Πρόσφατα οι New York Times έκαναν μια εκτενή έρευνα στους υπολογισμούς του Facebook και στην προσπάθεια της εταιρίας να βγει αλώβητη μετά από ένα πολύ δύσκολο χρόνο σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων.

Ο δημοσιογράφος των New York Times παραθέτει την ιστορία από το βιβλίο "Φαίδρος" του Πλάτωνα και τον διάλογο μεταξύ θεού Θεύθ και βασιλιά Θαμούς για να μας μιλήσει για τις καταστροφικές συνέπειες της τεχνολογίας και την ιστορία των υπερβολικών υποσχέσεων. Αυτό, που όπως υπερτονίζει και ο δημοσιογράφος, έχει πραγματικό ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι όλα αυτά συνεχίζουν και μας εκπλήσσουν.

Πως όλα αυτά όμως συνδέονται με την εκπαίδευση του σκύλου μας;

Ο κυριότερος λόγος που η τεχνολογία μας προδίδει και μας απογοητεύει τόσο συχνά είναι ότι υπόσχεται να κάνει εύκολα πράγματα και καταστάσεις, οι οποίες εκ φύσεως δεν είναι εύκολες. «Να ψάχνεις πράγματα στη Google είναι εύκολο. Να ξέρεις τι πρέπει να ψάξεις είναι δύσκολο. Το να έχεις χιλιάδες φίλους στο Facebook είναι εύκολο. Να διατηρήσεις 6 ή 7 φιλίες μέσα στο διάστημα πολλών χρόνων είναι δύσκολο.»

Η εκπαίδευση των σκύλων, μέσω της επιβράβευσης – αυτή είναι η μέθοδος πάντα στην οποία εγώ αναφέρομαι – λειτουργεί! Δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, το λέει η επιστήμη της συμπεριφοράς των σκύλων και οι αρχές της θεωρίας της μάθησης.

Αυτό που συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου, στους περισσότερους κηδεμόνες σκύλων που προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους και καταλήγουν ότι δεν λειτουργεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζονται αυτό που προσπαθούν να κάνουν με τον σκύλο τους, σε συνδυασμό με τον χρόνο που ΔΕΝ δίνουν.

Στην εποχή μας η διάχυτη πληροφορία και η ευκολία του να βρίσκεις τα πάντα χωρίς δυσκολία μας μαθαίνει (δυστυχώς λανθασμένα) ότι για να είναι κάτι αποτελεσματικό πρέπει να βλέπεις την εξέλιξη γρήγορα και άμεσα χωρίς καν να κοπιάσεις.

Περιμένουμε να δούμε τον σκύλο μας σε 2 εβδομάδες να είναι άλλος σκύλος και αυτό πολλές φορές χωρίς καν να του έχουμε αφιερώσει χρόνο. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και διαφορετικός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να μάθει.

Και η εκπαίδευση του σκύλου μας δεν είναι κάτι εύκολο που μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Και αυτό γιατί αποτελεί διαδικασία μάθησης και εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες: τον άνθρωπο που συμμετέχει, τον σκύλο, το περιβάλλον, τον χρόνο και κυρίως τη συνέπεια!

«Ο Θαμούς ολοκλήρωσε λέγοντας: Παρέχεις στους μαθητές σου μια φαινομενική σοφία, όχι την αλήθεια. Γιατί με την τέχνη που προσφέρεις, θα ακούσουν πολλά χωρίς να τα διδαχθούν και συνακόλουθα, θα πιστέψουν πως ξέρουν πολλά ενώ στην πραγματικότητα στερούνται της γνώσης..».

Κείμενο: Σοφία Παπαπάνου / www.walkandtrain.gr

Με αναφορές από: www.nytimes.com
Photo by  Mitchell Orr on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάντα γύρω, μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι οφείλουμε να έχουμε τα τέλεια σπίτια, τα τέλεια...

Ο σκύλος μπορεί να τρέμει για πολλούς λόγους. Σημασία έχει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να...

Ελληνική νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς Νόμος 4039/2012. Ο νόμος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

To Κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλου, με καταγωγή από Ισπανία και συγκεκριμένα από τις Βαλεαρίδες νήσους. Σύμφωνα με το American Kennel Club το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 23...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.