Το παρακάτω κείμενο είναι μία εισαγωγή στο σύνδρομο της  ψευδοκύησης. Είναι απόσπασμα άρθρου και λύνει απορίες σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς του σκύλου. Είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς κηδεμόνες θηλυκών σκύλων.
Η ψευδοκύηση είναι ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα που παρατηρείται στην μη έγκυο σκύλα. Ο όρος όμως ψευδοκύηση ίσως να μην αντιπροσωπεύει σωστά τα κλινικά συμπτώματα. Ο οργανισμός του σκύλου δεν νομίζει ότι είναι έγκυος, αλλά ότι έχει ήδη γεννήσει. Για αυτό το λόγο η πιο ορθή ονομασία είναι “νευρική γαλουχία” ή “ψευδής υστεροτοκία”.
Ο λόγος για τον οποίο μερικές σκύλες είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν ψευδοκύηση και γιατί η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από οιστρικό κύκλο σε οιστρικό κύκλο δεν είναι ακόμα γνωστά. Συνήθως απαντάται σε μη έγκυες σκύλες περίπου 6 με 12 εβδομάδες μετά τον οίστρο, δηλαδή στο τέλος του δίοιστρου.

Το σύνδρομο της ψευδοκύησης συνήθως ξεκινά με διαταραχές της συμπεριφοράς. Παρατηρείται ανησυχία, μειωμένη δραστηριότητα, επιθετικότητα, κατάθλιψη, γλείψιμο στην κοιλιά και σημαντικότερα από όλα η σκύλα φτιάχνει φωλιά και μπορεί να συμπεριφέρεται σε άψυχα αντικείμενα, για παράδειγμα παιχνίδια της ή μαξιλάρια, σαν παιδιά της.

Αργότερα πέρα από τα ψυχογενή παρουσιάζονται και σωματικά κλινικά συμπτώματα, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, διόγκωση των μαστών, έκκριση ορώδους υγρού που μοιάζει με γάλα, χαλάρωση της λεκάνης και πολύ πιο σπάνια μπορεί να παρουσιάσει κοιλιακούς σπασμούς όμοιους με αυτούς που βλέπουμε κατά τον τοκετό.


Η διόγκωση των μαστών είναι συνήθως πιο έντονη στου δύο οπίσθιους μαστούς. Επιπλοκές της ψευδοκύησης, όπως μαστίτιδα και δερματίτιδα των μαστών, είναι σπάνιες. Αν δεν εμφανιστούν επιπλοκές τότε η ψευδοκύηση διαρκεί 2 με 4 εβδομάδες. Οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί ψευδοκύηση στην ίδια σκύλα είναι πολύ υψηλές.


Επιμέλεια άρθρου: Δράζου Μιχαέλα
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψευδοκύηση ακολουθείστε τον σύνδεσμο, www.diagnovet.gr
Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο (2017) στο www.sciencedirect.com μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με...

Ο σκύλος μπορεί να τρέμει για πολλούς λόγους. Σημασία έχει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να...

Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία leishmania που μεταδίδεται στο σκύλο...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...