girl with big dog

Στην φύση υπάρχει ένας γενικός κανόνας, τα μεγαλόσωμα θηλαστικά ζουν περισσότερα χρόνια. Οι ελέφαντες που μεγαλώνουν ελεύθεροι ζουν μέχρι και 60 χρόνια ενώ οι σκίουροι μόλις έξι χρόνια. Όταν όμως εξετάσεις ξεχωριστά κάποια είδη θηλαστικών, αυτός ο γενικός κανόνας δεν ισχύει. Στην περίπτωση των σκύλων, όσο μεγαλόσωμη είναι η φυλή τόσο λιγότερο ζουν. Το ίδιο συμβαίνει στα άλογα, στα ποντίκια ακόμα και στους ανθρώπους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Naturalist, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι πεθαίνουν πιο γρήγορα επειδή αναπτύσσονται γρήγορα. Οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και θνησιμότητας.

Ο λόγος που επιλέχθηκε ο σκύλος ως ζώο για την έρευνα είναι επειδή είναι είδος θηλαστικού που αναπτύχθηκε μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής σε διάφορα μεγέθη. Ο πιο μεγάλος σκύλος που έζησε ποτέ ήταν ένα Αγγλικό Mastiff που το βάρος του έφτασε τα 156 περίπου κιλά. Ο πιο μικρός ήταν ένα Yorkie που ζύγιζε μόλις 113 γραμμάρια. Στην φύση δεν υπάρχει κανένα άλλο θηλαστικό που να παρουσιάζει τόσες μεγάλες διαφορές.

Οι πολύ μεγάλες φυλές όπως οι Great Dane έχουν μέσο όρο ζωής τα 7 χρόνια ενώ τα Yorkie μπορούν να ζήσουν μέχρι και 16 χρόνια.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Naturalist μελετήθηκε ο μέσος όρος θανάτου 74 φυλών και πάνω από 56.000 σκύλοι που επισκέφτηκαν πανεπιστημιακές κλινικές. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι οι μεγαλόσωμες φυλές αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τις μικρόσωμες και αυτός είναι ο λόγος που ζουν λιγότερο. Δύο κιλά βάρους ισοδυναμεί περίπου ένας μήνας ζωής.

Στη συνέχεια οι ερευνητές παρατήρησαν την ανάπτυξη και μελέτησαν το ιστορικό υγείας για να καταλήξουν στις αιτίες θανάτου. Για παράδειγμα οι μεγαλόσωμες φυλές αναπτύσσουν συχνότερα καρκίνο από τις μικρόσωμες. Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό αφού η αρρώστια οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι κατά την "δημιουργία" των φυλών -χωρίς να το θέλουν- επέλεξαν χαρακτηριστικά όπως η πολύ γρήγορη ανάπτυξη, που προδιαθέτει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Άλλα μεγαλόσωμα θηλαστικά όπως οι ελέφαντες έχουν πολύ περισσότερα κύτταρα από τα μικρότερα θηλαστικά, γεγονός που θα βοηθούσε την ανάπτυξη καρκίνου. Παρόλα αυτά έχουν αναπτύξει μηχανισμό που καταπολεμά την ασθένεια. Ο μηχανισμός αυτός αναπτύχθηκε πιθανόν στην πάροδο εκατοντάδων ή χιλιάδων χρόνων ενώ οι σκύλοι δεν είχαν αυτή την "επιλογή". Οι περισσότερες φυλές δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν βοήθησε στην ανάπτυξη προστατευτικών μηχανισμών.

Η κληρονομικότητα, η διατροφή και  η σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ευζωία των σκύλων μας. Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε τον σκύλο σας από εκτροφείο και όχι να υιοθετήσετε, επιλέξτε τουλάχιστον σωστό και καταρτισμένο εκτροφέα.

Photo by: Valerie Elash on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ο φοίνικας Sago είναι από τα πιο τοξικά φυτά όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τον σκύλο....

Το μέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Το χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας, σε...

Ο σκύλος όταν ζει στην φύση είναι ζώο που πρέπει να εργαστεί (να ασκηθεί) για να επιβιώσει. Πρέπει...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

To Κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλου, με καταγωγή από Ισπανία και συγκεκριμένα από τις Βαλεαρίδες νήσους. Σύμφωνα με το American Kennel Club το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 23...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...