Η απόφαση να βάλεις έναν σκύλο στην οικογένεια σου είναι από τις σημαντικότερες. Δυστυχώς όσο και να το επιθυμούν, δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν σκύλο. Το κριτήριο δεν θα πρέπει να έχει βάση το συναίσθημα αλλά τη λογική. Όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό είναι και η αλήθεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να "ταλαιπωρεί" ένα ζώο για να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες ή να καλύψει "κενά". Οι σκύλοι θέλουν πολλά περισσότερα από ένα πιάτο φαγητό.

1. Ποτέ μην πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις σκύλο μετά από χωρισμό για να έχεις παρέα. Τα σκυλιά δεν είναι παρηγορητές. Το πιθανότερο είναι, όταν ξαναβρείς τον επόμενο "μεγάλο έρωτα", να παραμελήσεις το σκύλο ή στη χειρότερη περίπτωση να ψάξεις να το δώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις ο "επόμενος" ή "επόμενη" δεν θέλουν το σκύλο. Οπότε εάν θρηνείς ένα χωρισμό καλύτερα να πάρεις σβάρνα τα μπαράκια ή κλάψε στην αγκαλιά ενός φίλου και άσε τα σκυλάκια στην ησυχία τους.

2. Επειδή το παιδί κλαίει και οδύρεται πως θέλει σκύλο, δεν πάει να πει πως θα πρέπει να "του πάρεις" και ένα. Οι σκύλοι δεν είναι παιχνίδια. Το πιθανότερο είναι να παίξουν μαζί του για ένα διάστημα και στη συνέχεια να τον "φορτωθείς" εσύ. Μην έχεις την απαίτηση από ένα παιδί να φροντίσει το σκύλο. Εσύ θέλεις σκύλο;

3. Μην αγοράσεις σκύλο για φύλακα. Έτσι και αλλιώς είναι οι χειρότεροι συναγερμοί. Μπορούν να "απενεργοποιηθούν" σε λίγα λεπτά. Οι σύγχρονες φόλες (σπρέι, σκόνη) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο σκύλο. Ο μόνος τρόπος, ο νέος σου "σκύλος συναγερμός" να είναι αποτελεσματικός είναι να τον έχεις μέσα στο σπίτι. Ο επίδοξος εισβολέας είναι δύσκολο να τον απενεργοποιήσει. Ο σκύλος - οι περισσότεροι - θα γαβγίσουν εάν αντιληφθούν πως κάποιος προσπαθεί να μπει στο σπίτι. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά θηλαστικά και έχουν ανάγκη την συντροφιά του ανθρώπου. Τα "σκυλιά συναγερμοί" που είναι παρατημένα σε αυλές αναπτύσσουν πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αγόρασε ένα ηλεκτρονικό συναγερμό, θα σου έρθει φτηνότερα.

4. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Εάν δυσκολεύεσαι να βγάλεις τον μήνα, μην πάρεις και σκύλο. Είναι σίγουρο πως θα του δίνει κακής ποιότητας τροφή (επειδή θα είναι φτηνή) και δεν θα έχεις χρήματα για τον κτηνίατρο όταν χρειαστεί. Επίσης όταν συνειδητοποιήσεις πως ο σκύλος σου θέλει εκπαίδευση, δεν θα έχεις τα χρήματα. Ένας στους 3 κηδεμόνες σκύλων, δεν αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές νωρίς. Όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και το αποφασίσουν, επειδή χρειάζεται χρόνος και χρήμα, το σκυλί βλέπει την έξοδο με τα γνωστά αποτελέσματα.

5. Μην αποκτήσεις σκύλο επειδή σου γέλασε με τα μεγάλα στρογγυλά ματάκια του. Πίσω από την όμορφη και γλυκιά φατσούλα μπορεί να κρύβεται ένας σκύλος που θέλει πολλή σωματική και πνευματική άσκηση. Εάν δουλεύεις 9-6 και όταν γυρίζεις σπίτι το μόνο που θέλεις είναι να βουλιάξεις στον καναπέ, δες Netflix καλύτερα. Όταν οι σκύλοι δεν εκπληρώνουν τις σωματικές και πνευματικές τους ανάγκες, μπορεί να γίνουν μεγάλος πονοκέφαλος που δεν περνάει με παρακεταμόλη.

6. Εάν είσαι μόνος στη ζωή και δουλεύεις όλη μέρα, δεν μπορείς να έχεις σκύλο. Δεν είναι δυνατόν το σκυλί - και κυρίως την περίοδο που είναι κουτάβι - να μένει μόνο του συνεχώς 8 με 10 ώρες. Οι σκύλοι έχουν ανάγκες που μόνο εσύ μπορείς να καλύψεις. Μετά θα γκρινιάζεις πως καταστρέφει το σπίτι ή κάνει την ανάγκη του παντού. Δεν είναι λύση να τον έχεις μόνο του σε ένα δωμάτιο (στη καλύτερη περίπτωση) ή πεταμένο στο μπαλκόνι ή την αυλή.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να αποκτήσεις σκύλο. Πριν πάρεις την απόφαση σκέψου το εξής: o μέσος χρόνος ζωής ενός σκύλου είναι 10-13 χρόνια. Δεν θέλουν να περνάνε τη ζωή τους γαβγίζοντας σε ένα μπαλκόνι ή να είναι παρατημένα σε μία αυλή. Αν δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες του, απλά μην τον πάρεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τo να δίνουμε στον σκύλο ότι έχει περισσέψει από το τραπέζι μας, δεν είναι ότι καλύτερο για την...

Συχνά αναρωτιόμαστε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρώσουμε τον σκύλο μας. Έχουμε...

Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Yorkshire Terrier (αλλιώς και Yorkie) κατατάσσονται στις μικρές φυλές σκύλων. Η φυλή αναπτύχθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας τα μέσα του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή η δουλειά τους ήταν να κυνηγούν...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...