Τα Χριστούγεννα έφτασαν. Για τον σκύλο μας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χρονικό διάστημα που παρατηρεί αλλαγές στο περιβάλλον του. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα λαμπάκια, κεριά αναμμένα, πολλές διαφορετικές μυρωδιές, περισσότερος κόσμος στο σπίτι και φασαρία. 

Οι αλλαγές στο περιβάλλον μπορεί να φέρουν αλλαγές και στην συμπεριφορά του. Παραδείγματος χάρη, ένας σκύλος που δεν νιώθει άνετα με κόσμο την ημέρα των Χριστουγέννων που θα έχετε καλεσμένους μπορεί να είναι ανήσυχος, στρεσαρισμένος ή φοβισμένος. Σεβαστείτε τον και φροντίστε να του έχετε δώσει την επιλογή να μείνει μόνος και μακριά από την φασαρία εάν το επιθυμεί.

Μην αναγκάσετε τον σκύλο σας να κάτσει ανάμεσα σε πολύ κόσμο ή σε παιδάκια που τρέχουν και φωνάζουν, εάν τον δείτε πως δεν νιώθει άνετα.

Δεν είναι μόνο ο σεβασμός προς τον σκύλο μας που απαιτεί να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Η δική μας ασφάλεια και των καλεσμένων είναι προτεραιότητα. Εάν δεν είστε σίγουροι πως ο σκύλος θα ανεχτεί την συμπεριφορά ενός επίμονου παιδιού που θέλει να παίξει μαζί του, φροντίστε να τον απομακρύνετε (χωρίς βία) ή να εξηγήσετε στο παιδάκι πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί. Τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία είναι επίμονα και δύσκολα θα διορθώσουν την συμπεριφορά τους εάν μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχουν μάθει να το κάνουν.

Μία μπάλα που αστράφτει, χαμηλά στο δέντρο, για τα περισσότερα σκυλιά είναι κάτι που φωνάζει "πάρε με στο στόμα και παίξε μαζί μου!". Εάν η μπάλα σπάσει και ο σκύλος μας καταπιεί κομμάτια, στην καλύτερη περίπτωση θα τραυματίσει την στοματική του κοιλότητα. Στην χειρότερη θα χρειαστεί χειρουργείο. Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και κυρίως σε αυτά που σπάνε. Επίσης, καλώδια που μπορεί να μασήσει αποτελούν κίνδυνο για την ζωή του.

Η κυρίαρχη αίσθηση του σκύλου είναι η όσφρηση και οι μυρωδιές τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πάρα πολλές, και για κάποια σκυλιά καινούριες. Αυτά τα μάτια που θα σας κοιτούν όλα παράπονο θα σας λυγίσουν.

Τα φαγητά των Χριστουγέννων είναι μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο που μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να αναστατώσουν το στομάχι του. Έχετε το νου σας γιατί πάντα θα υπάρξει κάποιος που θα δώσει στον σκύλο μας να φάει την ώρα του γεύματος. Εάν ο σκύλος μας είναι εκπαιδευμένος να κάτσει στο μαξιλάρι του την ώρα που τρώμε, όλα καλά. Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να δέσετε χαλαρά το λουράκι του στην καρέκλα σας, ώστε να τον έχετε δίπλα σας και υπό έλεγχο.

Να έχετε κατά νου πως κατά την διάρκεια της ημέρας, που έχετε -ως έναν βαθμό- τον έλεγχο του σκύλου σας, μπορείτε να αποφύγετε κάποιους κινδύνους. Το βράδυ όμως που θα πάτε για ύπνο, ο σκύλος θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να κάνει την βόλτα του και να ασχοληθεί με ότι του "απαγορεύσατε" την ημέρα. Φροντίστε να έχετε βγάλει τα καλώδια από τις πρίζες και να έχετε τοποθετήσει τα φαγητά σε σημείο που δεν τα φτάνει.

Ρίξτε μία ματιά στο χώρο και δείτε τι μπορεί να βλάψει τον σκύλο σας. Ότι και να είναι αυτό, κρατήστε το μακριά του μέρα νύχτα.

Σίγουρα τις γιορτές θα έχετε πολλά περισσότερα πράγματα να κάνετε. Τα ψώνια στα μαγαζιά, οι κοινωνικές υποχρεώσεις ίσως κλέψουν χρόνο από αυτόν που αφιερώνατε για τον σκύλο σας. Τα περισσότερα σκυλιά αντιδρούν όταν αλλάζει το καθημερινό τους πρόγραμμα. Βρείτε έναν τρόπο να αναπληρώσετε τον "χαμένο" χρόνο κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα και φυσικά μην παραμελείτε τις βόλτες τους. 

Καλές γιορτές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία leishmania που μεταδίδεται στο σκύλο...

Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο των ορμονών σε ότι αφορά την επιθετική συμπεριφορά, όχι...

"Σκυλίσια ζωή"... Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση. Ας το δούμε όμως από την πλευρά του...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.