Έρευνα αναφέρει ότι τα σκυλιά ήρθαν αντιμέτωπα με τις ίδιες "πρακτικές γενοκτονίας των Ευρωπαίων αποικιοκρατών" όπως και οι ιθαγενείς. Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες με τον ερχομό τους στην Αμερική, σχεδόν εξαφάνισαν τα σκυλιά τα οποία ζούσαν με τους ιθαγενείς για χιλιάδες χρόνια.

Τα ντόπια αυτά σκυλιά είχαν έρθει στην Αμερική μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, μέσω της ξηράς που κάποτε ένωνε την Βόρεια Αμερική με την Σιβηρία, πάνω από 10.000 χρόνια πριν και μετέπειτα εξαπλώθηκαν σε όλη την Βόρεια και Νότια Αμερική.

Όμως γενετική ανάλυση έχει αποκαλύψει ότι τα σκυλιά αυτά αντικαταστάθηκαν από σκυλιά προερχόμενα από την Ευρώπη. Οι άνθρωποι της Ευρώπης και της Αμερικής ήταν γενετικά διαφορετικοί και το ίδιο ίσχυε και με τα σκυλιά. Όπως οι ιθαγενείς της Αμερικής εκτοπίστηκαν από τους ευρωπαίους αποικιοκράτες, το ίδιο έγινε και με τους σκύλους τους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές σύγκριναν γενετικές πληροφορίες από πολλά σκυλιά της Βορείου Αμερικής και σκυλιά της Σιβηρίας καλύπτοντας μια περίοδο 9.000 χρόνων.

Η ανάλυση της έρευνας έδειξε ότι τα σκυλιά αυτά επιβίωσαν για μια πολύ μεγάλη περίοδο και μετά εξαφανίστηκαν. Για τον Dr Laurent Frantz, συγγραφέα της ερευνάς από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, αυτό φανερώνει ότι "κάτι καταστροφικό πρέπει να έγινε".

"Είναι εντυπωσιακό ότι ένας πληθυσμός σκύλων που ζούσε σε πολλά μέρη της Αμερικής για χιλιάδες χρόνια και που ήταν πολύ σημαντικός για τους ιθαγενείς, εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα" είπε ο Dr Frantz.

Σήμερα ελάχιστα σκυλιά έχουν γενετικά ίχνη από αυτά τα σκυλιά της Αμερικής. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι αυτή η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση από την περιοχή πιθανόν οφείλεται και σε ασθένειες αλλά και σε αλλαγές που έφεραν οι Ευρωπαίοι. Για παράδειγμα είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες να αποθάρρυναν την αγοραπωλησία και την εκτροφή των σκύλων που είχαν οι ιθαγενείς.

"Είναι γνωστό ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής υπέφεραν από τις πρακτικές γενοκτονίας των αποικιοκρατών" λέει ο Kelsey Witt, απόφοιτος τους Πανεπιστημίου του Illinois, ο οποίος ηγήθηκε μέρους της γονιδιακής μελέτης.

"Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι τα σκυλιά των ιθαγενών βίωσαν μία ακόμη πιο καταστροφική ιστορία και σχεδόν εξαφανίστηκαν. Πιθανόν αυτό ήταν αποτέλεσμα ασθενειών αλλά και αλλαγών που επιβλήθηκαν στην κουλτούρα των ιθαγενών".

"Περιέργως ένα από τα μόνα ίχνη γενετικής πληροφορίας από τα σκυλιά αυτά πριν την επαφή με τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, μπορεί να ανιχνευτεί σε ένα μεταδοτικό όγκο γνωστό ως CTVT. Είναι απίστευτο να σκεφτούμε ότι το μοναδικό που έχει επιζήσει από ένα εξαφανισμένο είδος σκύλου, είναι ένας όγκος που μεταδίδεται στα σκυλιά σαν λοίμωξη", πρόσθεσε η Maire Ní Leathlobhair συγγραφέας της έρευνας από το πανεπιστήμιου του Cambridge

"Παρόλο που το DNA αυτού του καρκίνου έχει μεταλλαχτεί μέσα στα χρόνια, παραμένει να είναι το DNA του αρχικού σκύλου από χιλιάδες χρόνια πριν."

Επιμέλεια άρθρου:

Εύα Καμπά

Έχει σπουδάσει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς, Pets Pro Academy www.petsproacademy.gr
Αρχισυντάκτρια www.livingwithcats.gr

Με αναφορές από:
"The evolutionary history of dogs in the Americas" http://science.sciencemag.org/content/361/6397/81

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα άγανα είναι αγκάθια που εμφανίζονται στις κορυφές αγριόχορτων. Το σχήμα τους έχει αιχμηρή άκρη...

Η βόλτα με τον σκύλο πρέπει να είναι μία ευχάριστη καθημερινή διαδικασία. Βασικό σκοπό έχει την...

Το μέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Το χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας, σε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.