Tanuki ονομάζουν στην Ιαπωνία ένα υποείδος ασιατικού σκύλου-ρακούν. Δεν έχει σχέση με τα κλασικά ρακούν αν και το μπερδεύουν πολλές φορές με αυτά, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κυνιδών (αλεπού, σκύλος, λύκος κλπ) και το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποτελούν το μόνος είδος αυτής της οικογένειας που πέφτει σε χειμερία νάρκη.

Πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη η μάζα του σώματος τους αυξάνεται κατά 50% για να αποθηκεύσουν το λίπος που θα χρειαστούν, παρ όλα αυτά ο ύπνος τους δεν είναι πολύ βαρύς και αν δεν έχουν αποθηκεύσει αρκετό απόθεμα τροφής και ο καιρός κάποια στιγμή το χειμώνα είναι καλύτερος από το συνηθισμένο, ξυπνούν και αναζητούν τροφή.

Δίνουν μεγάλη σημασία στους οικογενειακούς δεσμούς. Το αρσενικό ζει μαζί με το θηλυκό, του φέρνει τροφή όταν είναι έγκυο και βοηθάει στο μεγάλωμα του κουταβιού το οποίο απογαλακτίζεται στις 40 μέρες και είναι ικανό να φροντίσει τον εαυτό του στους 4 μήνες.

Αν και δεν είναι εξημερωμένα ζώα μπορούν υπό κάποιες συνθήκες να γίνουν κατοικίδια.

Τα Tanuki έχουν ξεχωριστή θέση στην Ιαπωνική λαογραφία όπου υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι και θρύλοι (τους προσδίδουν υπερφυσικές ικανότητες πχ, αλλάζουν μορφές) αλλά τα συναντάμε και σε ταινίες και videogames. (Super Mario Bros)

Θεωρείται ότι φέρνουν τύχη για αυτό στην Ιαπωνία θα βρει κανείς σε πολλά σημεία αγαλματάκια με την μορφή τους. Δυστυχώς χρησιμοποιείται ευρέως το δέρμα τους για κατασκευή γουνών και μάλιστα για κατασκευή "ψεύτικης" γούνας.

Αλέξανδρος Τουτουντζής
Εκπαιδευτής Σκύλων
Απόφοιτος Pets Pro Academy
Facebook Profile

Σχετικα αρθρα...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Η σχέση ανθρώπου και γάτας είναι μοναδική και ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω. Σύμφωνα με νέα...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Στο φυσικό περιβάλλον διαβιούν εκατομμύρια διαφορετικοί αλλά και αλληλεξαρτώμενοι...

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Το γαϊδουρομούλαρο και το μουλάρι δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως πολλοί πιστεύουν. Το μουλάρι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αστάθεια ή αποπροσανατολισμός στον σκύλο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και μπορεί να συμβεί τόσο σε...

Τους τελευταίους μήνες (1/08/2018 - 31/01/2019) το livingwithdogs.gr πραγματοποίησε μία μεγάλη...

Ο αγριόσκυλος των υψιπέδων της Νέας Γουϊνέας (Νew Guinea Highland Wild Dog) αποτελεί για τους...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...