Στην Ελλάδα τις ονομάζουμε λιβελούλες (dragonflies) και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι τα πιο γρήγορα έντομα τον πλανήτη. Ότι άλλο γνωρίζουμε σήμερα γι αυτά τα πανέμορφα πλάσματα, μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω.

Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες που φτάνουν τα 97 χιλιόμετρα την ώρα. Την περισσότερη ζωή τους, από 1-4 χρόνια ανάλογα το είδος, την περνούν ως προνύμφες. Οι λιβελούλες έχουν φτερά μόνο τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της ζωής τους.

Τι άλλο γνωρίζουμε για τις λιβελούλες;

  1. Δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν δαγκώνουν και δεν έχουν κεντρί.
  2. Έχουν καταγραφεί 5000 είδη λιβελούλας. Μπορείς να συναντήσεις λιβελούλες σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από την Ανταρτική.
  3. Είναι πολύ χρήσιμες γιατί κρατούν τον πληθυσμό των κουνουπιών χαμηλό μίας και είναι η βασική τροφή τους. Τρώνε επίσης και άλλα έντομα όπως τερμίτες, αράχνες, πεταλούδες αλλά και... λιβελούλες.
  4. Το μεγαλύτερο απολίθωμα λιβελούλας που έχει βρεθεί είναι 91 εκατοστά (!) γεγονός που την κάνει -από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα- το μεγαλύτερο έντομο στην ιστορία.
  5. Τα μάτια τους είναι εκπληκτικά. Είναι πολύ μεγάλα και μπορούν να δουν σε γωνία 360 μοιρών.
  6. Μπορούν να πετάνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπροστά, πίσω, πάνω, κάτω. Επίσης μπορούν να πετάξουν με το σώμα τους να εφάπτεται στο νερό! 

Οι κυνηγητικές ικανότητες της λιβελούλας είναι εκπληκτικές. Καταφέρνει να σκοτώσει το 95% των στόχων της, γεγονός που την κατατάσσει σε υψηλότερη θέση στην λίστα με τους «θηρευτές», πάνω από το λιοντάρι και τον λευκό καρχαρία.


Πηγή: Κυριάκος Αποστόλου

Σχετικα αρθρα...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Μπορεί να μην είμαστε και οι καλύτεροι φίλοι, αλλά τα ποντίκια ζουν μαζί μας εδώ και τουλάχιστον...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η θανατηφόρα ασθένεια που προκαλεί ένας μύκητας, έχει προκαλέσει δραματική μείωση πληθυσμού σε 501...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Όταν ένα θηλυκό κουνούπι μας τσιμπάει με σκοπό να μας «πιει» το αίμα (αργότερα θα το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα αρκετά δημοφιλές βίντεο κυκλοφορεί στο ίντερνετ και δείχνει ένα σκύλο να επιτίθεται και να...

Το 50% των σκύλων πάνω από την ηλικία των δέκα ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου. Η ασθένεια...

Η λύσσα είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλει τον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό των θηλαστικών....

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την ύπαρξη των Jack Russell ήταν ο αιδεσιμότατος Reverend John Russell, ο οποίος άρχισε την δημιουργία της φυλής το 1819. Τα χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι της αλεπούς γιατί...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...