Συμπαθώ πολύ τον Harry Potter και θα ήθελα πολύ να έχω τις μαγικές δυνάμεις του... δυστυχώς δεν τις έχω. Επίσης δεν γνωρίζω κάποιον άλλον εκπαιδευτή που να έχει μαγικό ραβδάκι. Φυσικά κάποιοι επαγγελματίες υπόσχονται λύση σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει ο σκύλος σας. Δεν είναι κάτι που με παραξενεύει. Κακοί επαγγελματίες - δεν χρησιμοποιώ συχνά την λέξη απατεώνες - υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς τομείς.

Το να αναπτύξουμε μία γλώσσα επικοινωνίας με τον σκύλο μας δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά σίγουρα θέλει προσπάθεια. Εδώ δεν μπορούμε πολλές φορές να καταλάβουμε ο ένας άνθρωπος τον άλλον και ας μιλάμε την ίδια γλώσσα. Η εκπαίδευση του σκύλου μας ή η επίλυση μία συμπεριφορά που μας ενοχλεί θέλει καλή συνεργασία με τον επαγγελματία που έχουμε επιλέξει, υπομονή και επιμονή. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Μακάρι να υπήρξε.

Η αιτία ου αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο είναι κάποιες τηλεφωνικές συζητήσεις που είχα με υποψήφιους πελάτες, αρχές Σεπτέμβρη, για προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων τους. Όλοι τους είχαν, πριν από εμένα, τηλεφωνήσει και σε άλλους εκπαιδευτές και όλοι τους τους είχαν διαβεβαιώσει πως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν άμεσα και με 100% επιτυχία.

Περίπτωση πρώτη

Ο εν λόγο πελάτης ήθελε όταν φεύγει από το σπίτι, ο σκύλος του να κοιμάται και να ξυπνάει όταν εκείνος γυρίζει από τη δουλειά. Πριν του εξηγήσω πως αυτό δεν γίνεται, τον ρώτησα γιατί επιθυμεί κάτι τέτοιο.

«Γιατί κάνει ζημιές! » Μου απάντησε.

Του εξήγησα πως δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύσω τον σκύλο να κοιμάται και ότι θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να μην κάνει ζημιές. Η απάντηση του ήταν αποστομωτική.

«Μα ένας άλλος εκπαιδευτής μου είπε πως μπορεί να το κάνει!»

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επιμένω και προσπαθώ ευγενικά να κλείσω το τηλέφωνο γιατί η ψυχική μου υγεία έχει μεγάλη σημασία. Θα μπορούσα να κατηγορήσω τον "άλλον εκπαιδευτή" (μου είπε το όνομα του/της) αλλά δεν το συνηθίζω.

«Επειδή προσωπικά δεν μπορώ να κάνω αυτό που ζητάτε, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τον "άλλον εκπαιδευτή".» Του απάντησα ευγενικά.

Έχω αναρωτηθεί πολλές τι θα μπορούσε να γνωρίζει ο άλλος εκπαιδευτής, ώστε να εκπαιδεύσει έναν σκύλο να κοιμάται, που προσωπικά δεν γνώριζα.  

Περίπτωση δεύτερη

Δυστυχώς, δεν είχε καλή κατάληξη.

Η πελάτισσα είχε πρόβλημα με το τράβηγμα του λουριού στη βόλτα. Ο σκύλος ήταν ένα Ελληνικό ποιμενικό 2,5 ετών. Μάλιστα την είχε ρίξει κάτω μία φορά. Επισκέφτηκα την οικογένεια σπίτι μιλήσαμε και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μία σειρά ασκήσεων ώστε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την συμπεριφορά του σκύλου. Αφού πέρασαν λίγες ημέρες μου τηλεφώνησαν και με ρώτησαν εάν υπήρχε τρόπος με άμεσα αποτελέσματα γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν. Αφού η απάντηση μου δεν τους ικανοποίησε με ενημέρωσαν πως βρήκαν κάποιον "άλλον εκπαιδευτή" που θα τους έλυνε το πρόβλημα "άμεσα".

Φυσικά ο "άλλος" εκπαιδευτής φόρεσε στον πνίχτη σκύλο. Επίσης τους είπε πως εάν δεν σταματήσει να τραβάει, θα βάλουν ΚΑΙ ηλεκτρικό κολάρο.

Η συνέχεια έχει ως εξής. Στην τρίτη κιόλας βόλτα, την στιγμή που η κυρία τράβηξε το λουρί για να "διορθώσει" τον σκύλο - όπως της είπε και είχε δείξει ο "άλλος εκπαιδευτής"- ο σκύλος γύρισε και την δάγκωσε άσχημα. Χρειάστηκαν αρκετά ράμματα για το χέρι της. 

Ενημερώθηκα για όλα αυτά όταν με πήραν πάλι τηλέφωνο και μου ζήτησαν "να κάνουμε κάτι" για τον σκύλο. Η συνέχεια της συζήτησης δεν θα προσθέσει κάτι την ουσία του άρθρου.

Ναι! Υπάρχουν εκπαιδευτές με «μαγικές» ικανότητες και ζουν στην Ελλάδα. Εκπαιδευτές που κάνουν το επάγγελμα παράνομα, χωρίς καμία στοιχειώδη επαγγελματική κατάρτιση. Εκπαιδευτές που δυστυχώς έχουν πάρει στο λαιμό τους ανθρώπους και σκύλους.

Δεν είναι κακό να λέμε την αλήθεια αγαπητοί "συνάδελφοι". Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

Αυτό που λέω συχνά στους μαθητές μου, υποψήφιους εκπαιδευτές, στην Pets Pro Academy είναι μία φράση του Αβραάμ Λίνκολν, "Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό

Υπάρχουν συμπεριφορές που αν τις προλάβουμε έγκαιρα, μπορεί να μην αναπτυχθούν. Συμπεριφορές που θα βελτιωθούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και κάποιες που θα να εξαλειφθούν. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί πως θα λύσει όλα τα προβλήματα και μάλιστα από το τηλέφωνο, χωρίς να έχει δει την συμπεριφορά του σκύλου από κοντά. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και μας δίνουν τα χρήματα τους σε τόσο δύσκολες εποχές.

Δημήτρης Κοτάκος
www.dimitriskotakos.gr

Σχετικα αρθρα...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Υπάρχουν σκυλιά που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αγαπούν το νερό και δεν χάνουν ευκαιρία να παίζουν...

ΥΓΕΙΑ

Το παιχνίδι με το σκύλο μας στη παραλία είναι κάτι που ευχαριστεί όλους μας αλλά εγκυμονεί...

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περπατάς με τον σκύλο σου στην παραλία. Είναι κάτι που...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές. Τι γίνεται όμως με...

Προσοχή στο ράδιο αρβύλα! Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι διαβάζουμε το ίδιο παραπλανητικό άρθρο σε...

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορα προβλήματα όταν θέλουν...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...