Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτου φυλής και ηλικίας κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εκδηλώσουν ξαφνική επιθετικότητα. Αυτό δεν χαρακτηρίζει τα σκυλιά αυτά ως «επιθετικά» και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να προσδιοριστούν οι αιτίες. Συχνά πελάτες μου αναρωτιούνται γιατί τα σκυλιά τους, χωρίς να υπάρχει κανένα προηγούμενο, εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά σε κάποιο ερέθισμα.

Να διευκρινίσω στο σημείο αυτό πως το γρύλισμα δεν χαρακτηρίζει ένα σκυλί ως επιθετικό, δεν είναι «επιθετικότητα» και συνήθως προηγείται αυτής. Δεν είναι κάτι σπάνιο και μπορεί να συμβεί. Ας ξεκινήσουμε από αυτό για να σας καθησυχάσουμε.

Πότε τα σκυλιά μπορούν να εκδηλώσουν ξαφνική επιθετικότητα; Σε πολλές περιπτώσεις.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες γύρω από το θέμα και οι επιστήμονες καταλήγουν πως οι συχνότεροι παράγοντες για τη ξαφνική εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς είναι η κακή υγεία του ζώου (εκείνη τη χρονική στιγμή), η εφαρμογή ψυχολογικής και σωματικής βίας κατά την εκπαίδευση, οι εμπειρίες του σε κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξής και οι ορμονικές διαταραχές.

Επιθετικότητα που εκδηλώνει το ζώο όταν πονάει

Φανταστείτε πως ένας σκύλος έχει μία πληγή στο στόμα του, από ένα δόντι το οποίο του έχει κάνει απόστημα και πονάει. Εάν κάνετε την κίνηση να τον χαϊδέψετε στο πρόσωπο υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.

Σκυλιά που υποφέρουν από δυσπλασία του ισχίου συχνά κρατούν το σώμα τους σε «αμυντική στάση» και εκδηλώνουν ξαφνική επιθετικότητα όταν κάποιος πλησιάζει να τα χαϊδέψει.

Επιθετικότητα που εκδηλώνει το ζώο προς κάποιον όταν πιστεύει πως έχει πρόθεση να το πονέσει ή να του κάνει κακό.

Ας υποθέσουμε πως ένας σκύλος κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, κάθε φορά που «δεν υπάκουγε» δέχονταν ένα κάθετο χτύπημα σε κάποιο σημείο του σώματος του και αυτό του προκαλούσε πόνο. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση, στο μέλλον, κάθε κάθετη κίνηση προς το σώμα του ο σκύλος να την εκλάβει ως κάτι που θα του προκαλέσει πόνο και να εκδηλώσει επιθετικότητα για να αμυνθεί. Φανταστείτε τώρα αυτή η κάθετη κίνηση να είναι το χέρι ενός μικρού παιδιού που πάει το χαϊδέψει τον σκύλο στο κεφάλι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις περιπτώσεις όπου η αιτία του πόνου είχε παθολογικό χαραχτήρα.

Υπάρχουν σκύλοι που προειδοποιούν πριν εκδηλώσουν την συμπεριφορά και άλλοι πάλι όχι. Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψιν σας σημάδια που μπορεί να δίνει ο σκύλος και να σας προειδοποιεί πως δεν θέλει επαφή.

1. Γρυλίζει
2. Δείχνει τα δόντια του
3. Δείχνει τα δόντια του και γρυλίζει συγχρόνως
4. Όταν το γάβγισμα του δείχνει απειλητικό και προέρχεται από το λάρυγγα
5. Ακουμπάει τα δόντια του πάνω σου χωρίς όμως να σε δαγκώνει
6. Χτυπάει τη μύτη του πάνω σου. Εάν μπορούμε να παρομοιάσουμε τη μύτη του σκύλου με την ανθρώπινη γροθιά, θα είναι σαν να σου δίνει μπουνιές (muzzle punch)
7. Μένει ακίνητο, το σώμα του γίνεται άκαμπτο και σηκώνονται οι τρίχες της πλάτης του

Δεν αντιδρούν όλοι οι σκύλοι με τον ίδιο τρόπο. Αλλαγές στη διάθεση ή τις συνήθειες ενός σκύλου ίσως να χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση. Είναι συνετό εάν ένας σκύλος παρουσιάσει ξαφνική επιθετικότητα να εξεταστεί πρώτα από κτηνίατρο ώστε να προσδιοριστεί εάν η συμπεριφορά οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Με αναφορές:

1. Mills, Daniel, Christos Karagiannis, and Helen Zulch. "Stress—its effects on health and behavior: a guide for practitioners." Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice 44.3 (2014): 525-541.

2. Camps, Tomás, et al. "Pain-related aggression in dogs: 12 clinical cases."Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research 7.2 (2012): 99-102.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχει ένα γενικότερο μπέρδεμα σχετικά με την εκπαίδευση των σκύλων και την ηλικία τους. Πρέπει...

Είμαι από αυτούς παρακολουθούν το Game Of Thrones από το πρώτο επεισόδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ...

Αποφασίσατε να φέρετε γάτα στο σπίτι; Τον σκύλο σας τον ρωτήσατε; Η συμβίωση γάτας και σκύλου κάτω...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...