Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Atlanta Emory αποκαλύπτει πως η μυρωδιά του σώματός μας επιδράει άμεσα στο τμήμα του εγκεφάλου του σκύλου που αντιλαμβάνεται την επιβράβευση.

Η φυσική μυρωδιά του σώματος σας, δημιουργεί ενστικτώδη συναισθηματική αντίδραση στον σκύλο. Όταν ο σκύλος μας μυρίζει, ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό διότι γνωρίζει πως καλά πράγματα πρόκειται να συμβούν.

Φαντάζομαι πως μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Εάν δηλαδή ο σκύλος έχει αρνητική εμπειρία από κάποιον άνθρωπο λογικά θα πρέπει να αντιδράει με κύριο συναίσθημα το φόβο και με όποιες συμπεριφορές αναπτύσσονται από αυτόν. Παρόλα αυτά στην έρευνα δεν αναφέρεται κάτι.

Στο πείραμα συμμετείχαν σκύλοι από διάφορες φυλές και τοποθετήθηκαν μπροστά τους δείγματα οσμών. Το πρώτο δείγμα ήταν η μυρωδιά του ίδιου του σκύλου, το δεύτερο από ένα σκύλο που δεν είχε γνωρίσει ποτέ, το τρίτο από ένα σκύλο που έμενε στο ίδιο σπίτι, το τέταρτο ενός άγνωστου ανθρώπου και τέλος το πέμπτο είχε την μυρωδιά του ιδιοκτήτη.

Και τα πέντε δείγματα ενεργοποίησαν την περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνο για την όσφρηση αλλά οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες όταν το σκυλί, πρώτον αναγνώρισε την μυρωδιά του ιδιοκτήτη του και δεύτερον όταν αναγνώρισε την μυρωδιά του σκύλου που ζούσε στο ίδιο σπίτι. Στα σκυλιά που συμμετείχαν στο πείραμα και είχαν εκπαιδευτεί με σκοπό να βοηθούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, οι αντιδράσεις ήταν ακόμη πιο έντονες.

"Όταν μυρίζουμε το άρωμα ενός ανθρώπου που αγαπάμε, οι άνθρωποι αναπτύσσουμε μία ενστικτώδη συναισθηματική αντίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Επειδή όμως είναι ζώα που έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο έντονες από τις δικές μας." δήλωσε ο καθηγητής Gregory Berns.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα πατώντας εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τo να δίνουμε στον σκύλο ότι έχει περισσέψει από το τραπέζι μας, δεν είναι ότι καλύτερο για την...

Οι περισσότεροι βρίσκουμε χαριτωμένο να βλέπουμε το σκύλο μας να κάνει κύκλους (φαινομενικά να...

Εκτός από τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο κτηνίατρο για τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.