Ο σκύλος σου τρώει τα κακά του; Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πάρα πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι θέμα ελλιπούς διατροφής ή κακής υγείας αλλά μπορεί απλά να είναι συνηθισμένη σκυλίσια συμπεριφορά. Είναι μία συμπεριφορά που την παρατηρούμε επίσης στα άλογα, κουνέλια και ελάφια.

Τι μας λένε διάφορες έρευνες σήμερα για την κοπροφαγία

  • Η κοπροφαγία στους σκύλους ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο την εποχή που ζούσαν σε ημιάγρια κατάσταση και δεν είχαν απόλυτα εξημερωθεί. Έτρωγαν τις ακαθαρσίες τους για πολλούς λόγους. Η θηλυκιά έτρωγε τα κόπρανα των κουταβιών και τα δικά της για να καθαρίσει τη φωλιά, ώστε η μυρωδιά να μην προσελκύσει αρπακτικά και κινδυνεύσουν τα μωρά της. Στις αγέλες άγριων σκύλων, τα υγιή σκυλιά έτρωγαν τα κόπρανα των άρρωστων σκύλων για να μην τα ανιχνεύσουν τα αρπακτικά.
  • Είναι κάτι που συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε σπίτια που ζουν πολλά σκυλιά μαζί. Είναι λοιπόν μία από τις ενστικτώδεις συμπεριφορές που βρίσκεται βαθιά χαραγμένη στο DNA του σκύλου χιλιάδες χρόνια. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος. Σκύλοι που ζουν σήμερα σε ημιάγρια κατάσταση στην Αφρική, Βόρεια Αμερική και Ρωσία παρουσιάζουν ακόμη αυτές τις συμπεριφορές.
  • Μπορεί να είναι και πρόβλημα υγείας. Εάν ο σκύλος σου τρώει τα κόπρανα του θα πρέπει να επισκεφτείς τον κτηνίατρο για εξετάσεις. Είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις. Μπορεί να έχει παράσιτα, να μην τρέφεται σωστά ή να έχει πρόβλημα με το πάγκρεας.
  • Το πεπτικό σύστημα του σκύλου βασίζεται σε συγκεκριμένα ένζυμα που τον βοηθούν να χωνέψει την πρωτεΐνη, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Σήμερα κτηνίατροι-διατροφολόγοι πιστεύουν πως με το να τρώνε τα κόπρανα τους αναπληρώνουν πολλά από τα ένζυμα που μπορεί να τους λείπουν, για να χωνέψουν την τροφή. Επίσης η έλλειψη βιταμίνης Β μπορεί να είναι ακόμη μία αιτία.
  • Το περιβάλλον που μεγαλώνει ο σκύλος παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της συμπεριφοράς. 

Οι αιτίες που τα σκυλιά τρώνε τα κακά τους μπορεί να είναι πολλές και διαφέρουν ανάλογα με τον σκύλο

  • Τα σκυλιά μπορεί να τρώνε τα κόπρανα τους επειδή δεν ταΐζονται αρκετά.
  • Τα σκυλιά μπορεί να τρώνε τα κόπρανα τους επειδή ο ιδιοκτήτης τους έτριψε τη μούρη πάνω τους για να τα τιμωρήσει. Την επόμενη φορά για να μην ξανασυμβεί ο σκύλος τα τρώει για να κρύψει τα αποδεικτικά στοιχεία.
  • Τα σκυλιά μπορεί να τρώνε τα κακά τους επειδή είναι στρεσαρισμένα, βαριούνται, δεν έχουν τη σωστή πνευματική και φυσική άσκηση.
  • Τα σκυλιά τρώνε τα κακά τους όταν τρέφονται με χαμηλής ποιότητας τροφή.
  • Τα κουτάβια που ζουν πολλές ώρες περιορισμένα σε μικρούς χώρους με τις ακαθαρσίες τους αναπτύσσουν την συμπεριφορά.

Με αναφορές από:

http://www.associationofanimalbehaviorprofessionals.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.sciencedirect.com

Photo by Stefan C. Asafti on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλά έχουν ειπωθεί για την κυριαρχικότητα του σκύλου. Σκύλος, κυριαρχία και επιθετικότητα. Ποια...

Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι...

Το παιχνίδι με το σκύλο μας στη παραλία είναι κάτι που ευχαριστεί όλους μας αλλά εγκυμονεί...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.