Ο σκύλος χρειάζεται άσκηση για να είναι σωματικά αλλά και πνευματικά υγιές. Με την άσκηση εκτονώνει την ενέργεια του και γυμνάζεται. Η έλλειψη άσκησης "φορτώνει" τον σκύλο με στρες και άγχος. Για το κουτάβι όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα ανεπιθύμητα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν να εκδηλωθούν στο κουτάβι με την υπερβολική άσκηση. 

Επίσης, επειδή το κουτάβι βρίσκεται στην ανάπτυξη με την λάθος και υπερβολική άσκηση είναι πιθανό να δημιουργήσουμε μυοσκελετικά προβλήματα όπως δυσπλασία, ειδικά στις μεγαλόσωμες ράτσες.

Μία από τις καλύτερες ασκήσεις είναι το κολύμπι! Γνώρισε το κουτάβι σου με το νερό νωρίς.

Τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης του κουταβιού καλό είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα "των 5 λεπτών". Ένα κουτάβι τριών μηνών πρέπει να ασκείται 15 λεπτά, τεσσάρων μηνών 20 λεπτά και ούτω καθεξής, , μέχρι να φτάσεις στον επιθυμητό χρόνο που έχει ανάγκη κάθε σκύλος (Φυλή). Η επιφάνεια που ασκείς το κουτάβι δεν πρέπει να είναι σκληρή. Εάν υπάρχει στην περιοχή σου ένα πάρκο με γκαζόν είναι ότι καλύτερο. Επίσης δεν πρέπει να είναι γλιστερή. Τα πόδια του κατά την διαδικασία της άσκησης πρέπει να πατούν καλά στο έδαφος. Απόφυγε τις σκάλες.

Ο τρόπος και ο χρόνος εξάσκησης ενός κουταβιού εξαρτάται άμεσα από την ηλικία και την ράτσα του. Σχετικά μπορεί να σας ενημερώσει ο εκτροφέας ή ο κτηνίατρος σας.

Τους πρώτους μήνες το κουτάβι κοιμάται πολύ και όταν ασκείται θα κουράζεται εύκολα. Αγόρασε του πολλά παιχνίδια και παίξε μαζί του. Συμμετέχοντας στο παιχνίδι ισχυροποιείται ο δεσμός μεταξύ σας. Μπορείς επίσης να κάνεις μαζί βόλτες μέσα στο σπίτι και να του μάθεις να περπατάει δίπλα σου. Να έχεις το λουράκι χαλαρό και μη το τραβάς. Άρχισε από νωρίς την εκπαίδευση σε βασικές εντολές όπως "κάτσε", "κάτω", "μείνε" κ.α. Η εκπαίδευση είναι μέρος της άσκησης. Εάν δεν μπορείς, είναι καλό να ζητήσεις τις υπηρεσίες κάποιου επαγγελματία εκπαιδευτή.

Μίλα με τον κτηνίατρο σου για το πότε μπορεί το κουτάβι να ασκηθεί έξω από το σπίτι. Όταν αρχίσετε τις βόλτες ακολούθησε το κανόνα "των 5 λεπτών". Εάν το κουτάβι σου δείχνει ότι κουράστηκε, σταμάτα για λίγο να ξεκουραστεί. Μην το τραβάς από το λουρί προσπαθώντας να το κάνεις να κουνηθεί. Εάν η άσκηση γίνεται καλοκαίρι να έχεις μαζί σου λίγο νερό για να το δροσίζεις.

Είναι καλό να σπάσεις τον χρόνο της άσκησης. Καλύτερα δύο δεκάλεπτα παρά ένα συνεχόμενο εικοσάλεπτο. Το κουτάβι σου θα πρέπει να ασκείται κάθε μέρα. Φτιάξε ένα πρόγραμμα και ακολούθησε το πιστά. Ο σκύλος είναι χαρούμενος όταν έχει πρόγραμμα. Ο σκύλος λατρεύει την ρουτίνα.

Όταν γυρίσετε από τη βόλτα μην του βάλεις αμέσως να φάει. Επανέλαβε μερικές από τις ασκήσεις εκπαίδευσης για 2 λεπτά και μετά τάισε το. Το φαΐ θα πρέπει να ακολουθεί της άσκησης έτσι το κουτάβι θα το εκλάβει σαν επιβράβευση. Βάλε φαΐ στο μπολάκι και κράτησε το ψηλά μπροστά σου. Πες του να κάτσει. Μόνο όταν έχει πια ηρεμήσει ακουμπάς το μπολάκι στο πάτωμα.

Μην φωνάζεις στο κουτάβι για κανένα λόγο. Μην χτυπάς το κουτάβι για κανένα λόγο. Ο σκύλος σου πρέπει να σε σέβεται και να σε εμπιστεύεται. Όχι να σε φοβάται.

Διαβάστε τα άρθρα:

Κείμενο: Δημήτρης Κοτακοςwww.dimitriskotakos.gr


{cbrelatedarticle count="5" /}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία βόλτα σε πάρκο σκύλων είναι από τους πιο ευχάριστους τρόπους διασκέδασης για εσάς και το σκύλο...

Ο εμβολιασμός των κουταβιών ξεκινά ιδανικά αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους, σε ηλικία 6-7...

Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την ύπαρξη των Jack Russell ήταν ο αιδεσιμότατος Reverend John Russell, ο...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.