Photo by Patrick Hendry on Unsplash

Καινούργια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Sussex, έδειξε ότι τα ζώα μπορούν να μυρίσουν καλύτερα μία πολύπλοκη μίξη από οσμές παρά ένα συγκεκριμένο συστατικό. Οι ανάμικτες οσμές γίνονται πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα αντιληπτές από τους οσφρητικούς υποδοχείς, από ότι ή μεμονωμένες μυρωδιές. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν στο PLoS Computational Biology, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της αίσθησης της οσμής και στην δημιουργία καλυτέρων τεχνητών συστημάτων που θα μπορούσαν στο μέλλον να μιμηθούν την ικανότητα τον σκύλων να ανιχνεύσουν ναρκωτικά και εκρηκτικά.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα μέσα από αυτή την έρευνα να εξελιχθεί η ασφάλεια των τροφίμων με συσκευές που να μπορούν να ανιχνεύσουν την ποιότητα και την ωρίμανση των προϊόντων.

Ο καθηγητής Prof Nowotny, Director of Research and Knowledge Exchange στο πανεπιστήμιο του Sussex's School of Engineering and Informatics, είπε: "Μέσα από αυτή την έρευνα θέλαμε να δούμε πως οι οσφρητικοί υποδοχείς και η δομές του εγκεφάλου επεξεργάζονται μίξεις οσμών και μεμονωμένες οσμές. Στην αρχή πιστεύαμε ότι οι μίξεις οσμών θα ήταν πιο πολύπλοκες αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν και πιο εύκολες και πιο γρήγορες . Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας".


Η ερευνητική ομάδα που αποτελείται από μέλη από το πανεπιστήμιο Konstanz στην Γερμανία, το πανεπιστήμιο Buenos Aires στην Αργεντινή και από το Arizona State University στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκτος από το να δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο μεταγωγής οσμών, χρησιμοποίησε φυσιολογικές καταγραφές του οσφρητικού συστήματος από μύγες και μέλισσες για να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα στηρίξουν την προβλεπτικότητα του μοντέλου.

Ο καθηγητής Nowotny πιστεύει ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά επιστήμονες από όλο τον κόσμο που μελετούν την οσμή, καθώς οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην μελέτη μεμονωμένων οσμών. Πιστεύει ότι αυτό πιθανόν να είναι λάθος και προτείνει στους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν μια πιο νατουραλιστική προσέγγιση στις έρευνες τους.

Ο καθηγητής Nowotny πρόσθεσε "Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου καλοί στο να ξεχωρίζουν συγκεκριμένα υλικά που υπάρχουν μέσα σε αρώματα ακόμα και αν η μίξη ενός αρώματος αποτελείτε από πολύ λίγα υλικά. Αυτό πιθανόν μας δείχνει ότι το οσφρητικό μας σύστημα δεν είναι ικανό να κάνει αυτού του είδους την επεξεργασία."

"Ότι λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας αποτελείτε πάντα από μίξη οσμών, οπότε με γνώμονα την εξέλιξη είναι λογικό το οσφρητικό μας σύστημα να μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα τέτοιου είδους οσμές."

"Αντίστοιχα τα ζώα στέλνουν μίξεις οσμών σαν σήματα επικοινωνίας (φερομόνες). Είναι ζωτικής σημασίας για τα ζώα να μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά τα χημικά σήματα γρήγορα και με ακρίβεια ώστε να καταλάβουν τα μηνύματα που περιέχουν."

Εύα Καμπά
- Έχει σπουδάσει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς, www.petsproacademy.gr
- Αρχισυντάκτρια www.livingwithcats.gr

Photo by  Patrick Hendry on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι απειλείται. Δεν έχει σημασία εάν εσύ...

Έκθεση των κτηνιάτρων της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός...

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές. Τι γίνεται όμως με...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Τα κοράκια είναι εκπληκτικά πουλιά. Σήμερα γνωρίζουμε πως υπάρχουν πάνω από 45 είδη. Ζουν περίπου 7 χρόνια αν και έχει παρατηρηθεί, σπάνιες περιπτώσεις, πως μπορούν να φτάσουν τα 14. Το αρσενικό και...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Boxer ανήκουν στις φυλές μεσαίας κατηγορίας και αναπτύχθηκαν στην Γερμανία. Η φυλή δημιουργήθηκε από την διασταύρωση του Old English Bulldog και του Bullenbeisser, μιας φυλής που έχει εκλείψει....

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.