Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως η χρήση ζώων σε πειράματα είναι από τα μελανά σημεία της επιστημονικής προόδου. Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι εταιρείες που δηλώνουν πως για την ανάπτυξη των προϊόντων τους δεν έχουν βασανιστεί ζώα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Λέγεται πως η μείωση πειραματόζωων έφτασε το 2018 το 7%. Περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται ετησίως στην έρευνα για εναλλακτικές μεθόδους. Μπορεί η εξέλιξη να έχει φιλοζωικό πρόσωπο;

Σύμφωνα με το υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, μόνο το 2016, χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα 60,979 σκύλοι. Στον πίνακα παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια άλλα ζώα βασανίστηκαν για χάρη της επιστήμης την ίδια χρονιά. Συνολικά ένα περίπου εκατομμύριο. 

Οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι εξωπραγματικά μεγαλύτεροι. Υπάρχουν οργανώσεις που υποστηρίζουν πως τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε πειράματα είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια εάν λάβουμε υπόψιν μας όλους τους κλάδους έρευνας. Εταιρείες φαρμακευτικές, παραγωγής τροφίμων, καλλυντικών και χημικών. 

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας αναζητά διαρκώς εναλλακτικές μεθόδους μέσα από το Βραβείο Έρευνας για την Ευημερία των Ζώων.

Αυτή τη χρονιά (2019) το βραβείο πήγε στην Βίμπκε Άλμπρεχτ από το ίδρυμα ερευνών IfaDo στο Ντόρντμουντ. Η Άλμπρεχτ έχει αναπτύξει περαιτέρω μία ήδη υπάρχουσα μέθοδο, η οποία θα επιτρέψει στους ερευνητές να κρίνουν καλύτερα στο μέλλον πόσο καλά μπορεί να προβλεφθεί η ηπατική τοξικότητα.

«Υποθέτουμε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια για να μην είναι πλέον απαραίτητα τα πειράματα σε ζώα σε αυτόν τον κλάδο», λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Γιάν Χένγκστλερ, διευθυντής του ιδρύματος ερευνών IfADo και του τμήματος τοξικολογίας

Η τοξικολογία δεν είναι όμως η μόνη επιστήμη που οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους. «Οι μελέτες φυσικών ανθρωπίνων ασθενειών, οι εξελιγμένες αναλύσεις ανθρώπινων κυττάρων και οι προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης υπολογιστών είναι συχνά λιγότερο δαπανηρές, πιο αποτελεσματικές και πολύ πιο ανθρώπινες», αναφέρει ο οικοτοξικολόγος Κρίστοφερ Φασμπέντερ, ο οποίος εργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος στην οργάνωση για την ηθική μεταχείριση των ζώων PETA.

Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να ερευνά εναλλακτικές μεθόδους καθώς - εκτός από το ηθικό ζήτημα - οι δοκιμές σε ζώα είναι δαπανηρές και χρονοβόρες.

«Ένα ποντίκι μπορεί να κοστίσει έως και 300 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται οι δαπάνες για την τροφή του και το προσωπικό» εξηγεί η Άλμπρεχτ.

Η εξέλιξη, κυρίως από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και μετά, σπάνια ήταν φιλική με τον πλανήτη μας και όσων κατοικούν σε αυτόν. Έχουμε θυσιάσει πολλά ώστε να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τα δημιουργήματα της... και στην συνέχεια να την κατηγορούμε. Υποκριτικό σίγουρα. Όλοι μας, άμεσα ή έμμεσα έχουμε μεγάλη ευθύνη. 

Υπάρχει και αντίλογος των ανθρώπων τις επιστήμης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σωθεί μέσα από τις έρευνες αυτές. Από τα φάρμακα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας επειδή εκατομμύρια ζώα θυσιάζονται - δολοφονούνται κάθε χρόνο για το καλό της ανθρωπότητας. Μπορεί να μπει το θέμα στη ζυγαριά; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Η τρομακτική αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος, χιλιάδες χρόνια τώρα, για την επιβίωση του δεν έχει δολοφονήσει μόνο ζώα, αλλά και το ίδιο του το είδος. Τον άνθρωπο. 

Δημήτρης Κοτάκος

Με αναφορές από: Deutsche Welle / theintercept.com / www.understandinganimalresearch.org.uk

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, έντονα έως ακραία καιρικά φαινόμενα, τείνουν να γίνουν από...

Οδηγώ μηχανή. Δεν οδηγώ αυτοκίνητο, όχι επειδή δεν έχω, επειδή δεν ξέρω να οδηγώ. Δεν μπήκα ποτέ...

Συνέντευξη με την Πόπη Μπαξεβάνη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και Συντονίστρια Δράσης εκ...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...