Για πάρα πολλά χρόνια όλοι πίστευαν πως όταν μία μύγα ήθελε να προσγειωθεί ανάποδα, λίγο πριν φτάσει στο σημείο της προσγείωσης, έκανε μισή περιστροφή το σώμα της και η ώθηση που είχε, την βοηθούσε για τα υπόλοιπα.

Το 1958 φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Natural History Magazine και έδειχναν μύγες να προσγειώνονται στο ταβάνι, διέψευσαν αυτό που όλοι υποστήριζαν.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι το εξής. Η μύγα πετάει κανονικά και όταν φτάνει στο σημείο που επιθυμεί απλώνει τα μπροστινά της πόδια και «πιάνει» το ταβάνι. Στην συνέχεια η ώθηση περιστρέφει το υπόλοιπο σώμα της μέχρι τα πόδια της να ακουμπήσουν την επιφάνεια.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει το εξής ερώτημα. Πως καταφέρνει και κρατιέται ανάποδα;

Για πολλά χρόνια επιστήμονες υποστήριζαν πως μικρές τρίχες στα πόδια της μύγας κατάφερναν με κάποιο τρόπο να πιάνονται σε μικρές ανωμαλίες της επιφάνειας.

Το 2006 καταρρίφθηκε και αυτό. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck Institute της Γερμανίας ανακάλυψαν πως από τις τρίχες των ποδιών της εκκρίνεται μία κολλώδης ουσία που είναι αρκετά δυνατή ώστε να κρατήσει την μύγα κολλημένη ανάποδα.

Το να «ξεκολλήσει» τα πόδια της από μία επιφάνεια δεν είναι κάτι εύκολο για την μύγα και χρειάζεται να σπαταλήσει ενέργεια. Γι αυτό το λόγο περπατά μόνο με τα 3 από τα 6 πόδια, ώστε να μην χρειάζεται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.

Αυτή η κολλητική ουσία είναι επίσης υπεύθυνη για το γεγονός ότι η μύγα μεταδώσει αρρώστιες. Όταν περπατά σε ακαθαρσίες, βακτήρια κολλούν στα πόδια της και στην συνέχεια τα μεταφέρει, παραδείγματος χάρη, στην τροφή μας.

Ήξερες ότι: 

  • Υπάρχουν πάνω από 120.000 είδη μύγας και τα 18.000 από αυτά ζουν στην Βόρεια Αμερική.
  • Οι περισσότερες μύγες ζουν 21 ημέρες περίπου. Υπάρχουν και κάποιες που ζουν μέχρι πέντε μήνες.
  • Μύγες των φρούτων (fruit flies) μεταφέρθηκαν το 2014 στον διεθνή διαστημικό σταθμό ώστε να μελετηθεί η χρόνια επίπτωση της μικροβαρύτητας και διαστημικής ακτινοβολίας στα έντομα.
  • Δύο κοινές μύγες εάν μπορούσαν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα για 5 μήνες θα γεννούσαν 191.010.000.000.000.000.000 απογόνους.

Επιμέλεια: Θοδωρής Λιμναίος

Σχετικα αρθρα...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Στην Ελλάδα τις ονομάζουμε λιβελούλες (dragonflies) και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι τα πιο...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Σαρκοφάγα ζώα όπως τα λιοντάρια, οι λύκοι και οι πολικές αρκούδες, μειώνονται διαρκώς τα τελευταία...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Το τσιτάχ ή η γαρίδα «Μάντις» δεν είναι τελικά τα πιο γρήγορα ζώα στη γη. Σύμφωνα με νέα έρευνα,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Circovirus είναι η ονομασία ενός ιού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε σκύλο τον Ιούνιο του 2012...

Στις υψηλές θερμοκρασίες η συμπεριφορά του σκύλου μας αλλάζει όπως και η δική μας. Τους ζεστούς...

Το να γνωρίζουμε την σωστή θερμοκρασία του σκύλου μας είναι πολύ σημαντικό. Η φυσιολογική...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...