Ο σημερινός τρόπος ζωής δεν επιτρέπει πολύ χρόνο για τον εαυτό μας. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και τις περισσότερες ημέρες γυρίζουμε σπίτι αργά και κουρασμένοι. Από τη στιγμή όμως που έχουμε επιλέξει να έχουμε έναν σκύλο στη ζωή μας, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντί του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκύλος έχει δική του πυραμίδα αναγκών. Από τη στιγμή που τα σκυλιά εξαρτώνται από εμάς είναι υποχρέωση μας να τους καλύψουμε αυτές τις ανάγκες που είναι απαραίτητες για την σωματική και πνευματική τους υγεία.

Χαϊδέψτε τον σκύλο σας

Έχουμε στην διάθεσή μας πλέον, στοιχεία που αποδεικνύουν πως η επαφή (χάδι) με τον σκύλο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων ωκυτοκίνης (oxytocin). Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως όση πιο πολύ ώρα κοιτιούνται σκύλος και άνθρωπος στα μάτια, τόσο πιο πολύ μεταβάλλονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο ανθρώπινο σώμα. Η ωκυτοκίνη κυκλοφορεί σε καθορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική συμπεριφορά. Έχει δηλαδή αντίκτυπο στις κοινωνικές μας σχέσεις, ενώ συμβάλλει σε συναισθηματικές αντιδράσεις που αφορούν χαλάρωση, εμπιστοσύνη και ψυχολογική σταθερότητα.


Δώστε μεγάλη σημασία σε τι του αρέσει και τι όχι - Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής

Κάνουμε πολλά στα σκυλιά μας, πολλές φορές για να ικανοποιήσουμε δικές μας ανάγκες, χωρίς να σκεφτόμαστε εάν τους αρέσουν ή όχι. Παραδείγματος χάρη, δεν αρέσουν σε όλα τα σκυλιά οι "πνιχτές" αγκαλιές. Επειδή είμαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων δεν πάει να πει πως πρέπει να αναγκάζω τον σκύλο μου να τρέχει παρέα. Ανακαλύψτε την αγαπημένη του λιχουδιά, το αγαπημένο του παιχνίδι, την αγαπημένη του γωνία στο σπίτι και δώστε του την επιλογή να ξαπλώσει εκεί εάν θέλει. Δεν είναι δυνατόν να κάνουν τα σκυλιά μας -μόνο- ότι αρέσει και όπως αρέσει σε εμάς. Αφήστε τον σκύλο σας να είναι σκύλος. Αν οι σκύλοι μπορούσαν να μιλήσουν μάλλον θα μας έλεγαν πολλά πράγματα που δεν περιμένουμε.


Παραμείνετε ήρεμοι

Υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος σας θα κάνει κάτι που θα σας εκνευρίσει. Φανταστείτε ότι γυρίζετε πτώμα από τη δουλειά και βρίσκετε σκισμένο τον καινούριο καναπέ... Είναι σίγουρο πως όσο και να ουρλιάξετε ή θυμώσετε, ο καναπές θα παραμείνει σχισμένος. Οπότε μην το κάνετε. Πάρτε γρήγορα 10 βαθιές ανάσες, βάλτε ένα ποτήρι κρασί και χαλαρώστε. Αργότερα καθίστε να σκεφτείτε την αιτία που το έκανε ο σκύλος σας. Ο σχισμένος καναπές είναι το σύμπτωμα. Μήπως τον αφήνετε πολλές ώρες μόνος του και στρεσάρεται; Μήπως δεν είναι ακόμη έτοιμος να κυκλοφορεί ελεύθερος σε όλο το σπίτι; Μήπως η άσκηση του δεν είναι αρκετή ή δεν είναι η σωστή γι αυτόν;


Παίξτε με τον σκύλο σας

Το παιχνίδι με τον σκύλο είναι ο καλύτερος τρόπος όχι μόνο να εκτονωθεί σωματικά ή πνευματικά αλλά και να χτίσετε μία υγιή σχέση. Η παιχνιδιάρικη διάθεση στην εκπαίδευση έχει αποδειχθεί πως βοηθάει τον σκύλο να αφομοιώσει καλύτερα όλα τα νέα πράγματα που του έχετε μάθει (επίσης το παιχνίδι και ο ύπνος μετά την εκπαίδευση). Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Ο ένας μπορεί να τρελαίνεται με την ιδέα πως θα του πετάξετε το μπαλάκι και κάποιος άλλος να μην δώσει σημασία. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ανακαλύψτε ποιο παιχνίδι αρέσει στο σκύλο σας.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα: 

Παιχνίδι! Κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του σκύλου σου 

Tug-of-war - Ένα ωφέλιμο παιχνίδι για τον σκύλο σου, αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή!


Εκπαιδεύστε τον για να συμβιώσετε χωρίς προβλήματα

Η εκπαίδευση του σκύλου δεν είναι τίποτε άλλο από μία γλώσσα επικοινωνίας. Ένας κώδικας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με τον σκύλο μας ώστε να μπορέσουμε να συμβιώσουμε. Δώστε αρχικά βάση στην συμπεριφορά του σε σχέση με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα (κοινωνικοποίηση/socialization) και στη συνέχεια με την εξοικείωση του (habituation) στο περιβάλλον που θα μεγαλώσει. Ασχοληθείτε με την πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς. Παράλληλα μπορείτε να αρχίσετε και την εκπαίδευση του στις πολύ βασικές εντολές. Τέλος επιλέξτε έναν εκπαιδευτή που δεν εφαρμόζει ψυχολογική και σωματική βία. Ζητήστε από τον εκπαιδευτή να σας τεκμηριώσει τις μεθόδους του και κάντε έρευνα για τις σπουδές του.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα: 

Ο μύθος της κυριαρχίας στους σκύλους 

Πνίχτες για σκύλους και άτακτα παιδιά... 


Μην αφήνετε το μυαλό του να τεμπελιάζει

Η πνευματική του άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Βάλτε το μυαλό του σκύλου σας να δουλέψει από πολύ μικρή ηλικία. Οι δύο βόλτες την ημέρα ίσως να μην είναι αρκετές για κάποια σκυλιά. Σκεφτείτε διάφορες ασκήσεις όπου θα πρέπει ο σκύλος σας να σκεφτεί. Η έλλειψη πνευματικής άσκησης μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: Σκύλος & πνευματική άσκηση


Αφήστε τον να μυρίσει

Η όσφρηση του σκύλου είναι ένα θαύμα της φύσης. Είναι η κυρίαρχη αίσθηση. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, αφήστε τον να μυρίσει και να επεξεργαστεί το περιβάλλον. 

Διαβάστε πολλά περισσότερα στα παρακάτω άρθρα: 

Άφησε τον σκύλο σου να μυρίσει! 

Τι είναι οι «βόλτες μυρωδιάς» και τι προσφέρουν στον σκύλο μας


Στον κτηνίατρο 2 φορές τον χρόνο

Ο σκύλος πρέπει να είναι και ψυχικά αλλά και σωματικά υγιής. Δύο επισκέψεις τον χρόνο στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες. Εξετάσεις αίματος και ούρων είναι αναγκαίες. Εάν έχετε την υποψία πως κάτι "δεν πάει καλά" (π.χ. απότομες αλλαγές στην διάθεση), μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο: 

Πότε πρέπει να πας τον σκύλο σου αμέσως στον κτηνίατρο!


Οι βόλτες είναι σημαντικές

Όλα τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση. Από το μικρόσωμο Yorkie έως τον Μεγάλο Δανό. Η άσκηση δεν εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου αλλά από τη φυλή και τα επίπεδα ενέργειας που έχει κάθε σκύλος. Υπάρχουν σκυλιά που τους φτάνει μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο (σπάνιο αλλά υπάρχουν) και άλλα που θέλουν αρκετή ώρα περπάτημα (κάποια και τρέξιμο). Βοηθήστε τον σκύλο σας να εκτονώσει την ενέργεια του έξω από το σπίτι και όχι τρέχοντας στους καναπέδες. Τα σκυλιά που δεν εκτονώνουν την ενέργεια τους μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορές που θα δυσκολέψουν πολύ τη συμβίωση σας.

Διαβάστε τα άρθρα: 

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του σκύλου σου

Ποια είναι η σωστή άσκηση για τον ηλικιωμένο σκύλο μου;

Το κουρασμένο σκυλί, δεν είναι πάντα ένα καλό σκυλί...


Μην τον ταΐζετε αποφάγια

Η διατροφή του σκύλου σας είναι η βάση για την καλή του υγεία. Μην τον ταΐζετε αποφάγια ή χύμα τροφές. Διαλέξτε μία καλή τροφή που του ταιριάζει. Οι ανθρώπινες τροφές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχει ένας σκύλος.

Μην τον κλειδώνετε έξω...

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά θηλαστικά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν μάθει να ζουν παρέα με τον άνθρωπο και να αναπτύσσουν επικοινωνία που βοηθά την επιβίωση τους. Ο σκύλος προτιμά να ζει με τον άνθρωπο από το να ζει μακριά του. Η ζωή του είναι καλύτερη μέσα σε ένα σπίτι από ότι σε ένα μπαλκόνι ή μία ταράτσα. Μην απομονώνετε τον σκύλο σας!

Σχετικα αρθρα...

ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Σκεφτήκατε ποτέ να δώσετε στον σκύλο σας όνομα από την αρχαία Ελλάδα. Η ελληνική μυθολογία είναι...

ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Η επιλογή ονόματος για τον σκύλο σας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όσο εύκολη και αν φαίνεται η...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το American Kennel Club ανακοίνωσε τα δημοφιλέστερα ονόματα σκύλων για το 2016. Στη λίστα,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνική νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς Νόμος 4039/2012. Ο νόμος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε...

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει το σκύλο σας να μασουλάει το γρασίδι ή κάποιο φυτό κατά την διάρκεια...

Έρευνα αναφέρει ότι τα σκυλιά ήρθαν αντιμέτωπα με τις ίδιες "πρακτικές γενοκτονίας των Ευρωπαίων...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.