Πόσες ώρες μπορεί ο σκύλος μου να μένει μόνος στο σπίτι; Είναι μία ερώτηση που μου κάνουν σχεδόν όλοι οι πελάτες μου, αλλά κυρίως εκείνοι που έχουν μόλις υιοθετήσει κουτάβι. Δεν υπάρχει μία απάντηση αφού οι παράγοντες είναι πολλοί. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι σκύλοι μένουν πολλές ώρες μόνοι τους. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην δικής μας καθημερινότητα αλλά και των σκύλων.

Ο σκύλος μου μένει 10 ώρες μόνος του και δεν είχε ποτέ πρόβλημα...

Το έχω ακούσει πολλές φορές και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Κάποια σκυλιά φυσικά και μπορούν. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Οι περισσότεροι σκύλοι καταφέρνουν και προσαρμόζονται σε μία κατάσταση επειδή απλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Δεν είναι επιλογή τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο σκύλος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και το εκφράζει με διάφορες συμπεριφορές. Γάβγισμα, καταστροφές, ούρηση και αφόδευση κ.α Υπάρχουν και σκυλιά που κάτω από τις συνθήκες έντονου στρες κάνουν κακό στον εαυτό τους. Μασάνε την ουρά τους, γλύφουν τα πόδια τους κάνοντας πληγή. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά δεν αφορούν το παρόν κείμενο αφού απαιτούν λεπτομερή ανάλυση. 

Πολλά επίσης σκυλιά (που μένουν μόνα τους πολλές ώρες) παρουσιάζουν υπερδιέγερση από την στιγμή που γυρίζουμε στο σπίτι. Κάτι που πολλοί κηδεμόνες χαρακτηρίζουν "ατίθασο σκυλί". 

Δεν είναι καλό για έναν σκύλο να κάθεται μόνος του σπίτι για 10 - 12 ώρες. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά θηλαστικά και έχουν ανάγκη την επαφή τους με τον άνθρωπο. Πόσο μάλλον εάν μιλάμε για κουτάβια!

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις ώρες που μένει μόνος στο σπίτι. Οι περισσότεροι από εμάς γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι χωρίς διάθεση να ασχοληθούμε με τον σκύλο μας. Εκεί είναι που πρέπει να κάνουμε την "υπέρβαση". Να πάμε μία μεγάλη βόλτα, να παίξουμε μαζί του, να του μάθουμε να κάνει κάτι καινούριο (εκπαίδευση).

Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις από τον σκύλο μας εάν η μοναδική μας επαφή είναι 15 λεπτά βόλτα το πρωί και άλλα 30 λεπτά το βράδυ. Δεν αναπτύσσουμε καμία ουσιαστική σχέση μαζί του εάν δεν αλληλεπιδράσουμε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα.

Υπάρχουν λύσεις ώστε να κάνουμε τη ζωή του σκύλου μας καλύτερη;

 • Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από έναν φίλο να περνάει έστω και μία ώρα μαζί του όσο εμείς είμαστε στη δουλειά.
 • Με ένα μικρό ποσό μπορεί κάποιος επαγγελματίας να τον πηγαίνει μία βόλτα και ίσως να του κάνει λίγη παρέα.
 • Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσφέρουν Day Care για σκύλους. Αφήνεται δηλαδή τον σκύλος πριν πάτε στη δουλειά και τον παίρνετε γυρνώντας σπίτι.
 • Υπάρχουν στην αγορά προϊόντα με φερομόνες (Δεν είναι φάρμακο) που βοηθούν σκύλους να αντεπεξέλθουν σε στρεσογόνες καταστάσεις.  

Εάν πάρετε την απόφαση να αφήνεται τον σκύλο σας μόνο στο σπίτι για πολλές ώρες ζητήστε από έναν επαγγελματία να σας ενημερώσει για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Το να τον εκθέσετε σε μία τέτοια κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη, είναι κάτι που μπορεί να μην έχει καλή εξέλιξη. Κάποιοι σκύλοι αναπτύσσουν συμπεριφορές αποχωρισμού που,  σε κάποιες περιπτώσεις - είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια. 

Συμπεριφορές που παρατηρούμε σε σκύλους που μένουν πολλές ώρες μόνοι τους

 • Γαβγίζουν διαρκώς
 • Κάνουν καταστροφές στο σπίτι
 • Αφοδεύουν στο σπίτι
 • Παρουσιάζουν υπερδιέγερση όταν γυρίζουμε στο σπίτι και "δεν ηρεμούν"
 • Γλύφουν τα πόδια τους επίμονα σε ένα σημείο ή κυνηγούν την ουρά τους επίμονα.
 • Τρώνε τα κόπρανα τους
 • Είναι συνεχώς "νευρικά"
 • Έλλειψη διάθεσης για παιχνίδι και για φαΐ 

Κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς άλλους λόγους.

Η απομόνωση που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση του σκύλου μπορεί - φυσικά - να οδηγήσει και σε επιθετικές συμπεριφορές προς ανθρώπους και άλλους σκύλους. 

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η απομόνωση επιδράει αρνητικά στο ανοσοποιητικό του σκύλου που ως αποτέλεσμα έχει την εκδήλωση ασθενειών. Επίσης πολλές είναι οι αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του μυαλού όταν η απομόνωση γίνει σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης.

Κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές τις ονομάζουμε και συμπεριφορές αποχωρισμού (κοινά και όχι πολύ σωστά "άγχος αποχωρισμού"). Δεν σημαίνει όμως απαραίτητα πως ένα σκυλί που παρουσιάζει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές πάσχει και από "άγχος αποχωρισμού".  Μόνο με διάγνωση ενός ειδικού μπορεί να προσδιοριστεί. 


Τι πρέπει να κάνετε όταν το σκυλί σας παρουσιάζει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές

Ιδανικά η πρώτη σας κίνηση είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας. Πρέπει πρώτα να αποκλειστούν παθολογικοί παράγοντες που οδηγούν τον σκύλο στην συμπεριφορά ή συμπεριφορές. Στη συνέχεια και αφού δεν είναι παθολογικό το πρόβλημα θα πρέπει να ζητήσετε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία που γνωρίζει πως να αιτιολογήσει τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει τα αίτια. 

Ιδανικά ο σκύλος σας δεν θα έπρεπε να μένει μόνος του πάνω από 4 ώρες. Δεν είπε κανείς πως είναι εύκολο έτσι όπως έχει γίνει η ζωή μας. Φροντίστε τουλάχιστον όταν επιστρέφετε σπίτι να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο. 

Δημήτρης Κοτάκος

Έρευνες: 

"Behavioural and neurochemical effects of post-weaning social isolation in rodents—Relevance to developmental neuropsychiatric disorders"
Kevin C.F.Fone,  M. Veronica Porkess

"Neurochemical and behavioral effects of isolation-rearing in the dog"
H.C.Agrawal, M.W.Fox, W.A.Himwich

"The effects of early experience on the development of inter and intraspecies social relationships in the dog"
M.W.Fox, D.Stelzner

Σχετικα αρθρα...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το American Kennel Club ανακοίνωσε τα δημοφιλέστερα ονόματα σκύλων για το 2016. Στη λίστα,...

ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Σκεφτήκατε ποτέ να δώσετε στον σκύλο σας όνομα από την αρχαία Ελλάδα. Η ελληνική μυθολογία είναι...

ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Η επιλογή ονόματος για τον σκύλο σας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όσο εύκολη και αν φαίνεται η...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη χώρα μας δεν επιτρέπεται σκύλοι και γάτες να εισέρχονται σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος,...

Πολλοί πιστεύουν πως το σκόρδο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, υψηλής...

Ο "καλύτερος" θάνατος για οποιοδήποτε ζώο στον πλανήτη, είναι ο φυσικός θάνατος. Υπάρχουν όμως...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

To Κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλου, με καταγωγή από Ισπανία και συγκεκριμένα από τις Βαλεαρίδες νήσους. Σύμφωνα με το American Kennel Club το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 23...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...