Ο καρκίνος είναι πολύ συχνή ασθένεια στους σκύλους. Το 50% των σκύλων, πάνω από 10 ετών, αναπτύσσουν κάποια στιγμή την ασθένεια. Στις μέρες μας οι σκύλοι που νοσούν ζουν περισσότερο και καλύτερα χάρη στην φροντίδα που δέχονται από τους κηδεμόνες τους αλλά και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Μία από τις μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την πρόληψη των καρκινικών όγκων στους σκύλους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην έρευνα συμμετέχουν το University of California, το Colorado State University και το University of Wisconsin με σκοπό την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη των νεοπλασιών στους σκύλους.
Η έρευνα έχει εστιάσει ώστε το εμβόλιο να καταφέρει να δημιουργήσει ένα είδος ανοσολογικής αντίδρασης που θα αποτρέπει τη δημιουργία νεοπλασματικών κυττάρων. Στην κλινική δοκιμή συμμετέχουν πάνω από 800 σκύλοι και είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους στο ιστορικό της κτηνιατρικής.


Αυτό θα επιτευχθεί με μια "στοχοποίηση" σε 30 μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Αυτές οι πρωτεΐνες, που είναι το αποτέλεσμα λανθασμένης κωδικοποίησης του RNA, γενικά εντοπίζονται μόνο σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με εμβολιασμό των υγιών σκύλων με αυτές τις πρωτεΐνες (μαζί με μια ουσία που διεγείρει την ανοσοαπόκριση) θα μπορούσαν να επιτύχουν υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνων στους σκύλους όπως το λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα, το αιμαγγειοσάρκωμα και το μαστοκύτωμα.

Είναι σίγουρο πως δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα μιας και οι μελέτες αυτές διαρκούν πολύ μεγάλο διάστημα.

Με αναφορές από: diagnovet.gr / webmd.com
Photo by: CDC on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάζουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, μεγαλοπρεπείς τίτλους για το ότι επιτέλους οι σκύλοι...

Μπορεί ο σκύλος μου να τρώει μπανάνα; Η απάντηση είναι απλή. Ναι αλλά με μέτρο. Οι μπανάνες είναι...

Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι πιθανοί απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων που πέρασαν από τις Άλπεις με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...