Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορα προβλήματα όταν θέλουν να ταξιδέψουν με το σκύλο τους με το τρένο. Ας δούμε αναλυτικά τι ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για τη μετακίνηση των σκύλων με τις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.).

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς ή βοηθείαςοι σκύλοι στις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train επιτρέπονται εφόσον πληρούνται οι κάτωθι προυποθέσεις:

 • Φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και συνοδεύονται πάντοτε από τον κάτοχό τους
 • Διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο σε ισχύ
 • Οι μεταφερόμενοι σκύλοι είναι τοποθετημένοι σε κλουβί ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, με εξαίρεση τους σκύλους βοήθειας τυφλών, οι οποίοι δεν τοποθετούνται σε κλουβί και μεταφέρονται με λουρί και χωρίς φίμωτρο
Ισχύει όμως συγκεκριμένη διάκριση για μεγαλόσωμους, μικρόσωμους και σκύλους βοηθείας:

Μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (έως 10 κιλά) που συνοδεύονται από τους κατόχους τους, ή άλλα μικρόσωμα κατοικίδια μεταφέρονται εφόσον είναι σε κλουβί με μέγιστες διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ. και τοποθετούνται είτε στα γόνατα του συνοδού τους, είτε στους χώρους των αμαξοστοιχιών που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν ενοχλεί τους συνεπιβάτες. Σε αντίθετη περίπτωση ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας μεριμνά για την τοποθέτηση του κλουβιού στον χώρο φύλαξης αποσκευών, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβάτη συνοδού του κατοικιδίου.

Στο επίσημο site της Hellenic Train μπορείτε να βρείτε τις διαδρομές που ορίζονται για τη μεταφορά των συνοδευόμενων μικρόσωμων ζώων συντροφιάς. 

Για τη μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς, εκτός εάν ζητείται για τα μικρά κατοικίδια, εντός συσκευασίας μεταφοράς, ιδιαίτερη θέση. Εισπράττεται στην περίπτωση αυτή κόμιστρο 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη – συνοδού

Μεγαλόσωμα ζώα συντροφιάς (άνω των 10 κιλών) που συνοδεύονται από τους κατόχους τους μεταφέρονται στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων στο σύνολο του Δικτύου σε κλουβί μέγιστων διαστάσεων 118 Χ 76 Χ 88 εκ., με τις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train, που διαθέτουν όχημα σκευοφόρου (ο χώρος της σκευοφόρου αερίζεται αλλά δεν κλιματίζεται) και είναι δυνατή η πρόσβαση στον ιδιοκτήτη παρουσία του Προϊσταμένου αμαξοστοιχίας. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μεγαλόσωμων κατοικίδιων είναι 2 ανά αμαξοστοιχία. 
Οι αμαξοστοιχίες αυτές είναι:

 • Αθήνα – Θεσσαλονίκη: IC52, IC54, IC56, ΙC58, IC62
 • Θεσσαλονίκη - Αθήνα: IC53, IC55, IC57, IC59, IC63
 • Αθήνα - Καλαμπάκα - Αθήνα: 882 και 887
Για τη μεταφορά μεγαλόσωμων κατοικίδιων ζώων, εισπράττεται κόμιστρο 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη – συνοδού και εκδίδεται ο αντίστοιχος τίτλος μεταφοράς

Σκύλοι βοηθείας (εκπαιδευόμενοι & εκπαιδευμένοι) ατόμων με αναπηρίες

Επιτρέπεται, η παραλαβή και μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων που συνοδεύουν τυφλούς επιβάτες εντός των διαμερισμάτων, στις συγκεκριμένες θέσεις και οχήματα που έχουν οριστεί από την Hellenic Train, με τους παρακάτω όρους :

 • ο σκύλος βοηθείας μεταφέρεται χωρίς φίμωτρο, με λουρί χειρισμού και πρέπει να είναι καθισμένος επί του δαπέδου του βαγονιού δίπλα ή κοντά στον κάτοχό του.
 • οι σκύλοι βοηθείας τυφλών δεν τοποθετούνται σε καλάθι ή άλλη συσκευασία, είναι δυνατή η μεταφορά τυφλού και του σκύλου βοηθείας στις ειδικές θέσεις ΑμεΑ, εφόσον αυτές διατίθενται στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.
 • Οι σκύλοι βοήθειας ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευόμενοι ή εκπαιδευμένοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train.
Για τους σκύλους βοηθείας ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι, δεν εισπράττεται κόμιστρο


Επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:

 • Σε καμία περίπτωση και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η μεταφορά των ζώων συντροφιάς ή βοηθείας με τις αμαξοστοιχίες ή τα λεωφορεία της Hellenic Train δεν τελεί υπό την κρίση ή τη συναίνεση του προσωπικού της εταιρίας ή των λοιπών επιβατών, καθόσον ορίζονται ειδικοί χώροι και ισχύουν ορισμένες υπηρεσιακές ρυθμίσεις για τη μεταφορά τους εντός των αμαξοστοιχιών και λεωφορείων.
 • Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών μόνο στους σκύλους βοήθειας τυφλών.
 • Για τη φύλαξη των μεταφερόμενων ζώων συντροφιάς ή βοηθείας είναι υπεύθυνοι οι επιβάτες που τα συνοδεύουν. Η Hellenic Train δεν έχει καμία ευθύνη για απώλεια ή για οτιδήποτε συμβεί σε βάρος αυτών των ζώων, εκτός αν αυτό προήλθε από υπαιτιότητα του σιδηροδρόμου. Ο επιβάτης εξάλλου ευθύνεται για κάθε βλάβη που είναι δυνατό να προκληθεί από τα ζώα στο υλικό του Σιδηροδρόμου ή σε τρίτους, σύμφωνα με το Άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα.
 • Για τους συνοδούς των μεταφερόμενων ζώων που δεν τηρούν τους κανόνες μεταφοράς θα επιβάλλεται πρόστιμο
 • Η έκδοση των εισιτηρίων του επιβάτη και του συνοδευόμενου ζώου συντροφιάς γίνεται μόνο στα εκδοτήρια της Hellenic Train. Δεν προβλέπεται πώληση εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου
 • Δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση ζώων συντροφιάς από κλειστούς σταθμούς-εκτός εάν έχει εκδοθεί το εισιτήριο από σταθμό σε λειτουργίαNewsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο σκύλος εξημερώθηκε από τον θεό Απόλλωνα για να συντροφεύει τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι – τη σχέση του σκύλου με το κυνήγι μαρτυρά και η ετοιμολογία της λέξης...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...