Αν είστε λάτρης του ελεύθερου κάμπινγκ και σκοπεύετε να πάρετε τον σκύλο σας παρέα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποια πράγματα πριν φορτώσετε την σκηνή σας και αναχωρήσετε για την αγαπημένη σας παραλία.

Πριν αποφασίσετε αν ο σκύλος σας θα σας συνοδέψει και ειδικά αν έχετε ξανακάνει ελεύθερο κάμπινγκ αναλογιστείτε ποιοι είναι οι λόγοι που το επιλέγετε. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς είναι η ηρεμία και η χαλάρωση. Αν ο σκύλος σας δεν είναι εξοικειωμένος με ερεθίσματα που μπορεί να συναντήσετε, γαβγίζει έντονα στη θέα άλλων σκύλων ή ανθρώπων και δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τον αποτρέψετε από το να ενοχλεί, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόβλημα να ξέρετε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ παρέα με το σκύλο μας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί του, να ενισχύσουμε τη σχέση μας και να εξερευνήσουμε νέα μέρη παρέα με τον καλύτερό μας φίλο.


Πριν το ταξίδι σας:

Eπισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για ένα check up και σιγουρευτείτε ότι το βιβλιάριο του σκύλου σας είναι ενημερωμένο από εμβολιασμούς. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ανάμεσα στους λουόμενους πάντα μπορεί να βρεθεί κάποιος που θα σας "ενημερώσει" ότι ο σκύλος σας "μολύνει με τα μικρόβια του". Αναζητήστε τον κοντινότερο κτηνίατρο στην περιοχή που θα ταξιδέψετε και εφοδιαστείτε με το τηλέφωνό του σε περίπτωση ανάγκης.

Σιγουρευτείτε πως έχετε εφαρμόσει στον σκύλο σας την ειδική αμπούλα για ψύλλους, τσιμπούρια και σκνίπες. Επίσης ο σκύλος θα πρέπει να έχει πάρει το χάπι που θα τον προστατέψει από τα ενδοπαράσιτα.



Ακόμα και αν δεν είστε σχολαστικοί με τα δικά σας πράγματα, να είστε με τις αποσκευές του σκύλου σας:

  • Εφοδιαστείτε με ένα ειδικό σύστημα δεσίματος σκύλου που αποτελείται από πάσσαλο που βιδώνεται πολύ εύκολα στο έδαφος και ειδικό συρματόσχοινο που φτάνει μέχρι και 6 μέτρα. Θα σας φανεί χρήσιμο όταν θέλετε να έχετε τον σκύλο σας περιορισμένο επιτρέποντάς του παράλληλα να έχει ελευθερία κινήσεων. Προσέξτε να μη δένετε τον σκύλο με μακριές αλυσίδες και λουριά που μπορούν εύκολα να μπερδευτούν γύρω από δέντρα ή σκηνές ή ακόμα και να τον τραυματίσουν.
  • Υπολογίστε το φαγητό του για 2 μέρες παραπάνω. Πάρτε μαζί σας τα μπολάκια που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Οι σκύλοι αγαπούν τα οικεία πράγματα όταν βρίσκονται σε διαφορετικό περιβάλλον.
  • Για τον ύπνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική μεμβράνη κάτω από το στρώμα για να το προστατεύσει, όσο γίνεται, από τη ζέστη και για να είναι παράλληλα καθαρό. Εννοείται πως το στρώμα του σκύλου μας, το τοποθετούμε κάτω από την τέντα ή μέσα στη σκηνή, σε σκιερό μέρος.
  • Πάρτε μαζί σας μία πετσέτα μόνο για τον σκύλο σας. Αν ο τετράποδος φίλος σας αγαπάει τη θάλασσα μην ξεχνάτε να ξεπλύνετε το αλάτι καθημερινά με νερό και να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή σε μάτια και αυτιά.
  • Αν σκοπεύετε να εξερευνήσετε την περιοχή με βάρκα ή φουσκωτό επενδύστε σε ένα ειδικό σωσίβιο για σκύλους. Φυσικά ο σκύλος θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με την βάρκα και τον θόρυβο της μηχανής. Στην αντίθετη περίπτωση θα στρεσαριστεί και η εμπειρία δεν θα είναι ευχάριστη ούτε για εσάς και κυρίως για εκείνον...
  • Μην ξεχάσετε την βούρτσα του. Τα χόρτα μπορεί να κολλήσουν στο τρίχωμα του θα πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά.
  • Διαλέξτε 1-2 από τα αγαπημένα του παιχνίδια και χρησιμοποιείστε τα όταν θέλετε να τον κρατήσετε απασχολημένο. Η ελευθερία της παραλίας είναι ότι πρέπει ώστε να απολαύσετε το παιχνίδι με τον σκύλο σας!
  • Προμηθευτείτε φίμωτρο στις σωστές διαστάσεις ακόμα και αν ο σκύλος σας δεν έχει δαγκώσει ποτέ. Όταν ένας σκύλος πονάει μπορεί να έχει διαφορετικές αντιδράσεις από αυτές που έχετε συνηθίσει και το πιο σημαντικό είναι να του παρέχουμε σωστά εκείνη τη στιγμή τις πρώτες βοήθειες.

Φαρμακείο:

  1. Αντικουνουπικό
  2. Αντισταμινικά και αντιόξινα χάπια
  3. Σύριγγες μιας χρήσης
  4. Οξυζενέ, τοπικό αντισηπτικό, ψαλιδάκι για να κόψουμε τις τρίχες γύρω από την πληγή, γάζες, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι , λευκοπλάστ, σταγόνες για τα αυτιά για την περίπτωση μικροτραυματισμών ή ερεθισμών.
  5. Τσιμπήματα από σφήκες, μέλισσες, σκορπιούς : ενέσιμο διάλυμα κορτιζόνης (γίνεται και ενδομυϊκά και ενδοφλέβια). Για τη διαδικασία που χρειάζεται συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας.
  6. Τσίμπημα από φίδι: Το μεγαλύτερο ποσοστό των τσιμπημάτων από φίδι συμβαίνουν γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό. Αν ο σκύλος σας εκδηλώσει αδυναμία, ναυτία ή αναπνευστική δυσχέρεια , ελέγξτε για σημάδια δαγκώματος. Αν επιβεβαιώσετε το δάγκωμα, περιορίστε τον σκύλο, κρατήστε τον ζεστό και αναζητήστε κτηνιατρική βοήθεια.
    Καψίματα στις πατούσες: Οι πατούσες των σκύλων είναι ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε άμμο και βότσαλα. Σε καταστήματα κτηνιατρικών ειδών μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικό σπρέι για τις πατούσες που το βάζεις καθημερινά για μια εβδομάδα πριν πάει ο σκύλος στην παραλία ώστε να έχουν σκληρύνει κάπως τα πέλματα και να μην είναι τόσο ευαίσθητα. Προσέξτε τις ώρες τις ημέρας που η άμμος ή τα βότσαλα της παραλίας καίνε από τον ήλιο.
  7. Δηλητηρίαση: ενέσεις που προκαλούν εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα (καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου), ατροπίνες (γίνονται ενδομυϊκά, υποδόρια ή ενδοφλεβικά) και κονάκιο (βιταμίνη Κ) θα σώσουν το σκύλο σας μέχρι να το μεταφέρετε στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Σε περίπτωση δηλητηρίασης τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της δηλητηρίασης και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.
    Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δηλητηρίασης: Πρώτες βοήθειες σκύλου | Δηλητηρίαση
  8. Η θερμοπληξία είναι κάτι πολύ σοβαρό και το παθαίνουν και οι σκύλοι! Παρέχετε στον σκύλο σας την απαραίτητη σκιά. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας: Πρώτες βοήθειες σκύλου | Θερμοπληξία
  9. Εάν ο σκύλος σας καταπιεί πολύ θαλασσινό νερό υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Διαβάστε το άρθροΕίναι το θαλασσινό νερό επικίνδυνο για το σκύλο μου;
  10. Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι ποσότητες νερού που θα πίνει ο σκύλος σας, κυρίως μετά από έντονη άσκηση. Διαβάστε το άρθρο: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να σκοτώσει τον σκύλο μας (water intoxication)

Κατά την παραμονή σας:

Αφού φτάσατε στον προορισμό σας δώστε χρόνο στον σκύλο σας να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, πηγαίνετε μια βόλτα μαζί να εξερευνήσει το χώρο και στην αρχή αφήστε τον να ξεκουραστεί.

Έχετε πάντα μαζί σας σακούλες για τα περιττώματα του σκύλου σας. Μη δίνετε δικαιώματα.

Μην αφήνετε εκτεθειμένο το φαγητό του σκύλου μέσα ή έξω από τη σκηνή και απομακρύνετε ότι απομένει μετά το γεύμα του γιατί θα προσελκύσει ανεπιθύμητα έντομα.

Μην ξεχνάτε τις βόλτες του. Μπορεί να έχετε στο μυαλό σας ότι όλη μέρα βρίσκεται έξω αλλά η ρουτίνα στις βόλτες είναι πολύ σημαντική για να είναι ο σκύλος σας χαλαρός.

Και ήρθε η στιγμή που σκέφτεστε να αφήσετε τον σκύλο σας ελεύθερο γιατί είναι κρίμα να βρίσκεται στη φύση και να είναι δεμένος. Άλλωστε που μπορεί να πάει; Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι σκύλοι ανακαλύπτουν σημεία που δεν είχαμε καν προσέξει . Οι καινούργιες μυρωδιές και η εξερεύνηση του νέου περιβάλλοντος είναι θαυμάσιο κίνητρο για τον σκύλο σας για να ξεχάσει ακαριαία το ‘έλα΄ που τόσο υπάκουα ακούει στο σπίτι ή στο πάρκο που πηγαίνετε βόλτα.

Καλές διακοπές!

Σοφία Παπαπάνου, CPDT - KA, ACDBC
Dog Training - Dog Behavior Consulting
www.themoderndogtraining.gr


Το παραπάνω άρθρο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας


Σχετικα αρθρα...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ήλιος και η ζέστη μπορεί να είναι σοβαροί εχθροί για τον σκύλο μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς...

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορα προβλήματα όταν θέλουν...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Προσοχή στο ράδιο αρβύλα! Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι διαβάζουμε το ίδιο παραπλανητικό άρθρο σε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστορία της Laika (1954 - 1957), του πρώτου σκύλου που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη γη, ήταν από...

Circovirus είναι η ονομασία ενός ιού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε σκύλο τον Ιούνιο του 2012...

Εδώ και χρόνια επιστήμονες ερευνούν τις "συνήθειες τουαλέτας" των σκύλων. Μπορεί να μοιάζει...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.