Από την στιγμή που πήραμε την συνειδητή απόφαση να βάλουμε έναν σκύλο στη ζωή μας, πρέπει να του παρέχουμε οτιδήποτε χρειάζεται για είναι σωματικά αλλά και πνευματικά υγιής όπως εξάλλου φροντίζουμε και για τα μέλη της οικογένειάς μας.

Τάισε τον σκύλο σου με καλή και ισορροπημένη τροφή

Η διατροφή είναι τα θεμέλια της καλής υγείας του σκύλου σου. Μην ταΐζεις τον σκύλο σου με "ανθρώπινη τροφή", δηλαδή "ο σκύλος μου τρώει ότι τρώω κι εγώ". Οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Κάθε φυλή και κάθε στάδιο ανάπτυξης έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Μην δίνεις στον σκύλο σου περισσότερη τροφή από ότι χρειάζεται. Να του έχεις πάντα καθαρό και άφθονο νερό. Στο εμπόριο υπάρχουν καλές τροφές για να διαλέξεις (όχι χύμα). 

Σχετικά άρθρα:


Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του σκύλου σου

Η καθημερινή άσκηση είναι σημαντική για όλους τους σκύλους. Η άσκηση βοηθάει να διατηρήσουν το σωστό βάρος, να έχουν καλό πεπτικό σύστημα, την καρδιά τους υγιή και επίσης αποτρέπει ανεπιθύμητες συμπεριφορές που προέρχονται από το στρες. Το συνεχόμενο γαύγισμα, την καταστροφή επίπλων, επιθετικότητα κ.τ.λ. Η άσκηση που χρειάζεται κάθε σκύλος εξαρτάται κυρίως από την φυλή και την ηλικία.

Σχετικά άρθρα:

Πνευματική άσκηση, άσκηση χρειάζεται και το μυαλό

Ο άνθρωπος έχει πολλά πράγματα να κάνει για να απασχολήσει και να εξασκήσει το μυαλό του. Ο σκύλος όμως εξαρτάται από εμάς για την πνευματική του άσκηση. Μία βόλτα σε ένα καινούριο μέρος ώστε να δει και να μυρίσει νέα πράγματα, να ακούσει νέους ήχους είναι μια πολύ καλή πνευματική άσκηση. Η εκπαίδευση επίσης. Ακόμη και όταν του πετάς και φέρνει το μπαλάκι. Οι ασκήσεις δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκες. Κάθε άσκηση που απαιτεί τον σκύλο να χρησιμοποιήσει το μυαλό του, βοηθάει την πνευματική ανάπτυξη του. Η έλλειψη πνευματικής άσκησης μπορεί να έχει τα ίδια ανεπιθύμητα αποτελέσματα με τη φυσική άσκηση.

Σχετικά άρθρα:

Grooming, περιποιήσου τον σκύλος σου

Η καθαριότητα είναι σημαντική για τον σκύλο σου. Πρέπει να το βουρτσίζεις, να του κόβεις τα νύχια, να καθαρίζεις τα αυτιά του, να έχεις τα δόντια του καθαρά και να τον κάνεις μπάνιο. Αρέσει πολύ στους σκύλους να τα περιποιούμαστε.

Διατήρησε το χώρο που κοιμάται ή ξεκουράζεται ο σκύλος σου καθαρό

Ο χώρος που κοιμάται ο σκύλος πρέπει να είναι πάντα καθαρός. Τα μπολ της τροφής και του νερού πρέπει να πλένονται συχνά. Ιδίως εάν είναι πλαστικά. Επίσης εάν ο σκύλος σου λερώνει στην αυλή είναι σωστό να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του συχνά.

Σχετικά άρθρα:


Συναισθηματική ασφάλεια

Η υγεία του σκύλου επηρεάζεται άμεσα από τα συναισθήματα του. Είναι αυτονόητο πως ένας σκύλος που είναι παρατημένος στην πίσω αυλή, δεν είναι καθόλου χαρούμενος. Ο σκύλος απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια στο περιβάλλον που μεγαλώνει. Επίσης η κοινωνικοποίηση του από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να έχει αρμονική συμβίωση με τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους. Ο στρεσαρισμένος και φοβισμένος σκύλος αναπτύσσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, συνεχόμενο γαύγισμα κ.α. Όλα αυτά δηλαδή που δεν αρέσουν και γι' αυτό οι περισσότεροι σκύλοι καταλήγουν στο δρόμο πριν κλείσουν τα δύο χρόνια ζωής.

Σχετικά άρθρα: 

Επισκέψεις στον κτηνίατρο

Αφού ο σκύλος σου ολοκληρώσει τα απαραίτητα εμβόλια ως κουτάβι, επιβάλλεται επίσκεψη στον κτηνίατρο μία φορά το χρόνο για εμβολιασμό. Αναγκαία είναι και η αποπαρασίτωση του σκύλου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης κάθε Οκτώβρη η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη ώστε να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις για τη νόσο Λεϊσμανίαση (Καλαζάρ).

Επιμέλεια άρθρου: Αντιγόνη Χαλβατζή
Photo by Justin Veenema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν 15 χρόνια όταν κάποιος έβλεπε σκύλο να κυνηγάει την ουρά του με μανία ξανά και ξανά, χωρίς να...

Οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις του νόμου για τα ζώα...

Διαβάζουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, μεγαλοπρεπείς τίτλους για το ότι επιτέλους οι σκύλοι...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Boxer ανήκουν στις φυλές μεσαίας κατηγορίας και αναπτύχθηκαν στην Γερμανία. Η φυλή δημιουργήθηκε από την διασταύρωση του Old English Bulldog και του Bullenbeisser, μιας φυλής που έχει εκλείψει....

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.