Η απόφαση να βάλεις έναν σκύλο στην οικογένεια σου είναι από τις σημαντικότερες. Δυστυχώς όσο και να το επιθυμούν, δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν σκύλο. Το κριτήριο δεν θα πρέπει να έχει βάση το συναίσθημα αλλά τη λογική. Όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό είναι και η αλήθεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να "ταλαιπωρεί" ένα ζώο για να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες ή "κενά". Τα σκυλιά θέλουν πολλά περισσότερα από ένα πιάτο φαΐ.

1. Ποτέ μην πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις σκύλο μετά από χωρισμό για να έχεις παρέα. Τα σκυλιά δεν είναι παρηγορητές. Το πιθανότερο, όταν ξαναβρείς τον επόμενο "μεγάλο έρωτα", είναι να παραμελήσεις το σκυλί ή στη χειρότερη περίπτωση να ψάξεις να το δώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο "επόμενος" ή "επόμενη" δεν θέλουν το σκύλο. Οπότε εάν θρηνείς ένα χωρισμό καλύτερα να πάρεις σβάρνα τα μπαράκια ή κλάψε στην αγκαλιά ενός φίλου και άσε τα σκυλάκια στην ησυχία τους.

2. Επειδή το παιδί κλαίει και οδύρεται πως θέλει σκύλο, δεν πάει να πει πως θα πρέπει να "του πάρεις" και ένα. Τα σκυλιά δεν είναι παιχνίδια. Το πιθανότερο είναι να παίξουν μαζί του για ένα διάστημα και στη συνέχεια να τον "φορτωθείς" εσύ. Μην έχεις την απαίτηση από ένα παιδί να φροντίσει το σκύλο. Εσύ θέλεις σκύλο;

3. Μην αγοράσεις σκύλο για φύλακα. Έτσι και αλλιώς είναι οι χειρότεροι συναγερμοί. Μπορούν να "απενεργοποιηθούν" σε λίγα λεπτά. Οι σύγχρονες φόλες (σπρέι, σκόνη) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο σκύλο. Ο μόνος τρόπος ο νέος σου "σκύλος συναγερμός" να είναι αποτελεσματικός είναι να το έχεις μέσα στο σπίτι. Ο επίδοξος εισβολέας είναι δύσκολο να τον απενεργοποιήσει. Ο σκύλος - οι περισσότεροι - θα γαβγίσουν εάν αντιληφθούν πως κάποιος προσπαθεί να μπει στο σπίτι. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά θηλαστικά και έχουν ανάγκη την συντροφιά του ανθρώπου. Τα "σκυλιά συναγερμοί" που είναι παρατημένα σε αυλές αναπτύσσουν πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αγόρασε ένα ηλεκτρονικό συναγερμό, θα σου έρθει φτηνότερα.

4. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Εάν δυσκολεύεσαι να βγάλεις το μήνα, μη πάρεις και σκύλο. Είναι σίγουρο πως θα του δίνει κακής ποιότητας τροφή (επειδή θα είναι φτηνή) και δεν θα έχεις χρήματα για τον κτηνίατρο όταν χρειαστεί. Επίσης όταν συνειδητοποιήσεις πως ο σκύλος σου θέλει εκπαίδευση, δεν θα έχεις τα χρήματα. Ένας στους 3 κηδεμόνες σκύλων που έχω γνωρίσει δεν αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές νωρίς. Όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και το αποφασίσουν, επειδή χρειάζεται χρόνος και χρήμα, το σκυλί βλέπει την έξοδο με τα γνωστά αποτελέσματα.

5. Μην αποκτήσεις σκύλο επειδή σου γέλασε με τα μεγάλα στρογγυλά ματάκια του. Πίσω από την όμορφη και γλυκιά φατσούλα μπορεί να κρύβεται ένας σκύλος που θέλει πολλή σωματική και πνευματική άσκηση. Εάν δουλεύεις 9-4 και όταν γυρίζεις σπίτι το μόνο που θέλεις είναι να βουλιάξεις στον καναπέ, νοίκιασε καλύτερα να δεις μία καλή ταινία. Όταν οι σκύλοι δεν εκπληρώνουν τις σωματικές και πνευματικές τους ανάγκες μπορεί να γίνουν μεγάλος πονοκέφαλος που δεν περνάει με ασπιρίνη.

6. Εάν είσαι μόνος στη ζωή και δουλεύεις όλη μέρα, δεν μπορείς να έχεις σκύλο. Δεν είναι δυνατόν το σκυλί - και κυρίως την περίοδο που είναι κουτάβι - να μένει μόνο του 8 με 10 ώρες. Τα σκυλιά έχουν απαιτήσεις που μόνο εσύ μπορείς να τους προσφέρεις. Μετά θα γκρινιάζεις πως καταστρέφει το σπίτι ή κάνει την ανάγκη του παντού. Δεν είναι λύση να τον έχεις μόνο του σε ένα δωμάτιο (στη καλύτερη περίπτωση) ή πεταμένο στο μπαλκόνι ή την αυλή.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να αποκτήσεις σκύλο. Αυτοί είναι οι συχνότεροι που προσωπικά έχω διαπιστώσει μέσα από την συναναστροφή με τους πελάτες μου.

Κείμενο: Δημήτρης Κοτακοςwww.dimitriskotakos.gr

{cbrelatedarticle count="5" /}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι για σκύλους είναι γεγονός. Έχει 24ωρο πρόγραμμα και είναι διαθέσιμο...

Το σύνδρομο του μικρού σκύλου δεν είναι κάτι καινούριο. Έχουν γίνει πολλές έρευνες και κάθε φορά...

Τι είναι το tug-of-war; Είναι ένα παιχνίδι που έχει τις ρίζες του κάπου στην αρχαία Αίγυπτο, Κίνα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...