφή του ατόμου με αυτόν έρχεται να διώξει το συναίσθημα της μοναξιάς που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω αρνητικά.



ΚΚ
Οι ερωτήσεις όμως σίγουρα θα ήθελαν να κάνουν οι αναγνώστες μας είναι δυό…
Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της Pet Partners of Hellas είτε ως Χειριστής με τον σκύλο του ως Animal Assisted Therapy Team ή σε άλλους εθελοντικούς ρόλους και η δεύτερη ερώτηση, πως μπορεί κάποιος, φορέας ή φυσικό πρόσωπο, να ζητήσει τη βοήθεια – παρέμβαση της Pet Partners of Hellas ως επωφελούμενος των υπηρεσιών που προσφέρετε εθελοντικά;

ΒΣ
Οποιοσδήποτε έχει κάποια ειδικότητα σχετική με το αντικείμενο δράσης μας, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, παιδαγωγοί, κτηνίατροι κ.α. και επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συζητήσουμε τις δυνατότητες ένταξης ως επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού μας.
Επίσης οι κηδεμόνες σκύλων που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν ως Animal Assisted Therapy Team μαζί με τον σκύλο τους, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να τους ενημερώσουμε για τις προδιαγραφές και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι η αποστολή ενός e-mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. επισυνάπτοντας ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα και μια εισαγωγή αναφέροντας το πεδίο ενδιαφέροντος.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να επικοινωνήσουν και φορείς ή φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να δεχτούν θεραπευτικές παρεμβάσεις από τις ομάδες μας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στους:

Αμυμώνη (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων κ Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Οράσεως κ Πρόσθετες Αναπηρίες )
1ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο παιδιών με αυτισμό Πειραιά
ΚΕΠΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ( Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες )
1ο Ειδικό Σχολείο Αχαρνών
Ιδιωτικό Πλαίσιο ΧΑΜΟΓΕΛΑ
Ιδιωτικό πλαίσιο “ΑΛΜΑ” Παλαιού Φαλήρου
Σικιαρίδειο Ίδρυμα
CENTAUREA Μαρουσι-Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ-Μονάδα Ψυχικής Υγείας
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ-Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Ειδικό Σχολείο ΜΔΔΕ Καισαρανής
Καθώς και σε κατ’ οίκον συνεδρίες σε οικογένειες τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, της νοητικής στέρησης, με σύνδρομο Down, με μαθησιακές δυσκολίες κα. και τις περισσότερες φορές οι κατ’ οίκον συνεδρίες προτείνονται από τους επαγγελματίες θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων και εντάσσονται στην ευρύτερη θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθούν.



ΚΚ

Ποιες είναι οι απαιτήσεις ή οι προδιαγραφές για ένταξη Χειριστή και σκύλου, ώστε να δημιουργηθεί μια Animal Assisted Therapy Team; Ειδικά για τους σκύλους, θα πρέπει να ανήκουν σε συγκεκριμένες φυλές, υπάρχει όριο ηλικίας, απαιτήσεις εκπαίδευσης όπως η βασική υπακοή;

ΒΣ
Ανεξάρτητα από τη φυλή, το μέγεθος, το χρώμα, οι βασικές δεξιότητες υπακοής, η σωστή κοινωνικοποίηση, η έλλειψη φοβιών, η συνεργατική φύση του σκύλου και ο ισχυρός δεσμός με τον κηδεμόνα του, αποτελούν βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που κάνουν αυτά τα ζώα κατάλληλα για αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό, κάτι που είναι η αρχή για την προετοιμασία τους και στη συνέχεια τη συμμετοχή τους σε δράσεις θεραπευτικών παρεμβάσεων, εφόσον έχει προηγηθεί μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης η οποία και επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια.

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η αρχή γίνεται από τον υποψήφιο χειριστή που καλείται να περάσει επιτυχώς το Therapy Animal Handler Training for International Teams, μια διαδικτυακή εκπαίδευση – αξιολόγηση όπου με την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του course, του δίδεται το δικαίωμα να προχωρήσει στην καταγραφή του σκύλου και την συμπλήρωση – κατάθεση της κτηνιατρικής βεβαίωσης καλή υγείας (Pet Partners Animal Health Screening Form).

Στη συνέχεια τα δυο τελευταία στάδια είναι η Team Evaluation, δηλαδή η δια ζώσης αξιολόγηση της υποψήφιας Animal Assisted Therapy Team, μια διαδικασία που γίνεται σε χώρους μας στην Αθήνα από τους πιστοποιημένους από την Pet Partners αξιολογητές – εκπαιδευτές μας.

Ακολουθεί η υπογραφή του Volunteer Agreement με την Pet Partners και στη συνέχεια η νέα μας Animal Assisted Therapy Team θα μπορεί να αρχίσει τις παρεμβάσεις της μεσώ της διαδικασίας που ακολουθούμε στην Pet Partners of Hellas.

ΚΚ
Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση, που σκοπό έχει να ενημερώσουμε τους φίλους μας για τη δράση της Pet Partners of Hellas και ως Living with Dogs να βοηθήσουμε τη δράση σας και πιστεύω ότι σε δεύτερο χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά και τους πρωταγωνιστές δίποδους και τετράποδους!

ΒΣ
Ευχαριστούμε πολύ όλο το team του LivingwithDogs.gr, για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε το έργο μας και να καλέσουμε κοντά μας και άλλους ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό περιβάλλον που βρίσκει δράση η Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων.

Επικοινωνήστε με τον Pet Partners of Hellas:
Αγίου Μελετίου 33, Αθήνα 11361, Ελλάδα
Τηλέφωνο :+30 693 681 8889
Email :This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.petpartnersofhellas.gr
https://www.facebook.com/PetPartnersHellas/

Πηγή φωτογραφιών: www.petpartners.org

Κωνσταντίνος Καλφούντζος - Εκπαιδευτής Σκύλων Έρευνας Αγνοουμένων
Pet Partners International Team Evaluator
Scent Work Instructor

Επικοινωνία: twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλάτε στο σκύλο ή στη γάτα σας; Τι προτιμάτε τελικά να σας συντροφεύει, σκύλος ή άνθρωπος;...

Τον Ιανουάριο άρχισε η συνεργασία μου με το petsonly.gr. Ένα site που η θεματολογία του αφορά, οχι...

Υποστηρίζουμε πως γνωρίζουμε τι θεωρείται κακοποίηση σκύλου. Ένα ζώο παραμελημένο και δεμένο σε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο σκύλος εξημερώθηκε από τον θεό Απόλλωνα για να συντροφεύει τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι – τη σχέση του σκύλου με το κυνήγι μαρτυρά και η ετοιμολογία της λέξης...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.