Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την ύπαρξη των Jack Russell ήταν ο αιδεσιμότατος Reverend John Russell, ο οποίος άρχισε την δημιουργία της φυλής το 1819. Τα χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι της αλεπούς γιατί ήταν ατρόμητα και ρίσκαραν τα πάντα. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανάγκη για τις υπηρεσίες του στο κυνήγι μειώθηκε και τα Jack Russell έγιναν σκυλιά για την οικογένεια. Το 1976 δημιουργήθηκε στην Αμερική το Jack Russell Terrier Club of America.

Στην χώρα μας η φυλή έγινε "μόδα" μετά την προβολή της ταινίας "The Mask", το 1994. Οι περισσότεροι απέκτησαν ένα Jack Russell, χωρίς πραγματικά να γνωρίζουν -δυστυχώς- τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής...

Λίγα λόγια για την φυλή των Jack Russell

  • Τα Jack Russell είναι πανέξυπνα, θαρραλέα και πεισματάρικα σκυλιά. Πρέπει να σεβόμαστε την φύση τους. Χρειάζονται πολύ σωματική και πνευματική άσκηση αλλιώς βαριούνται εύκολα και αναπτύσσουν συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην ομαλή συμβίωση με τον άνθρωπο. Απαιτείται εκπαίδευση από μικρή ηλικία.
  • Το 2007 στη Νέα Ζηλανδία, ένα Jack Russell με το όνομα George έσωσε πέντε παιδιά από επίθεση δύο pit bull. Πάλεψε με τα σκυλιά και έδωσε χρόνο στα παιδιά να κρυφτούν. Ο George τελικά υπέκυψε στα τραύματα του. Το 2009 απονεμήθηκε στη μνήμη του το χρυσό μετάλλιο της PDSA και στήθηκε άγαλμα στο Manaia της Νέας Ζηλανδίας.
  • Παρουσιάζουν προβλήματα υγείας (patellar luxation, ectopia lentis) και γι αυτό είναι σωστό να αποκτηθούν από σωστό εκτροφείο όπου οι εκτροφείς θα δώσουν εγγύηση πως είναι απαλλαγμένα από διάφορες κληρονομικές ασθένειες.
  • Ζουν από 13 έως 16 χρόνια και φτάνουν μέχρι τα 8 κιλά. Τα Jack Russell αρχικά ήταν άσπρα με μαύρες βούλες στα αυτιά και μάτια. Σήμερα μπορούμε να τα συναντήσουμε και σε παραλλαγές του καφέ-μαύρου χρώματος. Το λευκό θα πρέπει να καλύπτει το 51% του σώματος τους.
  • Το τρίχωμα τους έχει 2 βασικές παραλλαγές. Με κοντό ή μακρύ τρίχωμα και είναι είτε μαλακό ή τραχύ.
  • Ένα από τα διάσημα Jack Russell είναι ο Nipper τoν οποίο σίγουρα θα έχετε δει στον πίνακα "Dog looking at and listening to a Phonograph" που αργότερα ονομάστηκε "His Master's Voice" (The Gramophone Company, EMI, RCA).
  • Το πιο δημοφιλές Jack Russell των τελευταίων χρόνων ήταν ο Uggie που πρωταγωνίστησε στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία The Artist (δείτε το βίντεο). The Artist, απεβίωσε σε ηλικία 13 ετών τον Αύγουστο του 2015.

Eπιμέλεια κειμένου: Τζίνα Καρρά

{cbrelatedarticle count="5" /}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα θηλαστικά είναι τα μοναδικά ζώα του πλανήτη που ροχαλίζουν και οφείλεται στον τρόπο που είναι...

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα ζούσαμε μέρες καραντίνας. O κορονοϊός έχει αλλάξει τη ζωή...

Το νερό είναι πηγή ζωής και φυσικά απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής του πλανήτη. Έχοντας πάντα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.