Pin It

Έρευνα αναφέρει ότι τα σκυλιά ήρθαν αντιμέτωπα με τις ίδιες "πρακτικές γενοκτονίας των Ευρωπαίων αποικιοκρατών" όπως και οι ιθαγενείς. Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες με τον ερχομό τους στην Αμερική, σχεδόν εξαφάνισαν τα σκυλιά τα οποία ζούσαν με τους ιθαγενείς για χιλιάδες χρόνια.

Τα ντόπια αυτά σκυλιά είχαν έρθει στην Αμερική μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, μέσω της ξηράς που κάποτε ένωνε την Βόρεια Αμερική με την Σιβηρία, πάνω από 10.000 χρόνια πριν και μετέπειτα εξαπλώθηκαν σε όλη την Βόρεια και Νότια Αμερική.

Όμως γενετική ανάλυση έχει αποκαλύψει ότι τα σκυλιά αυτά αντικαταστάθηκαν από σκυλιά προερχόμενα από την Ευρώπη. Οι άνθρωποι της Ευρώπης και της Αμερικής ήταν γενετικά διαφορετικοί και το ίδιο ίσχυε και με τα σκυλιά. Όπως οι ιθαγενείς της Αμερικής εκτοπίστηκαν από τους ευρωπαίους αποικιοκράτες, το ίδιο έγινε και με τους σκύλους τους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές συγκρίνανε γενετικές πληροφορίες από πολλά σκυλιά της Βορείου Αμερικής και σκυλιά της Σιβηρίας καλύπτοντας μια περίοδο 9.000 χρόνων.

Η ανάλυση της έρευνας έδειξε ότι τα σκυλιά αυτά επιβίωσαν για μια πολύ μεγάλη περίοδο και μετά εξαφανίστηκαν. Για τον Dr Laurent Frantz, συγγραφέα της ερευνάς από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, αυτό φανερώνει ότι "κάτι καταστροφικό πρέπει να έγινε".

"Είναι εντυπωσιακό ότι ένας πληθυσμός σκύλων που ζούσε σε πολλά μέρη της Αμερικής για χιλιάδες χρόνια και που ήταν πολύ σημαντικός για τους ιθαγενής, εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα" είπε ο Dr Frantz.

Σήμερα ελάχιστα σκυλιά έχουν γενετικά ίχνη από αυτά τα σκυλιά της Αμερικής. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι αυτή η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση από την περιοχή πιθανόν οφείλετε και σε ασθένειες αλλά και σε αλλαγές που έφεραν οι Ευρωπαίοι. Για παράδειγμα είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες να αποθάρρυναν την αγοραπωλησία και την εκτροφή των σκύλων που είχαν οι Ιθαγενείς.

"Είναι γνωστό ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής υπέφεραν από τις πρακτικές γενοκτονίας των αποικιοκρατών" λέει ο Kelsey Witt, απόφοιτος τους Πανεπιστημίου του Illinois, ο οποίος ηγήθηκε μέρους της γονιδιακής μελέτης.

"Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι τα σκυλιά των ιθαγενών βίωσαν μία ακόμη πιο καταστροφική ιστορία και σχεδόν εξαφανίστηκαν. Πιθανόν αυτό ήταν αποτέλεσμα ασθενειών αλλά και αλλαγών που επιβλήθηκαν στην κουλτούρα των ιθαγενών".

"Περιέργως ένα από τα μόνα ίχνη γενετικής πληροφορίας από τα σκυλιά αυτά πριν την επαφή με τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, μπορεί να ανιχνεύει σε ένα μεταδοτικό όγκο γνωστό ως CTVT. Είναι απίστευτο να σκεφτούμε ότι το μοναδικό που έχει επιζήσει από ένα εξαφανισμένο είδος σκύλου, είναι ένας όγκος που μεταδίδεται στα σκυλιά σαν λοίμωξη", πρόσθεσε η Maire Ní Leathlobhair συγγραφέας της έρευνας από το πανεπιστήμιου του Cambridge

"Παρόλο που το DNA αυτού του καρκίνου έχει μεταλλαχτεί μέσα στα χρόνια, παραμένει να είναι το DNA του αρχικού σκύλου από χιλιάδες χρόνια πριν."

Επιμέλεια άρθρου:

Εύα Καμπά

Έχει σπουδάσει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς, Pets Pro Academy www.petsproacademy.gr
Αρχισυντάκτρια www.livingwithcats.gr

Με αναφορές από:
"The evolutionary history of dogs in the Americas" http://science.sciencemag.org/content/361/6397/81

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των γευμάτων ή κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, για επιβράβευση δίνουμε στον σκύλο μας...

Γνωρίζουμε σκύλους που έφαγαν σταφύλια και σταφίδες και δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν...

Σύμφωνα με το F.B.I η κακοποίηση ζώων είναι "έγκλημα κατά της κοινωνίας" και θα πρέπει να...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι πιθανοί απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων που πέρασαν από τις Άλπεις με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...