Τα κουτάβια δεν μπορούν εύκολα να κρατηθούν. Συνήθως μετά την 16η εβδομάδα της ζωής τους τα πράγματα είναι καλύτερα. Αυτό είναι βέβαια σχετικό και εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου σας. Να είστε προετοιμασμένοι για ατυχήματα που μπορούν να συμβούν και να έχετε υπομονή, πολύ υπομονή. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Πότε το κουτάβι θα θέλει να κάνει την ανάγκη του;

 • Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
 • Μετά από κάθε γεύμα
 • Αφού έχει πιει νερό
 • Μετά από τον ύπνο
 • Μετά από παιχνίδι ή άσκηση.
 • Μετά από βόλτα με το αμάξι.
 • Εάν κοιμάται σε κλουβάκι θα πρέπει επίσης να το βγάζετε να κατουρήσει μέσα στη νύχτα. δείτε τον πίνακα παρακάτω.

Πού πρέπει το κουτάβι μου να κάνει την ανάγκη του;

 • Εάν έχετε κήπο ή αυλή είναι καλό να βγαίνει έξω. Καθαρίζετε συχνά τα κακά του και αφήνετε πάντα μία μικρή ποσότητα ώστε να μυρίζει και να πηγαίνει εκεί.
 • Σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο όπου θα έχετε τοποθετήσει τις ειδικές πάνες για σκύλους. Στην αρχή βάλτε αρκετές πάνες και όταν κουτάβι έχει «διαλέξει» τη πάνα που κάνει την ανάγκη του  απομακρύνετε μέρα με τη μέρα τις υπόλοιπες.
 • Παρατηρείται πως τα σκυλιά που έχουν συνηθίσει να κάνουν την ανάγκη τους σε πάνα, δύσκολα μετά κάνουν στη βόλτα. Κρατιούνται και τα κάνουν μετά στο σπίτι. Επίσης συχνό φαινόμενο είναι να κάνουν την ανάγκη τους στο χαλί.

Η γλώσσα του σώματος.

Το κουτάβι όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του δίνει κάποια σημάδια.

 • Κλαψουρίζει
 • Κάνει κύκλους γύρο από τον εαυτό του
 • Μυρίζει το πάτωμα ή το χαλί ψάχνοντας για το «σωστό σημείο»
 • Γρατζουνάει τη πόρτα θέλοντας να σας δείξει πως θέλει να βγει έξω
 • Είναι ανήσυχο

Τις ώρες που το κουτάβι κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι πρέπει να το παρακολουθείτε συνεχώς. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω πιθανόν ήρθε η ώρα να το οδηγήσετε έξω. Εάν έχετε δική σας αυλή ή κήπο διαλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα το πηγαίνετε.  Κάθε φορά θα μυρίζει και θα κάνει την ανάγκη του στο ίδιο σημείο. Εάν μένετε σε διαμέρισμα τοποθετήστε πάνες, ειδικές για σκύλους, σε κάποιο σημείο του σπιτιού (μπαλκόνι, βεράντα, κουζίνα) και οδηγήστε το κουτάβι εκεί. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι μακριά από το χώρο που θα κοιμάται. Μόλις τελειώνει να το επιβραβεύετε πάντα θετικά. Ένα «Μπράβο Fido» και μία λιχουδιά είναι αρκετό.

Σε περίπτωση που το κουτάβι σας βρίσκεται σε περιορισμό, σε κάποιο κλουβάκι, αμέσως μόλις του ανοίξετε οδηγήσετε το στο μέρος που έχετε επιλέξει να κάνει την ανάγκη του. 

Αν «πιάσετε» το κουτάβι επ' αυτοφώρω την ώρα που πάει να κατουρήσει - κάπου που δεν επιτρέπεται - με σταθερή φωνή πείτε "Όχι" ή "Μη" για να το διακόψετε και οδηγήστε το έξω ή στις πάνες. Αυτή τη φορά μπορεί να έχει τρομάξει ή στρεσαριστεί από τον τόνο της φωνής σας και να χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο. Την επόμενη φορά να έχετε υπόψιν σας πως το «όχι» πρέπει  να ειπωθεί σε πιο μαλακό τόνο αλλά το ίδιο σταθερό.  Εάν ανακαλύψετε πως έχει κατουρήσει κάπου χωρίς να το αντιληφθείτε μην κάνετε απολύτως τίποτα. Αγνοείστε το γεγονός. Το σκυλί δεν μπορεί να συνδυάσει το γεγονός ότι το μαλώνετε "τώρα" για κάτι που έκανε πριν μία ώρα.

Πολύ σημαντικό!

 • Μην χτυπήσετε ποτέ το σκυλί και μην του φωνάζετε. Να έχετε κατά νου πως είναι ακόμα μωρό και δεν μπορεί να κρατηθεί. 
 • Μην τρίβετε ποτέ τη μουσούδα του σκύλου στο σημείο που έχει κατουρήσει ή κάνει τα κακά του. Οι συμπεριφορές που μπορεί να αναπτυχθούν από αυτό μπορεί να είναι πολύ χειρότερες.
 • Τη διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να την επαναλάβετε αρκετές φορές. Δεν είναι δυνατόν το κουτάβι να μάθει αμέσως που θα πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Να έχετε υπομονή και επιμονή.

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε μία γλώσσα επικοινωνίας με το κουτάβι σας, από νωρίς. Χωρίς φωνές και ένταση γιατί έτσι δεν βοηθάτε το κουτάβι αλλά το στρεσάρετε. Οι λάθος δικές σας συμπεριφορές σε αυτή τη ευαίσθητη για το κουτάβι ηλικία, πιθανόν να οδηγήσουν  σε άλλες «ανεπιθύμητες» συμπεριφορές...

Δημήτρης Κοτάκος

Κείμενο: Δημήτρης Κοτακοςwww.dimitriskotakos.gr


Σχετικα αρθρα...

ΚΟΥΤΑΒΙ

Ο λόξιγκας είναι συχνό φαινόμενο στα κουτάβια! Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει αλλά δεν θα πρέπει...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πολύ φτηνή τροφή δεν είναι πάντοτε καλής ποιότητας αλλά και η πιο ακριβή δεν είναι απαραίτητα...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποθηκεύουν την τροφή του σκύλου σας πληρούν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε όλα τα σκυλιά αρέσει να τρέχουν. Είναι άλλο να τρέχουν για να πιάσουν τα μπαλάκι και άλλο να...

Τους τελευταίους μήνες (1/08/2018 - 31/01/2019) το livingwithdogs.gr πραγματοποίησε μία μεγάλη...

Ο Mario Messi, o πατέρας του Ιταλικού Λύκου – Lupo Italiano (Canis lupus familiaris x Canis lupus...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.