Αφού έχεις σκεφτεί τα ερωτήματα της ενότητας "Θέλεις σκύλο;" και είσαι σίγουρος, ήρθε η στιγμή να διαλέξεις τη φυλή του σκύλου που σου ταιριάζει. Οι σκύλοι για να είναι ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι πρέπει να έχουν τέσσερα βασικά πράγματα: άσκηση – εκπαίδευση - σωστή διατροφή - αγάπη.

Ποια φυλή ταιριάζει στον τρόπο ζωής μου;;

Η σωστή φυλή για εμένα μπορεί να είναι η λάθος για εσένα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα πρέπει η ράτσα του σκύλου που θα αποκτήσει – αφού ο σκύλος θα μεγάλο κομμάτι της ζωής του - να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του.

Εάν υιοθετήσεις κουτάβι από καταφύγιο αδέσποτων, ρώτησε τους ανθρώπους του καταφυγίου για το χαρακτήρα του σκύλου που ενδιαφέρεσαι. Σίγουρα θα έχουν περάσει πολλές ώρες μαζί του και θα μπορέσουν να σε ενημερώσουν.

Για να σε βοηθήσουμε, αρχικά, θα κάνουμε ένα πρόχειρο διαχωρισμό των σκύλων σε δύο κατηγορίες (προφανώς η κατηγοριοποίηση είναι ενδεικτική για τις ανάγκες του άρθρου). Αν είσαι δραστήριος άνθρωπος μπορείς να έχεις δίπλα σου ένα δραστήριο σκύλο, High Energy Dog. Εάν είσαι πιο πολύ "του καναπέ" καλό θα είναι να έχεις ένα Low Energy Dog.

High Energy Dog. Εάν ο σκύλος που θέλεις να αποκτήσεις ανήκει σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να του προσφέρεις πολύ άσκηση σωματική και πνευματική. Θέλει τουλάχιστον δύο βόλτες 30+ λεπτών περίπου την ημέρα (πρωί/βράδυ) και χτίσιμο επικοινωνίας μέσω εκπαίδευσης. Το μέγεθος του σκύλου δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Υπάρχουν μικρόσωμες ράτσες που θέλουν πολύ άσκηση (π.χ. Jack Russell Terrier) και μεγαλόσωμες που χρειάζονται λιγότερη (π.χ. Saint Bernard). Ακόμα και εάν έχεις μεγάλη αυλή, οι βόλτες είναι απαραίτητες. Η έλλειψη άσκησης σε ένα High Energy Dog μπορεί έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Ο σκύλος πιθανόν θα διοχετεύει την ενέργεια του προς λάθος κατεύθυνση. Μπορεί να καταστρέφει έπιπλα, να μασάει τα παπούτσια και τα ρούχα σου, να πηδάει ανεξέλεγκτα σε εσένα και τους καλεσμένους σου, να γαβγίζει συνέχεια, να είναι επιθετικός προς άλλους ανθρώπους και άλλα ζώα.

Low Energy Dog. Ονομάζουμε τα σκυλιά που δεν χρειάζονται πολύ άσκηση. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου άσκηση. Εάν είσαι άνθρωπος "του καναπέ" ένας τέτοιος σκύλος σου ταιριάζει περισσότερο. Μπορεί και δύο χαλαρές βόλτες την ημέρα, να είναι μια χαρά.

Επίσης πολύ σημαντικό:

Μην αποφασίσεις ποτέ με τη λογική "Αχ τι γλυκό σκυλάκι!". Περισσότερα από αυτά που οι ιδιοκτήτες  χαρακτηρίζουν "προβλήματα συμπεριφοράς" δεν είναι τίποτε άλλο από χαρακτηριστικά της φυλής που επέλεξαν. Κάνε έρευνα για χαρακτηριστικά της φυλής που σε ενδιαφέρει. Όσο και αν κάποια από αυτά χαρακτηριστικά αυτά έχουν "εξασθενίσει" με την επιλεκτική εκτροφή είναι πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε τα χαρακτηριστικά για τα οποία έχει εκτραφεί ο σκύλος μας. Συμβουλευτείτε τον εκτροφέα του σκύλου. Μιλήστε του για το στυλ της ζωής σου. Ένας σωστός εκτροφέας, που ενδιαφέρεται για τους σκύλους του, δεν θα σου δώσει ποτέ ένα κουτάβι εάν διαπιστώσει πως δεν σου ταιριάζε

Είναι κάποιος στο σπίτι αλλεργικός;;

Υποαλλεργικοί σκύλοι. Μύθος ή πραγματικότητα;

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως η αλλεργία δεν προέρχεται από τις τρίχες του σκύλου αλλά από αλλεργιογόνα που βρίσκονται κυρίως στο δέρμα του και στους σιελογόνους αδένες του ζώου. Υποαλλεργικοί σκύλοι ονομάζονται αυτοί που όταν βρεθούν σε επαφή με έναν "αλλεργικό στους σκύλους" υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να του προκαλέσουν αλλεργία. Υπάρχουν πολλοί "εκεί έξω" που ισχυρίζονται πως εκτρέφουν σκύλους που δεν δημιουργούν αλλεργίες και θέλει προσοχή. Καλό είναι να βρεις και να περάσεις αρκετή ώρα με έναν από τους λεγόμενους "υποαλλεργικούς σκύλους" ώστε να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως αν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε σκύλο στα πρώτα στάδια της ζωής του, από βρέφος, έχει προστασία έναντι της ανάπτυξης αλλεργίας στους σκύλους.

"Υποαλλεργικοί" σκύλοι:

Basenji Bedlington Terrier Bichon Frise Border Terrier
Poodle Schnauzer Shih Tzu Yorkshire

Εκπαίδευση. Μπορείς μόνος σου; Έχεις τα χρήματα να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία;

Για να ζήσει ο σκύλος αρμονικά με τον άνθρωπο θα πρέπει να γνωρίζει "όρια" και "κανόνες" όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δεν υπάρχει σκύλος που να μην εκπαιδεύεται. Αν και ο σκύλος εκπαιδεύεται σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι σημαντικό να αρχίσει η εκπαίδευση του από πολύ νωρίς, ιδανικά από την πρώτη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι σου. Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις έναν σκύλο, καλό θα είναι θα ζητήσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία. Έχεις τα χρήματα; Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που υιοθετήσεις έναν ενήλικο σκύλο. Αν έχει αποκτήσει συγκεκριμένες  συνήθειες και συμπεριφορές, που θέλουν περισσότερη δουλειά, υπάρχει η πιθανότητα να μην τα καταφέρεις μόνος σου.

Είναι αλήθεια πως κάποιες φυλές είναι καλύτερες με τα παιδιά;

Υπάρχει η άποψη πως κάποιες φυλές είναι φιλικότερες με τα παιδιά. Η άποψη μας είναι πως όλες οι φυλές τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά αρκεί να κοινωνικοποιηθούν και να εκπαιδευτούν σωστά από μικρή ηλικία.

Σε τι ηλικία είναι καλό να πάρω το κουτάβι στο σπίτι;

Όχι πριν κλείσει το δεύτερο μήνα. Τις εβδομάδες 3-8 ο σκύλος είναι καλό να βρίσκεται με τα αδέρφια, τη μαμά του και τους άλλους σκύλους του εκτροφείου (εάν έχει γεννηθεί σε εκτροφείο). Αυτό το διάστημα ο σκύλος μαθαίνει "σκυλίσια συμπεριφορά". "Πειθαρχία" και "σεβασμό" προς τους άλλους σκύλους, τον έλεγχο δαγκώματος. Μαθαίνει πράγματα που ένας άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να του τα μάθει.

Αν έχεις εμπιστοσύνη στον εκτροφέα και γνωρίζεις καλά τις συνθήκες που αναπτύσσεται το κουτάβι σου, μπορείς να το αφήσεις ακόμη ένα μήνα. Οι εβδομάδες 8-11 ονομάζονται "η πρώτη περίοδος αποτύπωσης φόβου". Θεωρητικά σε αυτή την περίοδο της ζωής του, αν κάτι του προκαλέσει φόβο, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να το ξεπεράσει. Για ένα μη κοινωνικοποιημένο κουτάβι οτιδήποτε του προκαλέσει φόβο είναι πιθανό να συνεχίσει να του προκαλεί φόβο μακροπρόθεσμα, εκτός και αν δεχθεί εντατική απευαισθητοποίηση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για τραυματικές εμπειρίες στον κτηνίατρο, ταξίδια, σκληρή πειθαρχία και ίσως για μετάβαση σε καινούριο περιβάλλον/σπίτι, ιδιαίτερα αν η καινούργια οικογένεια του δεν έχει εμπειρία από κουτάβια.

Από πού να αγοράσω / υιοθετήσω το κουτάβι;

  • Από υπεύθυνο εκτροφέα
  • Από καταφύγιο αδέσποτων σκύλων

Μην αγοράσεις σκύλο από pet shop! Τα περισσότερα προέρχονται από puppy mills και ανεύθυνους εκτροφείς που δεν έχουν γνώσεις και εμπειρία. Τα λίγα χρήματα που θα γλυτώσεις αν δεν αγοράσεις από ένα υπεύθυνο και αναγνωρισμένο εκτροφέα, είναι 90% σίγουρο πως θα τα δώσεις αργότερα σε γιατρούς. Κάνε έρευνα για το αν υπάρχουν εκτροφείς της φυλής που σε ενδιαφέρει στην χώρα μας. Μερικοί εκτροφείς έχουν λίστα αναμονής. Αξίζει να περιμένεις λίγο παραπάνω και να αποκτήσεις ένα υγιές κουτάβι που πληρεί τις προϋποθέσεις της φυλής του.

  • Ο σωστός εκτροφέας θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σου σχετικά με τη φυλή που εκτρέφει.
  • Ο σωστός εκτροφέας δεν θα σου πάρει προκαταβολή για ένα κουτάβι που δεν έχει και το "περιμένει" από προγραμματισμένη γέννα.
  • Ο σωστός εκτροφέας δεν θα σου δώσει το κουτάβι εάν δεν είναι δύο με δυόμισι μηνών τουλάχιστον.
  • Ο σωστός εκτροφέας θα θέλει και θα επιμείνει να γνωρίσεις τους γονείς του κουταβιού.
  • Ο σωστός εκτροφέας δεν θα σου δώσει το κουτάβι εάν δεν σε γνωρίσει προσωπικά, κάνει ερωτήσεις και διαπιστώσει πως "κάνει για εσένα" και για τον τρόπο ζωής σου.
  • Ο σωστός εκτροφεάς δεν ζευγαρώνει ποτέ σκύλους που έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ή ασθένειες (Π.χ  δυσπλασίες).

Εάν αποκτήσεις κουτάβι ή ενήλικο σκύλο από καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα πρέπει να το ελέγξει γιατρός, να έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και να έχει microchip. Ρώτησε τους ανθρώπους του καταφυγίου για τυχόν πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους για τον χαρακτήρα του σκύλου και επέλεξε να έχετε αλληλεπιδράσει προηγουμένως.

Σχετικα αρθρα...

ΚΟΥΤΑΒΙ

Το μητρικό γάλα είναι πολύ σημαντικό για τα κουτάβια, όπως και για τα ανθρώπινα μωρά. Η μητέρα...

ΚΟΥΤΑΒΙ

Ο εμβολιασμός των κουταβιών ξεκινά ιδανικά αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους, σε ηλικία 6-7...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταξύ των γευμάτων ή κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, για επιβράβευση δίνουμε στον σκύλο μας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα social media δυστυχώς ή ευτυχώς καθορίζουν κατά πολύ την αντίληψή μας για την πραγματικότητα....

Πάνε πολλά χρόνια, μπορεί και να ήταν το 2008, όταν ένα δημοσίευμα με τίτλο “No Ice Water For...

Από τον "Σκύλο" (τοιχογραφία στην La Quinta del Sordo, περ. 1819-1823) του Francisco Goya (1746...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...