Ο καρκίνος είναι πολύ συχνή ασθένεια στους σκύλους. Το 50% των σκύλων, πάνω από 10 ετών, αναπτύσσουν κάποια στιγμή την ασθένεια. Στις μέρες μας οι σκύλοι που νοσούν ζουν περισσότερο και καλύτερα χάρη στην φροντίδα που δέχονται από τους κηδεμόνες τους αλλά και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Μία από τις μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την πρόληψη των καρκινικών όγκων στους σκύλους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην έρευνα συμμετέχουν το University of California, το Colorado State University και το University of Wisconsin με σκοπό την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη των νεοπλασιών στους σκύλους.

Η έρευνα έχει εστιάσει ώστε το εμβόλιο να καταφέρει να δημιουργήσει ένα είδος ανοσολογικής αντίδρασης που θα αποτρέπει τη δημιουργία νεοπλασματικών κυττάρων. Στην κλινική δοκιμή συμμετέχουν πάνω από 800 σκύλοι και είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους στο ιστορικό της κτηνιατρικής.

Αυτό θα επιτευχθεί με μια "στοχοποίηση" σε 30 μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Αυτές οι πρωτεΐνες, που είναι το αποτέλεσμα λανθασμένης κωδικοποίησης του RNA, γενικά εντοπίζονται μόνο σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με εμβολιασμό των υγιών σκύλων με αυτές τις πρωτεΐνες (μαζί με μια ουσία που διεγείρει την ανοσοαπόκριση) θα μπορούσαν να επιτύχουν υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνων στους σκύλους όπως το λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα, το αιμαγγειοσάρκωμα και το μαστοκύτωμα.

Είναι σίγουρο πως δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα μιας και οι μελέτες αυτές διαρκούν πολύ μεγάλο διάστημα.

Με αναφορές από: diagnovet.gr / webmd.com
Photo by: CDC on Unsplash

Σχετικα αρθρα...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Όπως ανακοινώθηκε από την Κινεζική κυβέρνηση, η Shenzhen είναι η πρώτη πόλη που απαγόρευσε επίσημα...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το "Eating Happiness" είναι ένα ντοκιμαντέρ που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σκύλοι φτερνίζονται και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Όταν όμως ο σκύλος μας...

Πριν μέρες έτυχε να παρακολουθήσω το παρακάτω βίντεο σε κάποιο δορυφορικό κανάλι. Ήθελα να το...

«Αφού οι πολυβιταμίνες κάνουν καλό σε μένα γιατί να μην κάνουν καλό και στον σκύλο μου;» Οι...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

To Κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλου, με καταγωγή από Ισπανία και συγκεκριμένα από τις Βαλεαρίδες νήσους. Σύμφωνα με το American Kennel Club το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 23...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...