Όταν ένα Μωρό έρχεται στην οικογένεια, για τον σκύλο μας σημαίνει πως ένα νέο μέλος έρχεται να ενσωματωθεί στην οικογένεια. Πρέπει να ετοιμαστείς προσεχτικά ώστε να μην διαταραχθεί η μέχρι τώρα ισορροπία.

Εάν έχεις έναν σκύλο που παρουσιάζει επιθετικότητα (οποιουδήποτε τύπου), οι ετοιμασίες θα πρέπει να αρχίσουν από πολύ νωρίς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποβάλλεις από τον σκύλο σου κάθε "ανεπιθύμητη συμπεριφορά", που μπορεί να βλάψει το μωρό σου. Η πλειοψηφία των ανεπιθύμητων συμπεριφορών και ειδικά η επιθετικότητα απαιτεί τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία εκπαιδευτή. Μην κάνεις δεύτερες σκέψεις. Πρόκειται για την ασφάλεια του μωρού σου.

Είναι αποδεδειγμένο πως σκύλοι με ανεπιθύμητες συμπεριφορές, από τη στιγμή που θα έρθει το μωρό στο σπίτι, απομονώνονται κάτι που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η απομόνωση του σκύλου δεν έχει ποτέ θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι σκύλοι από αυτούς καταλήγουν στους δρόμους ή στην καλύτερη περίπτωση σε καταφύγια αδέσποτων.

  • Είναι σημαντικό πριν έρθει το μωρό στο σπίτι, να γνωρίζει ο σκύλο σου να μην χοροπηδάει πάνω σου ή στους επισκέπτες όπως επίσης τις εντολές "κάτσε", "κάτω" και "μείνε". Ο σκύλος σου πρέπει να είναι πειθαρχημένο πολύ πριν το νέο μέλος της οικογένειας έρθει στο σπίτι.
  • Είναι πολύ σημαντικό με την άφιξη του μωρού στο σπίτι να μην αλλάξει η ρουτίνα του σκύλου. Οι σκύλοι λατρεύουν την ρουτίνα και είναι πολύ χαρούμενα όταν υπάρχει. Η ρουτίνα συμπεριλαμβάνει τις βόλτες του, το παιχνίδι και την επαφή που έχει με τα μέλη της οικογένειας. Δεν πρέπει ο σκύλος σου σε καμιά περίπτωση να νιώσει παραμελημένος. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέσει την οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον του με την άφιξη του μωρού. 
  • Πριν συστήσεις για πρώτη φορά τον σκύλο στο μωρό, φρόντισε να έχει αποβάλει αρκετή ενέργεια με μια καλή βόλτα. Οι υπερκινητικοί, υπέρ δραστήριοι σκύλοι μπορούν άθελα τους να τρομάξουν ή ακόμα και να τραυματίσουν το μωρό σου. Για παράδειγμα, φαντάσου έναν σκύλο 6-8 κιλών, πόσο μάλλον περισσότερα, να αρχίσει να χοροπηδάει πάνω στο μωρό. Να έχεις πάντα το νου σου. Οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι και η σιγουριά της σκέψης "Έλα μωρέ, δίπλα είμαι..." εδώ δεν βοηθάει.

  • Είναι καλό έχεις δώσει στον σκύλο σου, μέρες πριν, ένα ρουχαλάκι ή ένα σεντονάκι του μωρού από το μαιευτήριο ώστε να γνωρίζει τη μυρωδιά του. Επίσης δώσε του να μυρίσει την κρέμα ή οποιαδήποτε ουσία σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις για την φροντίδα του μωρού σου.

  • Εάν ο σκύλος σου είναι «δεμένος» με την μητέρα του παιδιού, καιρό πριν, πρέπει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί του ώστε να δυναμώσουν οι σχέσεις τους. Έτσι ο σκύλος δεν θα νιώθει παραμελημένος όταν η μητέρα θα περνάει περισσότερο χρόνο με το μωρό.
  • Στην πρώτη τους επαφή ο σκύλος πρέπει να φοράει το λουρί του. Πες στον σκύλο σου να κάτσει. Εάν είναι ήρεμος δώσε του εντολή να μυρίσει το μωρό σου. Εάν ο σκύλο σου παραμείνει ήρεμος, επιβραβεύεσαι τον. Ο σκύλος πρέπει να γνωρίζει πως μόνο με την δική σου εντολή μπορεί να πλησιάζει το μωρό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις καθημερινά.
  • Ποτέ μην αφήνεις τον σκύλο και το μωρό παρέα χωρίς την επίβλεψη! 
Υπάρχουν σκύλοι που προσαρμόζονται αμέσως με το μωρό. Έχουμε δει σκύλους που ξαπλώνουν κοντά στα μωρά, ήσυχοι και χαλαροί, από την πρώτη μέρα. Από την άλλη έχουμε δει και σκύλους να γαβγίζουν ή γρυλίζουν με το που οι γονείς αγκαλιάζουν το μωρό. Εσύ θα πρέπει κρίνεις, βάση της συμπεριφοράς του σκύλου, πόση ελευθερία θα έχει στην επαφή του με το μωρό.

Όλα τα παραπάνω είναι γενικές κατευθύνσεις. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Εάν πιστεύεις πως θες βοήθεια ζήτα τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. 

Photo by Minnie Zhou on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διροφιλαρίωση είναι μία παρασιτική νόσος που προσβάλει κυρίως τον σκύλο και σπάνια τις γάτες....

Αν έπαιρνα τώρα κουτάβι, το πρώτο πράγμα που θα του μάθαινα είναι οτι είμαι διασκεδαστική. Όσο...

Θα με ρωτήσετε, ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου. Μα γιατί απλώς συμβαίνει. Πολύ συχνά οι...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...