Στην καμπίνα του αεροσκάφους μπορούν να ταξιδέψουν μόνο γάτες, σκύλοι και κουνάβια (οικογένεια θηλαστικών: νυφίτσες, φέρετ, ερμίνες και ζιμπελίνες). Κάθε επιβάτης μπορεί να έχει μαζί του μόνο ένα κατοικίδιο και θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ειδικό κουτί/τσάντα μεταφοράς. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου, μαζί με το κουτί του, είναι οκτώ (8) κιλά. 

Προσοχή: Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με βρέφος δεν επιτρέπεται να μεταφέρετε και κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Οι παρακάτω πληροφορίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού της AEGEAN και Olympic Air. Σε γενικές γραμμές τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες αεροπορικές ετερείες αλλά καλό είναι πριν κάνετε κράτηση να επισκεφτείτε τους επίσημους ιστοτόπους. 

Ειδικό κουτί/τσάντα μεταφοράς - Διαστάσεις

 • Οι διαστάσεις του κλουβιού δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 55εκ. μήκος x 40εκ. ύψος x 23εκ. πλάτος. Για τα αεροσκάφη τύπου DH8-100, DH8-400 και ATR, οι μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις είναι 40εκ. μήκος x 25εκ. ύψος x 25εκ. πλάτος.
  Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε δικό σας, η AEGEAN και η Olympic Air σας παρέχει δωρεάν ειδικό κουτί μίας χρήσης (αεροδρόμια εσωτερικού).
 • Το κλουβί πρέπει να είναι στεγανό και τα κατοικίδια να παραμείνουν εντός του καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
 • Αν τα κατοικίδια μεταφέρονται σε εύκαμπτη τσάντα, η τσάντα μπορεί να είναι μερικώς ανοιχτή κατά τη διάρκεια της πτήσης.
 • Οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει αρκετή τροφή και νερό για τα κατοικίδια σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων μεταξύ πτήσεων ανταπόκρισης, αν υπάρχουν.
 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους μπορούν να καθίσουν σε θέσεις δίπλα σε παράθυρο, εκτός από τις θέσεις της πρώτης σειράς, τις θέσεις στις εξόδους κινδύνου και τις γειτονικές θέσεις.
 • Το κλουβί πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα, μπροστά από τον επιβάτη.
 • Οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται τις αίθουσες αναμονής (lounges) μαζί με τα κατοικίδια τους, με την προϋπόθεση ότι τα κατοικίδια βρίσκονται μέσα στο ειδικό κουτί/κλουβί.

Κόστος μεταφοράς κατοικίδιου στην καμπίνα του αεροσκάφους

01/01 - 15/06 & 11/09 - 31/12 :  20 ευρώ
16/06 - 10/09 : 30 ευρώ

Αν το βάρος του ζώου σας υπερβαίνει το όριο των οκτώ (8) κιλών, τότε η μεταφορά γίνεται μόνο στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους.

Κατάσταση υγείας κατοικίδιου

 • Τα κατοικίδια/ζώα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 εβδομάδων και να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας.
 • Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας επαναλαμβάνεται κατά κανόνα σε ετήσια βάση. Το εμβόλιο πρέπει να είναι εν ισχύ την ημέρα που ταξιδεύει το κατοικίδιο/ζώο και πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 21 ημέρες από την ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού.
 • Προκειμένου ο εμβολιασμός κατά της λύσσας να θεωρείται έγκυρος, πρέπει να γίνεται μετά την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού μικροτσίπ (microchip). Ουσιαστικά, το κατοικίδιο/ζώο πρέπει να είναι τουλάχιστον 105 ημερών προκειμένου να γίνει αποδεκτό για μεταφορά.
 • Γενικά τα κατοικίδια/ζώα πρέπει να είναι καθαρά, υγιή, αβλαβή, άοσμα, να μην κυοφορούν, να μην είναι ναρκωμένα και να μην ενοχλούν τους άλλους επιβάτες.


Ταξιδιωτικά έγγραφα και check-in

 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με κατοικίδια/ζώα πρέπει να παρουσιαστούν στο check-in counter τουλάχιστον μία (1) ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης.
  Στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ειδικά check-in counters αποκλειστικά για επιβάτες με κατοικίδια/ζώα.
 • Ο επιβάτης με κατοικίδιο/ζώο πρέπει να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιου προς έλεγχο και να έχει φροντίσει για την τοποθέτηση του απαιτούμενου μικροτσίπ-ταυτότητας.
 • Σε περίπτωση που το πρόσωπο που συνοδεύει το κατοικίδιο/ζώο δεν είναι ο ιδιοκτήτης του, απαιτείται γραπτή άδεια από τον ιδιοκτήτη, με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.
 • Υπάρχει η δυνατότητα online και mobile check-in, ωστόσο παραλαμβάνετε την κάρτα επιβίβασης στο αεροδρόμιο.

Ζώα συνοδείας

 • Η AEGEAN επιτρέπει τη μεταφορά των ακόλουθων δύο (2) ειδών σκύλων που μπορούν να ταξιδέψουν ως ζώα συνοδείας στην καμπίνα του αεροσκάφους:
 • Εκπαιδευμένοι σκύλοι συνοδείας: Σκύλοι εκπαιδευμένοι να καθοδηγούν επιβάτες με προβλήματα όρασης / σκύλοι εκπαιδευμένοι να καθοδηγούν επιβάτες με προβλήματα ακοής / άλλοι σκύλοι-οδηγοί εκπαιδευμένοι να συνοδεύουν, για παράδειγμα, επιβάτες με αυτισμό ή επιληψία.
 • Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι συνοδείας πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από οργανισμό που είναι πλήρες μέλος της Assistance Dogs International (ADI) ή της International Guide Dog Federation (IGDF), φορείς πιστοποίησης για οργανώσεις σκύλων συνοδείας.
 • Σκύλοι διάσωσης: Σκύλοι εκπαιδευμένοι να παρέχουν βοήθεια σε σωστικά συνεργεία.

Προϋποθέσεις για ζώα συνοδείας

 • Η αίτηση μεταφοράς σκύλων συνοδείας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου της AEGEAN, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την ώρα αναχώρησης της πτήσης. Οι σκύλοι συνοδείας μεταφέρονται χωρίς χρέωση.
 • Οι επιβάτες δικαιούνται να μεταφέρουν ένα (1) ζώο συνοδείας στην καμπίνα του αεροσκάφους. Η μεταφορά δεύτερου ζώου συνοδείας επιτρέπεται στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους σε εγκεκριμένο ειδικό κουτί/κλουβί.
 • Ο επιβάτης πρέπει να φροντίσει να προμηθευτεί το ειδικό κλουβί μεταφοράς.
 • Το ζώο συνοδείας πρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στα πόδια σας.
 • Πρέπει να μην απειλεί άμεσα την υγεία ή ασφάλεια των υπόλοιπων επιβατών και να μην απειλεί ή διαταράσσει την πτήση.
 • Ο σκύλος συνοδείας δεν επιτρέπεται να μετακινείται εντός της καμπίνας.
 • Οι «Προϋποθέσεις για τη μεταφορά κατοικίδιων/ζώων» που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν επίσης για τα ζώα συνοδείας.
 • Οι επιβάτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί της χώρας προορισμού επιτρέπουν τη μεταφορά και είσοδο του κατοικίδιου/ζώου σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία και ότι το κατοικίδιο/ζώο συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις υγείας και υγιεινής καθώς και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ιδιοκτησίας και μεταφοράς.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε μία πολύ χρήσιμη λίστα για το ταξίδι σας με τον σκύλο ή τη γάτα σας

Επιμέλεια άρθρου: Ζέτα Κυπριανού

Σχετικα αρθρα...

ΤΑΞΙΔΙ

Το παρακάτω κείμενο είναι ενδεικτικό και αφορά την μεταφορά του σκύλου με την Aegean Airlines....

ΤΑΞΙΔΙ

Εάν αποφασίσεις να ταξιδέψεις με τον σκύλο σου με το πλοίο μπορεί να είναι από ευχάριστη μέχρι και...

ΤΑΞΙΔΙ

Όλοι έχουμε ακούσει για τις συνθήκες μεταφοράς ζώων συντροφιάς με ΚΤΕΛ. Συνθήκες που πολλές φορές...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία σχετικά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν διερευνά εάν το παιχνίδι μετά από τη...

Διαβάζοντας ξανά το άρθρο του φίλου Δημήτρη ‘’Υπάρχει λόγος να κάνεις τατουάζ στον σκύλο σου;’’...

Τα pop corn είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ, κυρίως όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ μας για να δούμε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...